Reklama

Reklama

Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel

(festivalový název)
  • Brazílie Tropa de Elite 2: O Inimigo Agora é Outro (více)
Trailer

Film začíná potlačením vzpoury ve věznici, kam jsou umístěni bývalí drogoví dealeři. BOPE (speciální policejní jednotka, jejímiž členy jsou nerozluční André a Nascimiento) tuto vzpouru vyřeší po svém. Jen několik vězňů zůstane naživu. Tento zásah díky Fragovi, aktivistovi za lidská práva, bude stát Andrého místo a plukovník Nascimento je odklizen povýšením. Díky aktivitám BOPE jsou postupně zbytky drogových gangů rozprášeny, ale jejich místa nahrazují zkorumpovaní policisté, kteří nejsou o nic horší. Plukovník Nascimento pomalu zjišťuje, že byl systémem zneužit poté, co je zabit André. Vyšetřování Andrého smrti ho dovede blízko k zločineckým špičkám, což málem stojí život jeho syna. Nascimento tak rozpoutává peklo, tentokrát ovšem na poli politickém. (merlinovic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (309)

honajz 

všechny recenze uživatele

Více politiky než akce a než života ve slamech Rio de Janeira. Hodně to zavání levicovými názory (volby nejsou potřeba, dosadíme si, koho chceme, a ten bude vládnout železnou rukou a nezkorumpovaně), které bych tvůrci přál, aby si na vlastní kůži nejprve prověřil v socialistickém Československu 50. let. Na jednu stranu chápu jeho kritiku zkorumpované společnosti, na druhou fakt nechápu jeho bezbřehé nadšení pro revoluci, jakou my jsme prožili v únoru 1948. Zkrátka - což panu Padilhovi nedochází - je to o lidech, ne o režimu a už vůbec ne způsobech volby představitelů. Protože kdo se dostane na místo představitele, zblbne a jde mu jen o prachy a o moc, ať je původně jakéhokoliv sociálního ražení. A historie se bude opakovat. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

První vynikající díl se odehrával ve slumech a podle mě lepší dvojka se odehrává ve vysoké politice. Pokud je snímek aspoň trošku podle skutečné události tak už nebudu na českou politickou scénu nadávat. Ale teď k filmu. Tropa de elite 2 je opět fantasticky a dynamicky natočena a nenechá vás v klidu ani minutu. José Padilha se díky dvoum dílům Tropa de elite určitě zařadí na nejvyšší příčky žádaných režiséru v Holywoodu. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Zmôžem sa len na pár slov - elitný filmík! S prvým filmom má tento naozaj málo spoločné a odporúčam ho pozrieť len ako základ k dvojke na oboznámenie sa s postavami. Padilhovi sa podarilo odlíšiť sa od svojej prvotiny a vytrel zrak všetkým, ktorí si mysleli, že to bude len samoúčelný plagiátorský počin prvého dielu. Má to viac hardcore akcie, drsnú atmosféru, skvostné exotické lokácie, zároveň je to inteligentné, má to kvalitné dialógy, odkaz a čierny humor na odľahčenie je skvelým doplnkom. 90%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Možno o málinko menej akčnejšie, no zato vizuálne nadupanejšie ako jednotka. A hlavne je tu viac ľudskej špiny, ktorá sa tentoraz preniesla z chudobných štvrtí veľkomesta do bohatého centra a medzi politikov. Inak nič nové pod slnkom, politické špinavosti sa dejú všade na svete, možno len nie tak explicitne ako vo filme. Hnus, z ktorého sa chce slušnému človeku vracať. Výborná záležitosť. 85/100 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Vyhrocenější, emotivnější a obsahově nejméně o třídu podnětnější pokračování, které svému předchůdci zpětně dodává nový rozměr. Ten byl "pouze" o kontroverzním potírání pouličních gangů, zatímco zde se jde po krku zejména zkorumpovaným poldům a politikům. Tou nejlepší změnou a "přidanou hodnotou" ovšem je, že zde se reflektuje (kritizuje) fungování samotné (podle mnohých fašistické) elitní jednotky (ta však celkem brzy ustupuje do pozadí) a výrazně lépe vyznívají i scény z osobního (rodinného) života hlavního hrdiny. A oboje je to především zásluhou postavy levicově orientovaného ochránce lidských práv. Díky němu je i nekompromisní ruka zákona Nascimento sympatičtější než prve (fandit mu tady nebudou jen ti, kteří jsou stejní jako lidé, jimž jde po krku) a hlavně by s filmem tentokrát nikdo neměl mít problém z hlediska ideologického podtextu. A kupodivu je to i o něco lépe natočené (sugestivní realistickou akci Padilha rozhodně umí) a ladněji odvyprávěné. 85 % ()

Galerie (41)

Zajímavosti (12)

  • Film se odehrává v roce 2013. Lze to určit podle toho, že první díl se odehrával v roce 1997 a v díle druhém je řečeno, že synovi plukovníka Nascimenta je 16 let. (Coldrex)
  • S počtem více než 11 milionů platících diváků se snímek stal do té doby nejnavštěvovanějším filmem v historii brazilských kin. Výdělkem dokonce předčil úspěšný Avatar (2009), který rekord stanovil o rok dříve. Film se stal po svém uvedení současně také nejvýdělečnějším filmem v brazilské historii. (oje)
  • Ve scéně, kdy Nascimento (Wagner Moura) vstupuje do restaurace a chystá se promluvit s Guaracym, se mezi gratulanty v modrobílém tričku objevuje Rodrigo Pimentel, dříve skutečný člen BOPE, který spolupracoval na scénáři a byl inspirací pro postavu Nascimenta. (oje)

Reklama

Reklama