Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro lásku většinou obětujeme více, než jsme původně chtěli… Film A. Sedláčkové je vzdáleně inspirovaný skutečnými událostmi, historii vztahu dvou nevlastních sourozenců a jejich marného boje proti vzájemné osudové lásce. Jako dospívající děti je na život a na smrt spojilo tajemství smrti otce, na které měli oba svůj díl viny. Z obyčejně lidské, hluboké a pochopitelné sourozenecké lásky se pak roztočí spirála citů až k psychické závislosti, proměněné ve stravující chorobný vztah. Tento vztah je „prokletý“ a nedovoluje jim žít ani spolu, ani bez sebe a zákonitě vrcholí záhubou obou. Hlavní postavy Jany a Miroslava napsala autorka pro I. Chýlkovou a K. Rodena. Jejich o dvacet let mladší představitele pak nalezla režisérka v M. Hilmerové a V. Škultétym. Snímek byl natáčen v Jaroměři a v Poličce, rodišti Bohuslava Martinů, jehož hudba ve filmu hraje velkou úlohu. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, na který si moc neumím udělat názor. Neobyčejně působivý příběh, jak se zde uvádí, si osobně přece jen představuji trochu jinak. Ale zase mi přijde příliš příkré jen tak snadno smést OBĚTI A VRAHY ze stolu - minimálně po stránce hereckých výkonů je to na české poměry velmi dobrý počin. Velice příjemné je i použití hudby Bohuslava Martinů. Jinak to ale podle mě táhne dolů nepříliš zdařilá režie, a především pak skutečnost, že většina dobrých motivů je zde jen tak decentně naťuknuta, aniž by daly vzniknout skutečně přesvědčivému uměleckému tvaru. Otcovražda, incestní láska, bizarní vztahové propletence, maloměšťácká morálka... ech, to jsou všechno strašně silná témata - a Sedláčková si na nich podle mě vylámala zuby. Za mě osobně dost nuda a asi rozpačité 3 hvězdy. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na to, ze jsem film zaregistroval, ( ostudne ) az deset let po vzniku jsem byl vcelku prijemne prekvapen. Narozdil od jinych uzivatelu chvalim rezii, ktera byla dost citliva na detail. Precizni vykresleni postav, dobre herecke vykony a krasna Hilmerova - nejvetsi plusy filmu. Uvazoval jsem i o vyssim hodnoceni, zaver jsem ale cekal dramatictejsi ( neverim, ze by se na zebriku do sklepa daly zabit hned dve osoby, zase takova vyska to nebyla ). Celkovy dojem ale dobry. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Andrea Sedláčková pojala svůj první film se sebevědomou jistotou a natočila komorní příběh o jednom sourozeneckém vztahu. Zdatně jí při tom pomohlo herecké obsazení ve kterém nad všechny vyčnívá především Monika Hilmerová a Karel Roden. Naopak za nepříliš štˇastné, ale funkční a do příběhu zapadající, považuji použití klasické hudby Bohuslava Martinů a také jsem měl občas pocit, že mě mnohem více zajímají osudy úplně jiných lidí, než hlavní dvojice. I přesto se jedná o velmi dobrý film. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s tím, co tady přede mnou napsala KevSpa. Karel Roden dokáže opravdu zahrát snad kohokoliv, jeho herecký rejstřík je na to dost bohatý a rozsáhlý. Horší už je to s ostatními. Chýlková s Hilmerovou byly poněkud nepřesvědčivé a Škultéty působil tak nějak mdle. Stejně tak mdle na mne zapůsobily i scénář a režie. Andrea Sedláčková je bohužel podle mne málo zkušená na to, aby dokázala natočit kvalitní film podle slabšího scénáře, proto je výsledek takový, jaký je. Ale díky námětu a Rodenovi je to alespoň za 3. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

So žiadnou osobou z tohto filmu by som sa nikdy nechcel stretnúť. Jeden z viacerých českých pokusov o psychologický art, ktorý je príliš vyumelkovaný na to, aby sa za art mohol vydávať. Dialogy sú na hrane uveritelnosti a tým pádom neverím ani tomu, že takéto postavy by mohli reálne existovať. Oni by mohli, ale to by musel byť film nakrútený iným spôsobom. Film má svoje svetlé momenty, svojim spôsobom sa jedná o sympatický pokus, ale cítiť z neho pachuť akejsi autorskej chcenosti, ktorú nedokáže Sedláčková zakryť. Ani prechody medzi minulosťou a prítomnosťou nie sú zvládnuté bez problémov, nedodržujú totiž žiaden časový rytmus, proste ak sa prechod chodí, tak tam je a je jedno, že raz po pár minútach a potom zase po pár sekundách. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (4)

  • Inspirací k natočení filmu byla skutečná událost. (M.B)
  • Režisérka Andrea Sedláčková natočila film podle vlastního scénáře. (M.B)
  • Andrea Sedláčková napsala scénář přímo pro Karla Rodena a Ivanu Chýlkovou. (rakovnik)

Reklama

Reklama