Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dům je intimním dramatem otce a dcery, příběhem o lásce, střetu snů různých generací a neutuchající touze po svobodě.
Imrich buduje svůj vlastní životní sen – staví dům pro svoji mladší dceru Evu. Do stavby domu projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Na rodinném dvoře však stojí rozestavěné domy dva – první, nedokončený dům, měl patřit Evině starší sestře Janě. Ta se ale otcovi vzepřela a Imrich ji i s její rodinou ze svého života „vyškrtl“. Eva sní o tom, že po maturitě konečně opustí „vězení dokonalého domova“ i život na maloměstě a konečně se vydá poznávat jiný svět. Těžce nese otcovy starosvětské názory a jeho chování vůči matce a sestře, chodí za školu, tajně se stýká se sestrou a její rodinou, přivydělává si a dělá vše proto, aby mohla co nejdříve „vypadnout“. Nečekaně ji cestu zkříží nový muž, starší a ženatý Jakub, se kterým ji do života přibude další tajemství. Brzy však všechna tajemství začnou vyplouvat na povrch a jejich životy naberou nečekaný zvrat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (290)

prometea 

všechny recenze uživatele

Nemožnosť spokojného života na dedine, kresťanská mentalita a malomestská zadubenosť sa miešajú s motívom vnucovania vlastných snov iným. Nie je však generačný konflikt a jeden neveľmi búrlivý románik primálo na námet celovečerného filmu? Liová si dokáže pripraviť motívy, jej charaktery sú pevne dané. Ich základným problémom však je, že sa takmer vôbec nevyvíjajú. S takým počtom zlých rozhodnutí a tvrdohlavých postáv si vytvorila pole na vyhrotené dramatické situácie, no tých je napokon primálo a majú stále rovnakú výpovednú hodnotu. Bez akýchkoľvek výčitiek svedomia by ich bolo možné decimovať. Do scenára sa neveľmi subtílne, hoci zrejme nechtiac, zamotala okrem očividnej kritiky patriarchátu aj akási feministická tendenčnosť - všetky ženy sú ukrivdené, ublížené a ich problémy spôsobujú výhradne osoby opačného pohlavia, ktoré svojimi bezcitnými, nesprávnymi rozhodnutiami plnia príbeh. Príbeh je natoľko celistvý až mu chýba tempo, upadá do akejsi apatie a bezcitnosti. Neustále plahočenie rovnakými prostrediami, vzťahy vyvíjajúce sa mizivým tempom, dej rozpovedateľný jednou vetou v celej svojej hĺbke. Dom je precízny, dramaturgicky dôkladný, nezáživný film. Ďalšia z nekonečnej série zbytočných sociálnych drám, ktoré v recipientovi nezanechajú absolútne žiadne emócie. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Docela utahaný, docela nezajímavý a dokoukat to dalo docela práci. Ale zase pravda, že Judit Bárdos je k sežrání. 🙂 ()

kill-tec 

všechny recenze uživatele

Nechápu co tím autoři chtěli říct, co nám chtěli sdělit. Bylo to bezduché, nezábavné a jenom frustrující. Je sice hezké vidět napravení "zlomyslného" otce, ale koukat na to, jak se hodinu a půl staví barák, to prostě není pro mě.. a to pozor! dělám ve stavebním průmyslu. ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2012: Přišlo mi to docela povedené. Hodně ten film sráželo předabování (asi ta slovenština je hodně vzdálenej jazyk, že se producenti báli, že tomu neporozumíme, tak šli na jistotu). Nepamatuju si film s podobnou tématikou na československé scéně, který by se mi tak líbil. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

Povedené intimní drama o konfrontaci dceřiných snů a direktivním plánováním její budoucnosti otcem, zakázané lásce i tvrdohlavosti a zaseknuté hrdosti, kterou trpí celá rodina... Režisérka pojala toto realistické drama ze života líbivým stylem, který dokáže diváka zaujmout a zasadila jej do kouzelného prostředí slovenské dědiny s esem v rukávu v podobě skvělého obsazení. Film stojí především na bedrech skvělého, tradičně minimalistického, Miroslava Krobota, jehož herectví mi dlouhá léta chutná a snad nikdy se jej nepřejím a krásné mladé herečky maďarského původu Judit Bárdos, která také svou úlohu zvládla na jedničku. Milé překvapení, na kterém se nesmyslně vyřádili producenti svým rozhodnutím o nesmyslném a nepřirozeném dabingu do češtiny. ()

