Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologický snímek, jehož námětem je chlapecká prostituce. Patnáctiletý Marek opouští svého autoritativního otce a vlakem se vydává do Prahy. Krátce po příjezdu se ho ujímá zkušený pasák, díky němuž naivní mladík proniká do nového prostředí a záhy se stává prostitutem. I když prožívá chvilkové opojení z peněz a blahobytu, nakonec se ponížený a zoufalý uchyluje k drogám. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (254)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Špinavý, depresivní film ze kterého úplně čiší, že autor prostředí hodně dobře znal. Ve mně se pořád mlelo zhnusení, odpor, strach a zároveň zájem o to, jak to celé asi dopadne... Podle mne jde o jeden z nejvýraznějších filmů 90. let... Celkem se tu zmiňují herecké výkony, které - a to je fakt - stojí občas dost za prd. Na druhé straně ovšem je nutno vědět, že část rolí obsadili reální kluci z ulice (blbé tedy je, že doteď nevím, kdo tam byl profi herec a kdo šlapka) a to, že film poskytuje řadu opravdu vtipných hlášek. Hlavně natáčení u krysy je zdrojem vynikající zábavy. "Tak co, kdo se nechá píchat do prdele? Ty? Super, máš hlavní roli." nebo "tak hoňte, hoňte. Máte 10 sekund!" případně "cože? ty chceš radit starýmu filmaři?". Celkově: doporučuju si film užít jako podobenství a moc nekoukat na zkažené detaily jako je policie opouštějící byt bez prohlídky. Stojí to za to a stojí to o dost výš než většina jiné české produkce. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Bráno ze zpětného pohledu je to v českém prostředí unikátní snímek, který těžko bude hledat srovnání. Námět i způsob natáčení uchoval v sobě těžko popsatelné devadesátá léta v ČR. Peníze, perverznost, dekadence, drogy, špína a zkaženost společnosti, která se poptávala po všem, co bylo zakázané a mohla si to snadno koupit na ulici nebo před Hlavním nádražím v Sherwoodu vysublimovala v Mandragoře. Hnusný postkomunistický hlavák a v něm odpad společnosti nabízející servis "slušným" tátům od rodin. To přetrvalo dodnes, jen je to trošku míň vidět a bahnhof se spravil. V parku svého času nebyl problém zahlédnout známé herce či politiky. Zanedbaný zfetovaný kluk na rychlovku...jo to (bylo) je jen pro fajnšmekry. Ve filmu se objevují i známé figurky pražské sexuální žumpy. Třeba Krysa, ta si u některých mých známých vydobyla kultovní status ;) . 78%. ()

Reklama

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z mála českých filmů u kterých člověka skutečně mrazí, stejně jako tomu bylo v případě Requiem pro panenku. Ačkoliv vůbec netuším jaká byla ohledně prostituce situace na začátku 90. let, nemám díky velmi sugestivnímu a skoro až dokumentaristickému pojetí problém uvěřit, že takový hnus u nás skutečně existoval. Mladí kluci jsou prezentováni jako zboží, které má určitou dobu trvanlivosti a které můžete za pár korun mít, dokud není k vyhození, aby bylo nahrazeno zbožím jiným, dosud nepoužitým (tato symbolika je krásně vidět v posledních minutách filmu). Přitom zamotat se do tohoto koloběhu se nezdá být těžké, stačí být dostatečně naivní nebo zoufalý a lidé, kteří toho rádi využijí, si vás už najdou sami. Hlavních postav je vám spíše líto i když se z nich v důsledku morálního i tělesného úpadku stávají lidé v podstatě kriminální a pro společnost škodliví. Mají svou lidskou stránku, nejsou to černobílé postavy (viz Markův kamarád, který zpitý pod obraz brečí, protože se už nemůže díky svému zaměstnání vídat s otcem, kterého má ve skutečnosti velmi rád). Je to depresivní film, rozhodně žádná oddechovka a už vůbec ne pro citlivé povahy. ()

hygienik odpad!

všechny recenze uživatele

Nechcem znieť ako kacír, ale mne sa z toho zdvíhal žalúdok. Bezútešná situácia mladíka umocnená otrasnými silenými dialógmi, zlými hereckými výkonmi a odstrašujúcou kamerou, ktorá sníma vo veľkých detailoch odporné ksichty, hnus na druhú. A na čo to všetko, aby režisér upozornil na problém prostitúcie? No dobre, ale film plný beznádeje nič nezmení a nikoho nezachráni. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Snímek je mistrně natočen - kamera, hudba, scénář... Co bych mírně vytkl jsou herecké projevy a občasné dialogy... Toto kritérium sice nerad přehlížím a asi by v některých případech normálně znamenalo hvězdičku dolů. Ať se jedná o nezávislý, či "závislý" film, ale musím uznat, že zde je natolik vyváženo výrazovými prostředky a za to, že se to autorům skutečně povedlo realizovat, i přes to že podobná tvorba bohužel nemá u nás "na růžích ustláno" dávám plný počet... Přesněji bych to viděl tak na 90% (film vidím v podobné rovině jako např. Anděl Exit). ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • David Švec byl do filmu vybrán z důvodu jeho zkušeností s drogami. (prometheusll)
  • Na začátku filmu přijíždí Miroslav Čáslavka do Prahy vlakem od Plzně - jede přes Vyšehradský železniční most směrem ze Smíchova k Vyšehradu. Zhruba po půl hodině však odpovídá Davidu Švecovi, že je z Přerova. (ČSFD)
  • Death/grindová kapela Demented Retarded vydala v roce 2001 demo s názvem „Mandragore“, kde můžeme jako intro slyšet úryvek z filmu Mandragora. (pornogrind)

Související novinky

Reklama

Reklama