Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou tohoto netradičního kriminálního filmu je sedmatřicetiletý Tibor, který pracuje jako patolog. Vede osamělý způsob života, má problémy s komunikací. V téže nemocnici o několik pater výše leží jeho matka umírající na rakovinu. Tibor se dozví o možnosti léčby matčiny nemoci ve Švédsku, což ovšem pro něj představuje finanční náklady, které by sotva zaplatil. V tu chvíli vstupuje do jeho života tajemný jednooký muž, zvaný Kyklop, jenž mu za zabití jistého člověka nabízí potřebný obnos. Tibor na jeho nabídku přistoupí, aniž by věděl, koho vlastně sprovází ze světa. Dopis, který po vraždě obdrží, mu však odhalí souvislosti, které netušil. Režisér a scenárista Attila Gigor nenatočil svůj první hraný film jako podívanou pro silné žaludky. V jeho hrdinovi je i něco dojemně bezbranného, o čemž vypovídají výrazně stylizované scény jeho představ. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (61)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Madarskym filmom sa dost vyhybam, hoci Kontroll z roku 2003 bola chutovka neskutocna. Tuna je hrdinom 37 rocny patolog, ktory nema peniaze- a cely film sa o tom toci. Ma kludne tempo, vyborne dialogy, kulisy - nerad to pisem, ale Madari natocili pravu nefalsovanu filmarsku jazdu, prosim viac takychto filmov : 89 % ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a netradiční snímek v čele s výborně zahranou hlavní postavou sarkastického Tibora, který je mimochodem pěkně mrzutým patologem žijící osamělým životem. Pro záchranu své nemocné matky je však bez váhání ochoten přistoupit i na návrh Kyklopa, který se "náhodou" objeví v jeho životě a nabídne mu slušnou finanční částku za zabití jednoho neznámého muže. Tibor kupodivu neváhá a mrtvola je na světě, postupně ale začíná zjišťovat, že je vše komplikovanější, než se na první pohled zdálo. Na vlastní pěst tak začne pátrat po identitě své oběti a celý příběh se postupně začne rozplétat. Film rozhodně stojí za pozornost, jedná se o netradiční a svěží maďarský počin, který potěší nejen svou zápletkou, ale i vtipnými dialogy. (8/10) [MFFKV 2008] ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pěkné, pěkné, ale i přes neoddiskutovatelnou zajímavost hlavní postavy, netradiční stavbu příběhu (hrdina nejdřív spáchá vraždu - psychothriller, aby následně sám vyšetřoval, proč ji spáchal - kriminálka) atd. mě stejně nejvíc pobavila a zaujala hned první scéna, v níž jakási žena strašně srandovně vypadne z okna :-D ehm, smutné ... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Taková těžká kombinace legrace s vážnou atmosférou. Hlavní hrdina třeba vypadá, jak kdyby z oka vypadl vůdcovi současné neonacistické strany v Bundesrepublice na západ od nás. Akorát ještě k tomu s faktem, že toho moc nenamluví a když už něco řekne, tak to má hrát především na naše city, aby v nás vyvolal nějaké emoce. Sem tam jsem se nasmál, ale hlavní postava je natolik osobitá, že si ji buď oblíbíte a nebo ho nepozorovaně přejdete. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

