Reklama

Reklama

Luc Devreux a Andrew Scott jsou členové speciální vojenské jednotky „Univerzálních vojáků". Jako součásti přísně tajného vládního projektu, jehož cílem je stvoření dokonalého vojáka s neuvěřitelnou mrštností a mimořádnou silou, necítí bolest, nemají emoce, ani si nepamatují nic z dob, kdy byli normálními lidmi. Jsou těmi nejdokonalejšími bojovými stroji, dokud se nestane něco děsivého. Oběma se začnou vracet vzpomínky a vymknou se kontrole svých vojenských stvořitelů. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (29)

  • V Severní Americe film utržil 36,2 milionu amerických dolarů, celosvětově to pak bylo 95 milionů. (NIRO)
  • Mark Stefanich na filmu pracoval jako kaskadérský dvojník - jeho výpomoc potřeboval Jean-Claude Van Damme (Luc Deveraux). Společně se takto potkali na několika projektech. (Rominator)
  • Jako režisér druhého štábu a koordinátor kaskadérů na filmu pracoval Vic Armstrong. Jeho bratr Andy Armstrong s ním pracoval jako kaskadér. V týmu byli i Billy D. Lucas a Peter Malota. (Rominator)
  • Když kaskadér převrátil policejní autobus na bok, ozval se od kamery režisér se slovy: „Výborně! Sjedeme to ještě jednou!“ (Nathaniell)
  • Ačkoli hráli protivníky na život a na smrt, v průběhu natáčení si ze sebe Jean-Claude Van Damme (Luc Deveraux) a Dolph Lundgren (Andrew Scott) dělali každou chvíli srandu a stali se dobrými přáteli. (Nathaniell)
  • V původní verzi byla linka s teroristy na přehradě falešná. V této verzi nemělo jít o teroristy, ale o najaté žoldáky, které následně univerzální vojáci zabijí, spolu se všemi svědky. Vše mělo sloužit k ospravedlnění programu Univerzální voják. Ve výsledném filmu nakonec byla ponechána verze s teroristy. (DEXTER099)
  • Natáčení probíhalo od 12. srpna 1991 do 30. října 1991 v Arizoně, Nevadě a v Kalifornii. (ČSFD)
  • Bizarní, jakoby nafouknuté letadlo, kterým se tým univerzálních vojáků s celým svým kamionem přepravuje, je upravený Boeing 377 Stratocruiser, konkrétně verze "Mini Guppy" z roku 1967. Vznikla přestavbou dopravního letadla na nákladní variantu pro velké objemy. Letadlo nosilo těžké náklady až do roku 1995, kdy bylo předáno muzeu. Krom Mini Guppy vznikly ještě větší "Pregnant Guppy" a obří "Super Guppy" - pro americký vesmírný program. (Stejšn)
  • Šlo o poslední film, jehož zvuk byl zaznamenán v systému CDS. V roce uvedení snímku (1992) byl vynalezen DTS, který jej nahradil. (KucC)
  • Mladý vietnamský pár, který spatří Luc Deveraux (Jean-Claude Van Damme) při akci na Hooverově přehradě, je stejný pár (hraný stejnými herci) jako ten na začátku filmu, odehrávajícím se ve Vietnamu. (ČSFD)
  • Tři z univerzálních vojáků, kteří by měli ve filmu být Američané, hrají evropští herci. Konkrétně Belgičan (Jean-Claude Van Damme - Luc Deveraux), Švéd (Dolph Lundgren - Andrew Scott) a Němec (Ralf Moeller - GR76). (ČSFD)
  • Na festivalu v Cannes, kde měl snímek premiéru, došlo k veřejné potyčce mezi Jeanem-Claudem Van Dammem (Luc Deveraux) a Dolphem Lundgrenem (Andrew Scott). Později vyšlo najevo, že šlo o předem připravenou propagační mystifikaci. (Terva)
  • Speciální edice na DVD obsahuje alternativní konec. (Eldrick)
  • Z rozpočtu 23 milionů amerických dolarů činil Van Dammeův (Luc Deveraux) honorář milion. (Eldrick)
  • Prvá verzia scenára bola nazvaná "Crystal Knights" ("Krištáľoví rytieri"). (m.a.t.o.)

Související novinky

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

Dvě smutné zprávy ze zahraničí

11.12.2020

V noci na pátek v Lotyšsku nečekaně opustil filmový svět režisér a scenárista Kim Ki-duk. Podle dostupných informací populární a oceňovaný korejský tvůrce zemřel na komplikace spojené s nákazou… (více)

Gerard Butler poletí do vesmíru

Gerard Butler poletí do vesmíru

15.04.2014

U Warner. Bros teď frčí obří destrukce. Po květnovém setkání s novou Godzillou se na začátku srpna ocitneme V oku tornáda, nejspíš to ale bude jen předkrm k dalšímu katastrofickému velkofilmu, který… (více)

Kdo bude postradatelný?

Kdo bude postradatelný?

03.01.2011

Dolph Lundgren se rozpovídal o tom, kdo se možná připojí k přeživším členům Slyovy party v The Expendables 2. Stallone chce získat hlavně mladší generaci svalovců jako Vin Diesel a Dwayne Johnson,… (více)

Reklama

Reklama