Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zemi krále Dobromila (J. Somr) si přestali vážit poctivé práce, čestnosti a úcty mezi lidmi. Do krajiny se místo toho postupně vkrádá moc pekla, a tak ti, ve kterých zůstal ještě zbytek slušnosti, raději prchají pryč. Trochu popletená bylinkářka Apolena (I. Janžurová) má sen, že krajinu zachrání „spasitel“, který přijede na oslu a vezme si královu dceru Aničku (T. Pauhofová) za ženu. Kdo by však věřil bylinkářce, která svými zázračnými lektvary vždy natropí víc škody než užitku? Když je v kraji nejhůř, král v bezmocnosti upíše svoji duši peklu a vládu převezme jeho podlý ministr (J. Lábus). Tehdy přichází do království nenápadný, veselý snílek Filip (Š. Kubišta). Když ho Apolena uvidí s oslem, je přesvědčena, že to je ten pravý zázračný zachránce. Nikdo netuší, že je to vlastně princ ze sousedního království… (Česká televize)

(více)

Recenze (340)

otík 

všechny recenze uživatele

Názorný příklad, jak nemá vypadat typická česká pohádka. Příběh nemá hlavu ani patu, putuje od jednoho bodu do druhého, aniž by to vyvolalo alespoň nějakou touhu vědět více o příběhu. Je zde zcela zbytečně hodně násilí a je názorně ukázáno, scény z pekla jsou naprosto trapné a hlavní hrdinové úplně přehlédnutelní. Žádné kouzlo z pohádky nekouká, jen scénáristická sláma a vizuální guláš. Je mi líto, ale toto je urážka kvalitní české pohádkové školy. A jen čert ví proč to tak dopadlo! ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Zlými prostriedkami človek nemôže dosahovať dobrý cieľ - a tu sa práve toto deje. Film môže tak akurát poslúžiť vychovávateľom ako výstraha - príklad filmu, ktorý deti zavádza do bludov. Škoda, že sa tu lepšie neprepracoval najmä vzťah človek - čert, lebo po umeleckej stránke (aj trikovej) je film dosť vydarený. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Vánoce a pohádky s nimi spojené. Česko má v tomhle dlouhou tradici. Tohle se mi navíc spojuje s kinem, kde jsem před sedmnácti lety byl. Čert ví proč možná není česká pohádka v mých Top 5, ale do desítky se jistě vejde. Příjemný příběh rychle uteče a spolu se sympatickými herci mě tahle pohádka baví. Tady je navíc hezká princezna, sympaťák princ, co jí zachrání a hlavně skvělý Lucifer. Fujtajxl. (80 %) ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Čertovské pohádky mám rád, ale nemůžu si pomoct tady to bylo neuvěřitelně nezáživné. I přes krásnou výpravu a dobře vybraným lokacím, nemá tento snímek, ani za mák pravé pohádkové atmosféry. Chyba tkví ve scénáři, který si měl projít ještě alespoň dvěmi verzemi a naprosto rutinně odvedeným režisérským postem. Jako by byl celí film pod Romanem Vávrou jaksi nucený a to se bohužel odráží i na jinak skvělých hercích, kteří zde dosahují obyčejného průměru. ()

Perry- 

všechny recenze uživatele

Tak takhle stupidní pohádku jsem dlouho neviděl. Čerti vypadají jako banda skinů, místy zfetovancýh. Zlatý Heřmánek a celé peklo v pohádce s Čerty nejsou žerty. Takhle by to mělo vypadat, a ne jako tady. Podivně obsazené role, snad jediná dobrá volba byl Lábus, děj taky moc nezavání originalitou (hlavně ten konec, dost jednoduchý). Jediné + to má. Slušně jsem se pobavil tomu, co dokážou Češi natočit. Šišlavý čert vede :-) No a to je asi vše... Pokud chcete čerty, vsaďte na jistotu, pokud máte silné nervy a smysl pro humor a nebudete tohle brát jako plnohosnotný film, zkuste to (ale pouze na vlastní nebezpečí, já vás varoval !!) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (15)

  • Film navštívilo 271 712 diváků a celkový výdělěk činil 17 905 479 Kč. Statistika vydáná 1.11.2008. (Valsadora)
  • „Čert ví proč“ je z odborného pohledu takzvaný frazém neboli frazeologismu, tedy ustálené spojení slovních tvarů slov. V tomto případě se jedná o zvolání vycházející z pocitu beznaděje, kdy člověk neví, proč se věci ději tak, jak se dějí. (sator)

Reklama

Reklama