Reklama

Reklama

Leningrad

  • Rusko Leningrad (více)

Píše se rok 1941 a 2. světová válka stále zuří. Nacistům se podařilo ovládnout přes polovinu Evropy a část Ruska. Postupovali rychlo, dokud se ovšem nedostali k Leningradu. Hitler v roce 1941 nedokázal Leningrad obsadit ani po tříměsíční ofenzívě, a pochopil, že město nemůže dobýt silou. Rozhodl se tedy město obklíčit a nechat tři miliony lidí k smrti vyhladovět. Uprostřed tohoto strašlivého obležení se ocitá i mladá anglická novinářka Kate Davisová, která se ve zbídačelém a hladovějícím městě snaží přežít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

Smok 

všechny recenze uživatele

Hlad a svinský hlad. To bola Leningradská realita po dobu neuveriteľných 900 dní počas ktorej zomrelo v meste okolo 650 tisíc obyvateľov. Film však mapuje príbeh anglickej novinárky s ruskými koreňmi, ktorá je nešťastnou náhodou prinútená zostať v Leningrade počas jeho blokády a jej úsilie prežiť v dobe, keď sa za konzervu mäsa platilo zlatými šperkami a slepačie vajce stálo životné úspory. Drsné a poučné pre ľudí, ktorí si myslia, že kaviár a bambusové výhonky na raňajky sú samozrejmosť. Je pravda, že súdružka "uvedomelá komunistka" miliciantka mi mierne dvíhala mandle, ovšem tak to v tej dobe naozaj bolo. Dávam tri a pol krajca chleba. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Problém Leningradu je v celkovej stratégii obliehania tohto mesta. Postupné vyhladovanie pár miliónov Rusov... Je pochopiteľné, že samotní Rusi nebudú točiť film o tom, ako v uliciach rozkvital kanibalizmus či vraždy. Napriek šialenosti celého vojenského plánu a neľudskosti podmienok v meste, nemá film dostatočný dramatický oblúk. Osudy postáv sú uveriteľné, ale nič divácky zaujímavé tam vlastne nie je. Bondarčukov STALINGRAD mal ako bonus famóznu akciu, tu ostalo „len“ smutné vojnové posolstvo... ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Voľakedy dávno som čítala ľúbostný román (ľúbostným románom sa vyhýbam), ale tento mi niekto odporučil. Všetko sa to odohrávalo počas blokády Leningradu a hlavná hrdinka bola priamo v centre diania. Fantasticky to tam bolo všetko opísané a popísané. A toto? Toto bola taká slabota, že ani Gabriel to nezachránil. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Mohlo mě napadnout, že ruskej válečnej film nebude nic moc. Obzvlášť když v něm jsou vyobrazeny ženy jako hlavní hrdinky. A ta jedna navíc tak hrdinsky, jak kdyby rusky žensky byly v druhé světové nepostradatelné a vyrovnaly se ve všem chlapům. Celkově ten příběh stál za hovno (např. každej druhej tenkrát uměl anglicky, aji děcka) a že do toho natáhli několik známejch herců tomu fakt nepomohlo. Jo, musela to být hrůza, žít tak dlouho v obležení, v zimě, bez jídla a základních lidskejch potřeb, ale zasloužilo si to lepší zpracování, než takovouhle sračku. Já jako divák jsem tím vůbec nebyl osloven a bylo mi jedno, že tam pochcípaj. Hlavně jsem se těšil, až chcípne ten nedomrlej šachovej génius. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Vcelku nudně natočený snímek, připomínající spíš romantický film, než válečný a to je při tak silném tématu, jako je blokáda Leningradu, velká škoda. A dost mě fascinují filmy, kde si někdo ani nepohraje s castingem - protože na to, aby někdo zahrál Hitlera, přece stačí nalepit mu knírek a učesat patku. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • Během blokády zemřelo dle různých zdrojů od 300 tisíc do 1,5 milionu lidí. Například v Norimberském procesu se uváděl počet mrtvých 632 tisíc lidí. Pouze 3 % z nich zemřelo na následky bombardování a dělostřelecké střelby, ostatních 97 % zemřelo hlady. Reálný počet obětí přibližuje fakt, že ze všech městských hřbitovů jen na Piskarevkém bylo během blokády pohřbeno na 657 tisíc lidí. Celkově během bojů o Leningrad zemřelo více lidí než ztratily dohromady Anglie a USA za celou válku. (Aelita)
  • Většina německých obrněných vozidel jsou upravené sovětské stroje. V záběrech přepadení autobusu se však objeví i skutečný historický Pz.Kpfw.38(t) československé výroby, které Wehrmacht na východní frontě používal. (p3tris)
  • Blokáda Leningradu trvala od 8. září 1941 do 27. ledna 1944. Během ní ve městě zemřelo hlady přes milion obyvatel. (Petulka88)

Reklama

Reklama