fredisek 

všechny recenze uživatele

Chápu, že museli být v Cannes dojati východoevropskou realitou, ale na naše poměry je tohle opravdu slabé. Klišé vztahu mezi profesorem a studentkou? Nezavání to červenou knihovnou a jasným fiaskem (překvapilo by mě, kdyby jim to vyšlo, alepoň nějaká změna by byla)? Despotický otec, který si nakonec uvědomí, že se chová jako idiot? Dcera zavržená kvůli svému vztahu s nevyhovujícím mužem? Těch klišé je najednou nějak moc. Dialogy jsou unylé, pakliže jsou vůbec. Film se neskutečně vleče, je tu tolik zbytečných zdržujících záběrů na nijaké kopce a papundeklovou zástavbu minulého režimu. Navíc jako by autoři vůbec neřešili výtvarnou stránku filmu. Byt, kde se schází Eva se svým profesorem je sice moderní, ale ty dveře, co vedou do ložnice? Pochybuju, že by někdo se vkusem smíchal ikeu s obi. Dvě hvězdičky za snahu a tu hurá reklamu, co film měl a která ve mně vzbudila zájem ho vidět. A co se týče dabingu - nechápu proč, není to trochu průšvih, když dabujeme už i slovenské filmy? ()

Daqvid77 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci ale film má i přes některé nedostatky jako třeba né moc dobrá kamera nebo aspon mě se nepozdávala. Má film obrovskou hloubku a je na tolik realistický až mě s toho mrazí. Toto vše překonalo nedostatky a já nemůžu jinak než 4 pro mě milé překvapení a můžete mě i nenávidět ale mě se to líbilo. ()

Duky69 

všechny recenze uživatele

To, že Marián Mitaš dostal mikrospánok je ok, ale keď kameraman dostane mikrospánok (a nie jeden) je už väčší problém. Ta roztrasená kamera je fakt zlá. Vadila mi počas celého filmu a odrádzala ma od pozerania filmu. Jeden sexuálny románik a konflikt otca s dvomi dcérami, ktorým nerozumie je podľa môjho názoru príliš slabý a plytký námet na celovečerný film. Jedna * za peknú myšlienku: Občas sa snažíme snívať a plánovať život tomu druhému a pritom sme sa ho neopýtali, či je to aj jeho sen. ()

Cement73 

všechny recenze uživatele

Tazka melancholia slovenskeho vidieka a schizofrenicke spravanie ludi bez penazi a bez buducnosti. Natolko realne, ze som Dom dopozeral bez akejkolvek pochybnosti ako sa skonci. Neviem preco, ale taketo filmy mozem... Atmosferou mi ale fakt pripomenul "Melancholiu" akurat , ze bez katastrofalneho konca. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Trochu film o ničem, hrozně pomalej, ospalej, depresivní, navíc zmršený dabingem, ale aspoň to mělo relativní happyend. Ty hvězdy dávám za výkon pana Krobota ale spíš za nejkrásnější oči, který jsem u slovenských hereček viděl. Judit má budoucnost :-) ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Spokojenost. Dobrá stmosféra, dobré výkony, věrohodný scénář. Na nic si nehraje a přitom je to zábavné. Není proč a co vytýkat. 7,5/10 ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

jedna hvězda za nádhernou Judit Bárdos. Jinak mi prosím vysvětlete PROČ češi a slováci umějí točit jenom tak brutálně depresivní filmy. Co si mám z toho jako odnýst? Totální sklíčenost? Pocit, že všechno je v prdeli, tudíž takový musej bejt i filmy? Díky ne. ()

adelina8 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem, zda dát 3 nebo 4 hvězdy, nakonec jsem se přiklonila ke třem především kvůli dabingu, který mě značně rušil. Patřím sice do generace, která zažila Československo jen pár let, ale nemám pocit, že bych potřebovala překlad. Ubírá to na atmosféře a autentičnosti. Každopádně si myslím, že jsem tento film neviděla naposledy. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený obyčejný příběh ze všedního života zcela obyčejných lidí jako je minimálně 80% našeho národa. Škoda, že se takový film natočí maximálně jednou za 3-5 let. Dávám za pět, nemůžu jinak! ()

Reklama

Reklama