Reklama

Reklama

VOD (1)

V osmdesátých letech minulého století se Irsko zmítalo pod tíhou občanských nepokojů. Tehdy byl 22-ti letý Martin McGartland (Jim Sturgess) za výtržnosti v ulicích Belfastu zajat britskou policií. Od agenta britských tajných služeb (Ben Kingsley) dostal nabídku, aby tajně pronikl do militantní organizace IRA (Irská republikánská armáda). Jeho postoj k IRA byl veskrze negativní, proto na nabídku kývl a postupně se dostal až do samého nitra organizace. Bral život jako hru, jenže hrát si s radikálními Iry se nevyplácí... Poznal drsné, brutální a nelidské praktiky teroristů, kteří neznají slitování. Strach z prozrazení byl tak velký, že nikomu ze svého okolí nesměl říct sebemenší informaci o svém úkolu. Žil dvojí život. Příběh se odehrává v letech 1987 – 1991, kdy Martin McGartland působil tajně v IRA. V roce 1991 IRA odhalila jeho totožnost a unesla ho. Martinovi se podařilo ze zajetí uprchnout, od té doby je stále na útěku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film se rozběhne tak rychle, že by i Usain Bolt mohl závidět. A možná v tomhle je jeho největší potíž. Teda, nevím jak vám, ale právě ze začátku jsem měl lehký problém se zorientovat v ději, tedy spíše, kdo je kdo, pro koho pracuje ten a ten… Jak film plynul, tak jsem si zvykl a už mi to ani nepřišlo. A musím říct, že Štvanec IRA je další z filmů, které, čím jsou delší, tím jsou lepší. První hodinu jsem měl chuť to vypnout, jak mě to místy nudilo, naštěstí jsem to neudělal. A dostalo se mi odměny v podobě druhé, nabušenější a pro mě i zajímavější poloviny. Hlavně posledních 20 minut fakt stojí za to. Důvod, proč nedám plný počet je kvůli té první nudnější hodině. Nicméně pokud toho víte o IŘE více, než já (znám pár základních faktů) tak si tento snímek užijete pravděpodobně více a nebude vám dělat problém přihodit i tu pátou *. Já zůstávám na svých čtyřech. P. S. Nevím, jestli to bylo únavou, ale Rose McGowan jsem absolutně nepoznal. Říkal jsem si co to sakra je za kočku a ona to je Rose… ()

Beatle 

všechny recenze uživatele

Housenkám pod nosem (knírek) jsem nefandila nikdy (snad jen když mě bylo pět). Ale IRA jsem fandila po celý svůj život, kdy jsem se o této radikální skupině doslechla. Po jednom referátu na střední škole jsem názor taky nezměnila....nu...až doteď. Nejprve musím podotknout, že i přes to, že dávám 5*, pro mne bylo obrovské zklamání, jak moc pro-britský tento film je. IRA je zlá, IRA zabíjí lidi...no a Britové taky...ale IRA jich určitě zabila víc. Moc velká škoda, že snímek není více nestranný. Ale zbytek je naprosto úžasný. Drama, občas komedie, thriller. Což je asi všechno, co by film s danou tématikou měl mít. Líbí se mi, že snímek začíná následky toho, co se poté odehrává ve filmu a vytváří tím takového Uroborose, který se na konci filmu zakousne do ocasu a je zase na začátku (a taky tam Jim nemá housenku pod nosem). Navíc nejde o žádný doják s dlouhými zpomalenými scénami a plačícími ženami a s americkou hymnou hranou v pozadí. Ne, FIFTY DEAD MAN WALKING je spíše dokument nebo film natočený skrytou kamerou. Bez komentářů, bez prostřihů, bez stmívaček. Prostě suchá realita. Do filmu jsem byla schopná se tak položit, že jsem na konci byla dokonce strašně naštvaná, že Martin McGartland nebo alespoň jeho good-cop kamarád Dean (Ben Kingsley) nemohli dát alespoň McGartlanodově přítelkyni vědět, že žije. Jen to. Ani kde je, co dělá atd. Jen že je naživu. Když se na to zaměříte z obou pohledů - jak Martina, tak jeho přítelkyně - je to pěkně nas*ání hodná situace. A o to horší je, že se to dělo, děje a dít bude. Nemůžu říct, že zrovna díky tomuhle filmu u mě IRA klesla, ani nemůžu říct, že jim teď o to více fandím. Stejně je to vždycky stejné...jen na začátku víte, za co bojujete. Později jdete jen automaticky s davem. Skvěle obsazený film se všemi prvky dramatického thrilleru, které jsou potřeba. Jimmy Sturgess a Ben Kingsley mají velkou zásluhu na tom, že si tenhle film budu pamatovat do konce života. Takže 100%... "Óglaígh na hÉireann". ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Dramatický triller s politickou zápletkou, inšpirovaný skutočným príbehom. Je zaujímavé, že krvavé pletky a nepokoje v Severnom Írsku si režisérsky vzala na mušku práve žena. Atmosféra je autentická, miestami poriadne zvyšuje tepovú frekvenciu, krvi a násilia je tam na môj vkus síce veľa, s čím však chlapská časť publika nemusí súhlasiť. Celkovo má film dobré tempo, príjemný akčný rozmer a pútavý námet. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Takové milé uvedení do problematiky Severního Irska. Nic míň a nic víc to ale neni, než jen to milé uvedení. Pár scén je skvělých, ale většina filmu je nudná a někdy až zbytečně moc ukecaná, až se z toho všeho vytrácí atmosféra, která by z tohohle tématu snadno dokázala udělat skvělý dílo. Takhle zůstalo jen o průměrného, hezky zahraného filmu, na který se bude hezky zapomínat. Škoda. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

O nějak zázračný film se rozhodně nejedná.. Kdybych mohl doporučit nějaký snímek s tématikou IRA určitě by to byla po stránce akce Vysoká hra patriotů s Fordem. Tahleta Britsko/Kanadská produkce mi k srdci moc nepřirostla. Hrdina je na můj vkus málo sympatický a záporáci tady prakticky nejsou. Zvláštní, průměrný film, ve kterém začnou přicházet zajímavější scény až s blížícím se koncem. Poselství je jasné. Ale kde zůstal film ptám se já. 60% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Pracovným označením snímky bol názov Man on the Run. (MikaelSVK)
  • Scenar k filmu vzniknul jako volna adaptace autobiograficke knihy "Fifty Dead Men Walking", kterou napsal novinar a spisovatel Nicholas Davies spolecne s Martinem McGartlandem. (POMO)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Severnom Írsku, predovšetkým v metropole Belfast. (MikaelSVK)

Související novinky

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno