Reklama

Reklama

V roce 1906 se britský badatel Percy Fawcett (Charlie Hunnam) poprvé vydává do Amazonie. Během několika expedic pod záštitou Královské geografické společnosti podplukovník Fawcett a jeho asistent Henry Costin (Robert Pattinson) zmapují dosud neznámé území v Bolívii. S pomocí domorodců se vydávají proti proudu Rio Verde. Výprava čelí kanibalům, nemocem, nekonečným dešťům a nedostatku potravin, ale Fawcett se nevzdává. Hluboko v srdci pralesa nachází důkazy o existenci neznámé, velmi vyspělé civilizace. V Anglii sklízí Fawcett jen posměšky ze strany vědecké obce, která jeho ztracenou civilizaci nazývá pouhými divochy. Ale Percyho odhodlání a posedlost najít bájné město Z, je stále silnější. S podporou své oddané manželky (Sienna Miller) se v roce 1925 Percy, společně se synem (Tom Holland) a věrným přítelem Costinem, znovu vydávají do hluboké džungle... (Bioscop)

(více)

Recenze (493)

barcisz 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nechápu, kde tenhle film vzal přes 70%, protože Ztracené město Z byla pro mě spíše Velká ztráta času. Námět by byl zajímavý, ale to zpracování? Dlouhé táhlé dialogy, celkově roztahaný film a tak nějak žádný pocit, kromě znuzeného. Žádné napětí, emoce, soundtrack také nezajímavý (skoro jsem ho ani nepostřehla),snad jen očekávání, kdy už se to konečně dobere konce. Jednu * dávám jen pár zajímavým momentům, jinak velké zklamání. ()

Corbinian 

všechny recenze uživatele

Ztracené město Z řadím k těm filmům, které mě svým stylem úplně minuly a dokonce si je dovolím označit jako pro mě naprosto zbytečné a nic nepřinášející. Pokud se pak nezajímavý obsah zkombinuje ještě s přemrštěnou stopáží, pak mě bohužel ani dobrá kamera či slušné herecké výkony nemohly udržet zaujatého. Dějová osnova mi nepřišla ani tak zajímavá, jako spíš iritující a s obsahem dost neslučitelná. Snímek si bere na paškál široký časový záběr, který se právě tímto stylem vyprávění snaží nějak vměstnat do jedné linie příběhu. Což zaručuje, že film absolutně postrádá napětí, protože jakákoliv zajímavá vzniklá situace je přeťata změnou lokace. Do žádně části příběhu se neponoříme, jen povrchní dotek jednotlivých problémů nechává diváka chladného a díky dalším devalvačním faktorů, bohužel i znuděného. Žádná úroveň filmu se tak vůbec nevyřeší a nepředá divákovi vůbec nic nosného, zvláště v rozporech Fawcetta s rodinou je ta povrchnost velmi znát a zrovna tady v divákovi vyvolá silné antipatie a nechuť pokračovat ve filmu dál. Rozhodně nechci tvrdit, že se každý film musí zaobírat filozofickými otázkami o smyslu bytí, ale pokud film neposkytuje ani akci, ani napětí, ani humor, ani nic jiného, co by přitáhlo divákovu pozornost, tak není rozhodně dobrý nápad proplouvat životem dobrodruha jenom tak z rychlíku, aniž bychom se ponořili trochu hlouběji (např. do jeho vlastního charakteru). Očividně se našlo spoustu lidí, který tento přístup považují za osvěžující, nebo snad v lepším případě vidí film z jiného úhlu. Já se k nim ale zaručeně nemohu přidat. Ani řemeslně si film nevedl nějak oslavně. Ač chápu, že Rio Verde je řeka rovníkového typu, i přesto si nemyslím, že je možné hledat pramen po proudu řeky (několik takových scén tam bylo opakovaně). Nehledě na to, že spousta scén, ať už svojí vizualizací či dialogy, sklouzávala velice silně ke kýči a působila uměle a nepřirozeně. Takovéto scény pak byly nezřídka kombinovány s dalšími, tentokrát nelogickými. Jako omlouvám se, ale jak dostali doprostřed džungle koně, když se tam plavili po lodi a celou dobu tam nebyl vidět, to jsem jako moc nepobíral. A tak, ač se zdálo, že se tvůrci striktně drží reálného příběhu, chvílemi to na mě působilo, jako jeden velký výmysl. Pár dobrých herců a několik hezky nasnímaných záběrů mi ale k zážitku nestačili a já v kině trpěl jako už dlouho ne. Od této chvíle mi už definitivně bude Robert Pattinson dělat alarm, na jaké filmy do kina rozhodně nejít. Objektivně bych film možná hodnotil o hvězdičku více, ale můj subjektivní pohled tady mohu nechat, s čistým svědomím, převážit. A to musím dodat, že jako fanouška historických i životopisných filmů mě to hodně mrzí. |20%| ()

radaza 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké zklamání. O hledání ztracených civilizací mám dost načteno a mám pocit, že každá z těch knih byla napínavější, než tento film. Navíc se tam objevilo několik tendenčních scén nemajících s tehdejší realitou nic společného. Nepochopil jsem emancipační vzplanutí Fawcettovy ženy, které vyznělo účelově nemělo žádnou návaznost a logiku. Výkřiky jeho syna byly opět mimo dobovou realitu (otcové rodin ve vyšších vrstvách se doma zdržovali poměrně málo i normálně) , v té době by byl v Británii zcela bezpečně v internátní škole, otcovi by vykal (tak měl znít překlad) a tohle by si nedovolil. Naprosto mimo realitu vyčtení otci, že jako profesionální voják jde do války. Zvlášť když to bylo na začátku války , kdy i civilní obyvatelstvo v Británii šlo do války nadšeně. Filmu chybělo prostříhání, které by zkrátilo protahování scén, které děj nikam neposouvaly. Jinak Hunnam podal svůj obvyklý nevýrazný výkon, děsím se Artuše. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Uff, přehlídka ztracenýho času. Nějaký momenty z Percyho výprav byly díky výpravě i vizuálu hodně zajímavý, jenže ani v těchlech rádoby dobrodružnejch scénách se nic moc nedělo a ve výsledku se vlastně vůbec nic neobjevilo. Jen se polemizovalo o tom, kde co může být a že už musí být celá výprava hrozně blízko. Percyho návraty domu a scény z jeho rodinnýho života byly extrémně nudný a v tomhle rozsahu i zbytečný (asi třikrát se prostřídalo schéma neúspěšná výprava a následnej návrat domu). Nejzbytečnější (ale paradoxně zároveň nejakčnější) byla válečná pasáž. Nejspíš se zase projevil syndrom filmů dle skutečnejch událostí, kdy zdravě filmově nepřibarvená realita je na plátně většinou hrozně nudná. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Lepšie tri hviezdy. Pozor Spoiler: Nakolko ide o film podla skutocnosti, nedockali sme sa nejakého uzasneho zlateho mesta na konci, ale aj tak film nesklamal. Herecky aj pribehovo slusne. Tom Holland sa opat herecky ukazal ked si vykonom pre seba ukradol obe zasadne sceny s otcom, konflikt aj uzmierenie. Chalan ma fakt talent ... 70% ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Doposiaľ výrazne podhodnotený film. Nečakajte, že vás to ohromí veľkolepou výpravou či efektami. Rozprávanie je zvláštne, no vynikajúce. Herecky to funguje veľmi dobre, Charlie Humman podáva excelentný výkon a aj Robert Pattinson prekvapuje. Skvelo spracovaný film. 90 %. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem dobrodružný film z Amazonie, jenže když je to v podstatě snímek na motivy skutečného příběhu, tak nějak jsem tušil, že se bude respektovat historie, což je ve finále dobře, ale film bude o to nudnější. A to se přesně stalo. Některé pasáže se zkrátka vlečou. Bohužel do popředí příběhu se nedostává jedna velká výprava, o které by byl celý film, ale rovnou tři, mezi kterými je pár přestávek v civilizaci. Každá expedice je tak poměrně krátká, a když už si vybudujeme vztah k novým členům posádky, je najednou konec výpravy a my se už seznamujeme s novou. To asi nejvíce brzdí film v rozletu a proto výsledek je takový mdlý. Celkem lituji Charlieho Hunnama, který ve filmu předvádí mnohem lepší výkon než v „Králi Artušovi“. Znovu si Hunnam zahrál ve filmu s pěkným námětem, ale zase se nejedná o hit, který by si tento herec zasloužil. Největším překvapením je bezesporu Robert Pattinson, který se díky vousům konečně dostává ze spárů své upíří role, i když i ten by potřeboval nějaký filmový trhák na kontě. ()

Tomo 

všechny recenze uživatele

Skvělý příběh, velký rozpočet, super výprava, obrovský potenciál ..a ve výsledku nuda k uzoufání natažená do neúměrné délky. Škoda, že tento materiál nedostal do rukou někdo schopnější. ()

Romi1010 

všechny recenze uživatele

Na to, že film mal 141 minút som sa nenudil. Výkony hercov boli na dobrej úrovni, vyzdvihol by som najmä Pattinsona, pričom manželka si neuvedomila celý film, že to je "ten z Twilightu", čo by som nazval komplimentom. Takisto expedície mi prišli realistické, nie ala Indiá Jones. Film by som ohodnotil, kľudne aj na 4*, pokiaľ by som necítil feminizmus a humanizmus tejto doby natlačený na začiatok 20-teho storočia v postave Sienny Miller. Nemyslím si, že by ženu, čo i len napadlo, nie to o to ešte žiadať, aby sa mohla zúčasniť na expedícií. Takisto si nemyslím, že by niekto (manželka, syn) vyčítal mužovi, že strávil pár rokov mimo rodiny, v tej dobe to bolo viac než normálne, či už to bolo kvôli práci, alebo vojne. Tých pár vecí mi prišlo umelých a preto dávam o * menej. 70% ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Toto ma nechalo úplne chladným. Vlastne ani neviem, prečo som sa na pozeranie tohto filmu dal, keďže už nástrel deja nebol nijak atraktívny. Tri krát sa vrátime do džungle, ale nič vzrušujúce sa v nej nestane. Remeselne v poriadku, herecky tiež na úrovni (čo by od Hunnama veľa ľudí nečakalo), ale na dobrodružný film príliš málo dobrodružstva. 6-/10 ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu oceňuji způsob vyprávění, který jde zcela proti principům dnešního Holywoodu, na druhou stranu pak toto samo o sobě ještě nedělá dobrý film. Má to, včetně částečně otevřeného závěru, svoje určité kouzlo ale dějové přechody v tomto případě vše spíše tříští než nějak hlouběji propojují a to mi tu tak nějak asi vadilo nejvíc. Vizuál pak neurazí ani nenadchne a jako celek pak film i při velmi dobrém obsazení (Pattinson tu u mě na první dobrou vystoupil ze stínu Stmívání - přiznám se, že nic jiného jsem s ním doposud neviděl) nemůžu ohodnotit více hvězdami. ()

dalziel 

všechny recenze uživatele

Tak tupo napísaný a zrežirovaný film som už dlho neviedel.V podstate sa nedozviete ako dloho su na ceste a cesta je ako z rychlíku a postavy sú ako robotí .V tomto filme nefunguje ani prt Hún-Man je všetko len nie herec a Patizon nie je ani to a vypadá ako bezďák z bipolárnou poruchou. ()

Hpatrik 

všechny recenze uživatele

Na svoji délku je to celkem poutavá podívaná a určitě nenudí, ale člověk pořád čeká na to neuvěřitelné dobrodružství (jak hlásá popisek filmu na HBO), a ono se nestane nic, k žádnému vyvrcholení se prostě nedostaneme, takže nakonec mírné zklamání. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

Nuda ve městě Z aneb bezvýznamné plácání se v Amazonii. Sterilní dobrodružství, kdy Fawcett vlastně nic nenajde. Alespoň po každé cestě domů zplodí dítě. Všemu tomu sekunduje slizký Patizón a celé to smrdí jako kopa amazonského trusu! Nejhorší film s Hunnamem co jsem viděl! 4/10 ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

Starosvětský a pomalu plynoucí dobrodružný film, který vás za ty dvě hodiny buď uchvátí nebo unudí. Já osobně se řadím spíš do té první skupiny. 7/10 ()

Karp 

všechny recenze uživatele

Problém Ztraceného města je, že se toho o Percy Fawcettovi v určitých etapách jeho života zase tolik neví. A tak na sebe naráží realističnost podání s tápáním ohledně dějové zápletky. Druhá věc je, že džungle zase tak kouzelné místo plné nečekaného není. Všude samé stromy, listy, bláto, hmyz a občasně nějaká ta nepříjemná havěť. Do toho můžete plout po loďce a potkat indiány. A teď, co s tím? Percyho Fawcetta se bohužel zeptat nemůžeme... Ten si svá tajemství vzal populárně řečeno do hrobu. Pokud tedy neočekáváte senzaci, ale zajímají vás střípky ze života jednoho z posledních opravdových objevitelů a dobrodruhů, nic z toho vám vadit nebude. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Moc dobře udělaný snímek o touze poznávat a objevovat. Film se vyhýbá klasickým klišé o glorifikaci hlavního hrdiny a je velmi příjemně civilní. Žádné kudrlinky a zbytečné vstupy, prostě jen střízlivě a kvalitně natočené životopisné dílo s mírným přesahem do prvoválečného konfliktu, který svou krutostí ostře kontrastuje s víceméně mírumilovným Fawcettem. Závěr, byť smyšlený, není patetický a budí naprosto přirozené emoce. Prostě se mi to líbilo. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Kdo si zahraje Batmana?

Kdo si zahraje Batmana?

17.05.2019

Aktualizováno: Novým Batmanem se stal Robert Pattinson. The Batman režiséra Matta Reevese patří mezi nejočekávanější komiksové projekty příštích let, není tedy divu, že kolem obsazení nového… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Ztracené město Z na obzoru

Ztracené město Z na obzoru

28.12.2014

Dlouho odkládaný projekt The Lost City of Z je pro režiséra Jamese Graye srdcovou záležitostí, spustit se ho snaží již několik let. V příběhu skutečně žijícího britského armádního důstojníka,… (více)

Reklama

Reklama