43. MFF KV .. Scénář: Attila Galambos .. Maďaři skvělé filmy umí tvořit, wtz! Žánrově svěží kriminální scénář, spousta režijních nápadů, výtečná ústřední postava (jak napsaná tak zahraná), vybalancované napětí s humorem, prostě jeden z nejlepších kousků 43. Filmových Varů. Rozhodně doporučuji si někde film opatřit, sám se po něm rád znovu vrhnu, jakmile bude k dispozici. 90%. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Tento film doufá, že přijmete na kafíčko pozvání, přitom nemá na mysli festovní mrdání. Byl by na omylu ten, kdo by tu hledal schematickou storku o emocionálně deprivovaným, sociálně nepřizpůsobivým psychopatovi s citově a sociálně zmrzačeným mozkem; jest to totiž černohumorný obraz čerpající z tradice Kaurismäkiho, to znamená storka o emocionálně deprivovaným, nepřizpůsobivým psychopatovi atp., akorát s ním sympatizující, humorná, smutná a procítěná zároveň, prostě nezapomenutelná. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(KSE - M) VYŠETŘOVATEL je pro mnohé nejlepší film, který zhlédli na 43. ročníku Mezinárodniho filmového festivalu v Karlových Varech, což může být dáno buď nízkou úrovní promítaných snímků, nebo tím, že toho batůžkáři moc neviděli a věnovali se spíš jiným festivalovým radostem. Dost nadsázky, pravděpodobně za to může tendence nadhodnocovat originálně pojatá žánrová díla na festivalech, kde se člověk většinou setkává s jiným typem - divácky "méně vstřícnějších" - snímků. Maďarské drama, které se v láme v thriller, aby pak přešlo do kriminální linie, se až příliš spoléhá na svého ústředního atypického (anti)hrdinu. Mít za vraha a následně detektiva patologa je samo o sobě dostatečně ozvláštňujícím žánrovým prvkem, ale jeho jednání je velmi svévolné, jak si vyprávění zrovna zamane (jednou působí opožděně, podruhé zase prokáže bystrost svými deduktivními schopnostmi - a tak se to střídá dle potřeby vyprávění se překlenovat přes jednotlivé akty). Navíc přechody mezi rozdílnými žánrovými částmi mají spíš podobu mostů, které jsou páleny, ale přitom se zapomíná na to, že tím pozbývá i motivace postav či celkového dění (linie s bratrem nahradí linii s umírající matkou a nutnosti získat peníze, což se zprvu jevilo jako dominantní, aby na to pak bylo úplně zapomenuto). Vzhledem k "originálnosti" si navíc ani nelze užít film jako žánrovou podívanou, protože jde o krimi v tom slova smyslu, že víme, kdo je vrah, a tak nás zajímá otázka jeho (ne)dopadení, ale protože je protagonista a zároveň pachatel tak neproniknutelný, ve výsledku nám na tom ani moc nesejde. Zajímavý experiment, jenže ne zcela funkční. ()

Fr

všechny recenze uživatele

,,DLOUHO JSEM HLEDAL NĚKOHO, KDO MÁ PROBLÉMY A KDO UŽ PŘEDTÍM VIDĚL MRTVOLY. MÁM 40 000 EURO A CHCI NĚKOHO ZABÍT…“ /// Tibor je zvláštní chlap. Bez smyslu pro humor a taky toho moc nenakecá. Snad proto je patologem. Nudnej život nudnýho chlápka neruší až slib, že matka neumře. No a k tomu potřebuje prachy. Ty má ,,Kyklop“ a s nima i nabídku… Divnej – zvláštní film. Moc to nevodsejpá, ale díky sledu zajímavých událostí, se na to dá koukat. Vlastně ten děj je zajímavej. Detektivka, inspirovaná zřejmě Philem Marlowem či nějakým cynickým detektivem a je takovým nevotřelým pokusem o ,,segeďáckej“ noir. Což může u festivalovýho diváka navodit stav orgasmu. Tím chcu říct, že to není tak blbý… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nechápu, jaký jsou výhody mít za přítele patologa. 2.) Čumím jen na netradiční detektivy. 3.) Thx za titule ,,cml77“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

To by jeden nevěřil, že Maďaři !! Maďaři!! natočí kvalitní Kriminálku,která má vyjímečné kouzlo! Vraždy ve filmu vystřihnuté jako z nezvratného osudu,hlavní hrdina Patolog a Introvert.. Celé je to neuvěřitelně bizární a vtipné, ale chválím, chválím !! ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní kriminálka. Už jen samotný hrdina, jehož charakter jsem po celou dobu nedokázal přesně pochopit, chvílemi vypadal jako jednoduchý člověk, místy byl zas dost oduševnělý, ale hlavně se vyznačoval krutou upřímností a bezmocí se plně adaptovat do společnosti. Vyprávění bylo zajímavé, postupně se začalo rozplétat a bylo protkáno černým humorem a zvláštními představami hlavního hrdiny (zvlášť ta v zasedačce byla velmi netradiční), který se během filmu dost vyvíjel. Ale na konci byl z Tibora zase ten stejný člověk jako na začátku, s novými vyhlídkami a přece skoro bez šance na změnu. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Výtečné a ojedinělé, místy až mrazivě vtipné krimi, celé postavené na hlavní, nezapomenutelné a v podstatě bezcitné postavě patologa Tibora. Více takových kusů. (43. MFF KV - 11.7.08) ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštne, až svojsky spracovaný krimi thriller so slušným príbehom a rozuzlením. Pár vtipných dialógov pobavilo i osviežilo zároveň. Bohužiaľ, v určitých pasážach, najmä v prvej polovici snímku, som sa dosť nudil. Spôsob rozuzlenia za pomoci "spolupráce" s preludmi síce originálny, no presto všetko som pri sledovaní tohto snímku nepociťoval nič mimoriadne. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zaujímavým spôsobom spracovaný krimi príbeh Tibiho Malkáva, ktorý má problém s komunikáciou. A mať problém s komunikáciou teda nie je žiadna sranda, hlavne keď treba zohnať peniaze pre svoju ťažko chorú matku alebo viesť samostatné pátranie. Ale čo nedostal do vienka na jazyku, dostal na rozume, páčilo sa mi ako sa v každej situácii dokázal vynájsť alebo slovne svojho partnera v komunikácii totálne odrovnať. Tie jeho hlášky, často postavené na odzbrojujúcej úprimnosti, vážne stáli za to. V každom prípade je Tibi za dlhú dobu jedna z najzaujímavejších a najzábavnejších krimi postavičiek, na ktorej stojí a padá celý tento snímok. Krimi podhubie s finálnym rozuzlením je síce jasné už veľmi skoro, ale myslím, že to ani nebolo to najhlavnejšie, čo by diváka malo baviť. Tu išlo hlavne o Tibiho a pravdou je, že Zsolt Anger svoju rolu zvládol bravúrne. 80/100 ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

