Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Mám docela rád nejrůznější úchylárny a bizarre, ale tohle byl vážně docela solidní humus. Hlavně tedy svým tématem a zpracováním (homosexuální tématika, dětská prostituce, drogy) – to všechno jde naprosto mimo mou osobu a hnusí se mi to. Musím ale uznat, že tenhle kousek polského režiséra byl tedy vážně „síla“. Vulgárních hlášek tu byla celá řada, některé i docela humorné, špinavost tomu taky nechyběla – herecké výkony v rámci možností taky dobré, místy sice až moc zdlouhavé, ale i tak si to průměrné ohodnocení za svou „jinost“ zaslouží. Vidět už to ale taky znovu nechci! ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Devadesátková Praha jako předpeklí pervitinu, zdrogovaých prostitutů a vyjetých turistů ze západu s divnými choutkami. Místy ta temnota a dekadence postav jde až do absurdna, což tomu filmu bohužel ubírá -- chci věřit, že se dívám na reálné záznamy tehdejší situace prostitutů, ale přes všechny ty obskurní figurky nějak nemůžu. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z mála českých filmů u kterých člověka skutečně mrazí, stejně jako tomu bylo v případě Requiem pro panenku. Ačkoliv vůbec netuším jaká byla ohledně prostituce situace na začátku 90. let, nemám díky velmi sugestivnímu a skoro až dokumentaristickému pojetí problém uvěřit, že takový hnus u nás skutečně existoval. Mladí kluci jsou prezentováni jako zboží, které má určitou dobu trvanlivosti a které můžete za pár korun mít, dokud není k vyhození, aby bylo nahrazeno zbožím jiným, dosud nepoužitým (tato symbolika je krásně vidět v posledních minutách filmu). Přitom zamotat se do tohoto koloběhu se nezdá být těžké, stačí být dostatečně naivní nebo zoufalý a lidé, kteří toho rádi využijí, si vás už najdou sami. Hlavních postav je vám spíše líto i když se z nich v důsledku morálního i tělesného úpadku stávají lidé v podstatě kriminální a pro společnost škodliví. Mají svou lidskou stránku, nejsou to černobílé postavy (viz Markův kamarád, který zpitý pod obraz brečí, protože se už nemůže díky svému zaměstnání vídat s otcem, kterého má ve skutečnosti velmi rád). Je to depresivní film, rozhodně žádná oddechovka a už vůbec ne pro citlivé povahy. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Ty by ses mě hodil. Pěknej kluk a vyděláš spoustu prachů..... Jméno Wiktor Grodecki dává tušit, že se nejedná o nabídku k pózování na módním molu. Jsem překvapen některými hodnoceními. Nechápu jejich rozladěnost nad nevýraznými hereckými výkony, nedokonalou režií. Já totiž viděl film, u kterýho jsem neměl důvod vzhledem k tématu o těchto bezvýznamnostech přemýšlet. A jestli si někdo myslí, že je to jen účelové zviditelnění, že ,,tato“ doba už je pryč, protože ,,prdelí“ už dnešní kluci vydělávat nemusí (což je fakt, můžou někoho přepadnout), a my žijeme v dokonalé společnosti, tak mu blahopřeju. NEUVĚŘITELNĚ SKUTEČNÉ! Každej začátek je totiž těžkej a u této ,,profese“ i konec. Dluhy se totiž musí platit...... Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Mám rád filmy ze života. 2.) Chci vidět jak se točí gay ,,P“. 3.) Mám doma 16ti letého puberťáka. 4.) Praha plná ,,teplajzníků“ je mým snem. 5.) Přemýšlím, jestli je lepší pást kluky nebo holky. 6.) Nevím, jestli je lepší šlapat zelí, vodu nebo chodník. // JEDEN Z TĚCH FILMŮ, KTERÝ JAKO FILM TÝDNE OD 20 HODIN NEUVIDÍTE! PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * Víte, že? V roce 1998 David Švec získal Cenu města Setúbal ( Festróia - Tróia International Film Festival), Wiktor Grodecki nominaci "Zlatý delfín" ( Festróia - Tróia International Film Festival) a na Palm Springs International Film Festival v sekci Audience Award získal Wiktor Grodecki cenu "Nejlepší film"! ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Provokativně „poučný“ film nebo nechutná záležitost, která chce být úspěšná díku tomu, jak moc šokuje? Vyberte si sami optiku pohledu na tento film. V českém prostředí jde bezesporu o snímek, jež vybočuj z řady zažitých námětu a snaží se být velmi „naturalistický“. Osobně jsem v něm nehledal žádné poučení, působil na mě spíše jako „studená sprcha“, která vás vytrhne ze snu a vrhne do světa kolem vás, kde s ideály a rozmary daleko nedojdete. Bohužel mi připadá v mnoha věcech také nedotažený a naivní a proto nemůžu dát vyšší hodnocení. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Na začátku filmu přijíždí Miroslav Čáslavka do Prahy vlakem od Plzně - jede přes Vyšehradský železniční most směrem ze Smíchova k Vyšehradu. Zhruba po půl hodině však odpovídá Davidu Švecovi, že je z Přerova. (ČSFD)

Související novinky

Reklama

Reklama