skvelé low-key herectvo, ponáška na hard-boiled krimi filmy, plno čierneho humoru, veľa muziky za málo euríky. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jednou větou skvělé a hlavně velmi originální. Aneb jak vystřídat za pár dnů hned několik profesí. Patologa, vraha a nakonec vyšetřovatele. Že to nejde? Ale jistě, že ano, jen musí mít člověk trošku štěstí, chladnou povahu bez známky empatie a vyšetřování opravdových viníků může začít. A že má při tom sám jeden trošku másla na hlavě, to přeci vůbec nevadí, hlavní je tomu přijít na kloub, což se v případě stoicky klidného Zsolta Angera podaří téměř dokonale. PS. poslední scéna s líčením úplně skvělá. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho neobyčejného asistenta na patologii, který pro peníze na záchranu své nemilované, leč smrtelně nemocné matky na objednávku zavraždí pro něj zcela neznámého muže.. Vyšetřovatel je one man show hlavního hrdiny Tibora Malkáva (Zsolt Anger), který nemá smysl pro humor a na emoční prožitky by potřeboval podrobný návod v maďarštině, jeho povaha mě ale totálně uchvátila. Proplouvá svým zamotaným kriminálním příběhem s takovou grácií, že mu nemůžete nefandit, všechny ostatní postavy, včetně démonického Kyklopa, prostě svým kamenným ksichtem spolehlivě utlumí, ale vůbec to není na škodu, jeho živá bujná fantazie navíc filmu dodává nádech čehosi hravého a jeho nesmysl pro humor ústí často do velmi vtipných situací a film tak v pohodovém tempu proplouvá až do závěrečných titulků ()

bassator 

všechny recenze uživatele

43rd KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2008 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce - 90%, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 4. místo - 1.27/654 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Netradiční a hlavně originální kriminálka. Částečně je to dané zápletkou, kdy sám vrah vyšetřuje, proč vlastně svou oběť zamordoval, ale hlavní devízou filmu je titulní postava patologa Tibora, který nejenže postrádá jakýkoliv smysl pro humor, ale i výraznější emoce a vše tudíž řeší s kamenným výrazem a klidným mluveným projevem. Na první pohled se Zsolt Anger nemusel ani příliš snažit, ale přesto hraje výborně. Další věcí, která se mi líbila, bylo místy až bizarní ztvárnění Tiborových myšlenek. Normálně tohle příliš nemusím, ale sem se to hodilo a podtrhovalo to jistou výstřednost celého filmu. Oceňuji i odlehčenýý vypravěčský tón, který byl zachován i v závěrečném zúčtování, což i přesto, co se děje, nutí člověka do smíchu. Potlesk pro Maďarsko. 85% ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ani neviem, či by som to nazvala komédiou, ak áno, tak jedine brutálne čiernou. Predovšetkým to pripomínalo celkom kvalitnú detektívku i keď tak trochu predvídateľnú, ale stále zábavnú. Naviac ako bonus mi to stačilo sledovať v povodnom znení bez titulkov. Hlavný hrdina bol chladnokrvný panic s citlivou dušičkou, ktorý miloval mačky a ženy nevidel ako sexuálne objekty. Takže tu nechýba ani absurdno :) Doporučujem. ()

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama