Reklama

Reklama

Inherent Vice

  • Česko Skrytá vada (více)
Trailer 2

Ve filmu Skrytá vada, který se odehrává v roce 1970, exceluje Joaquin Phoenix v hlavní roli Larryho "Doca" Sportella, soukromého očka z kalifornského města Gordita Beach. Jeho bývalá přítelkyně Shasta Fay Hepworthová Doca přesvědčí, aby vyšetřil zmizení bohatého realitního makléře, kvůli kterému ho opustila. Doc během svého podivného pátrání v marihuanovém rauši odhalí síť vzájemně propojených spiknutí, do nichž je namočená policie, neonacisté, gangsteři, drogoví dealeři, zubaři, rehabilitační zařízení, rockeři, federální vláda i tradiční novoanglický establishment. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (327)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Během sledování obou filmů, kterými jsem načal rok 2021 (právě Skrytá vada a Obřad N. Ošimy) jsem nabýval dojmu, že se míjím s kontextem. Že tyto filmy nevznikaly pro mě (Evropana, který si nepamatuje nic než, co se dělo před začátkem třetího milénia), že jejich účinek musí být lokálně podmíněn. Či ještě jinými slovy, že kdybych byl Američan (potažmo Japonec), tak by nedalo tolik práce porozumět, že by vše bylo samozřejmější, nakonec si definitivně sedlo (čímž by mě posadilo). Hmm, teď však, když si čtu vaše komentáře a scrolluji vaše hodnocení (teď promlouvám k svým oblíbeným), tak si říkám, že to byl vskutku jen dojem, stalo se jen a pouze to, že jsem narazil na své divácké limity (je to otázka intelektu? všeobecných či zvláštních znalostí? empatie?), oba ze zmíněných filmů v sobě zřejmě nesou cosi univerzálního, tedy nic nebrání tomu, aby si z nich něco odnesl i Středoevropan. Další (a nejen další) slova jsou asi zbytečná, vždyť si to sami můžete ověřit, že ano! ___ Proč 4*, přestože je Skrytá vada prvním (a tak také jediným filmem) PTA, ke kterému se nemám chuť vrátit? Zafungoval na mě za a) faktor Phoenix a za b) faktor Pynchon. a) Myslím, že stačí napsat, že Joaquin čím dál hlasitěji klepe na dveře mé herecké TOP 10. b) Po všech těch debilních konspiracích, kterých jsou plné internety, je rozkoš rozplétat konspirace pynchonovské (Nikdy nevěřte zubařům!). 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $8,110,975Tržby Celosvetovo $14,710,975Tržby za predaj Blu-ray v USA $702,969 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $730,331 //počet predaných kusov ?║ absolútne ale absolútne som sa nemohol dostať do deja, o čom to vlastne bolo? po niečo vyše hodine tápania som to vzdal, režisér Paul Thomas Anderson ide úplne mimo mňa /20%/ ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Při sledování jsem se cítila, jako by se tohle Sheldonovi povedlo. Prostě, co jsem to viděla? To nemělo ani hlavu, ani patu, neskutečně zamotané linie příběhu, nechápala jsem, kdo je kdo, co tam pohledává, proč ho hledá, proč to dělá.. no prostě nic.. Nechápala jsem, proč byl Owen Wilson všude. Nechápala jsem, proč Reese Witherspoon vypadala jak 50letá babka. Nechápala jsem, proč byl J. Phoenix v gynekologické ordinaci. Nechápala jsem, co je sen a co skutečnost s Katherine Waterston a hlavně jsem nechápala, co na ní kdo viděl, když vůbec není sexy ani hezká. No jednoduše řečeno jsem nepochopila celý tenhle film. Bavila mě ta atmosféra 70. let a pobavily mě dvě scény. Ten Joaquinův řev, když viděl fotku dítěte, jehož matka brala heroin a na to hned nasadil výraz hmm hezké dítě. A nejvíc mě pobavil pohled Joaquina na J. Brolina, jak lízal ten banán v čokoládě na špejli, když jeli autem.... kvůli tomu rozhodně stojí snímek vidět. Jestli máte - evidentně - větší mozkovou kapacitu než já a nebo si dokážete lépe uspořádat naprosto chaotickou story, anebo jestli se před snímkem zhulíte, tak se vám to možná bude i líbit. ()

Fiftis odpad!

všechny recenze uživatele

Inherent Vice je síce hviezdne obsadená, komediálne snaživá, bizarná kriminálka - pozor však na jednu vec. Je veľmi tenká hranica medzi tým, či si ju naplno užijete alebo ju rezolútne zavrhnete. Paul Thomas Anderson nakrútil vzhľadom na žáner prekvapivo nezáživný počin, ktorý si od vás vyžaduje veľmi veľkú pozornosť. Áno, tento film zďaleka nestojí za pozornosť. Režisér usporadúva 2,5-hodinovú hru s divákom, kde skúša jeho pozornosť a trpezlivosť. Stačí, ak podceníte jednu na pohľad bezvýznamnú scénu a ste na dobro stratení. Pri tak dlhej, konverzačnej a dejovo zamotanej snímke možno divákovu tendenciu strácať pozornosť a tápať chápať aj ako metaforu pre Docovu dezorientáciu v spletenci postáv a udalostí. Skrytá vada je tak nezáživné filmové sústo, no len pre pozorných a pripravených. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Obrovské množstvo hereckého a filmárskeho kumštu strateného v nudnom, do seba zahľadenom a vyfetovanom WTF niečom. Všetky Andersonove filmy sa mi veľmi páčili ale toto je už fakt cez čiaru a obrovské Fuck you každému divákovi, ktorý nie je ochotný za každým záberom hľadať skryté vyznamy. Pozornosť som stratil už niekde okolo prvej 3/4 hodiny a do konca som sa aj napriek nektorým skvelým scénam nedokázal nakopnúť. Nedocenené umelecké dielo? V žiadnom prípade. Iba masturbácia výnimočne talentovaného režiséra nad svojou genialitou. 5/10 ()

Galerie (79)

Zajímavosti (12)

  • Mapa, kterou můžeme vidět na stěně v kanceláři doktora Blatnoyda (Martin Short), je takzvaná  "Goode´s homolosine projection". Jedná se o mapu světa navrženou geografem jménem John Paul Goode, která bere v potaz poměry velikostí mezi kontinenty a vodními masami. Protože všem známá klasická atlasová mapa světa je v důsledku špatného rozložení značně deformovaná - například Grónsko je na této mapě větší než Austrálie. Ve skutečnosti je ovšem Austrálie 3,5x větší než největší ostrov světa - Grónsko. (cze.Oi)
  • Ve filmu je krátce zmíněna věznice Folsom, ležící ve městě Folsom v Kalifornii asi 30 km severovýchodně od hlavního města Sacramento. Je známá také díky zpěvákovi Johnnymu Cashovi, který v ní natočil live album „At Folsom Prison“ (1968). (noelcoward73)

Související novinky

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

Ridleyho Gucci boduje mezi dramaty

28.11.2021

Kriminální drama Klan Gucci režiséra Ridleyho Scotta (Gladiátor, Poslední souboj) má za sebou první víkend v kinech, a byť prozatímních 21,8 milionů dolarů v rámci prvních pěti dní z USA není ve… (více)

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

Noir Film Festival slaví 5. narozeniny

16.08.2017

Cynismus Humphreyho Bogarta, šarm Roberta Mitchuma, křehkost Lizabeth Scott, rafinovanost Alfreda Hitchcocka, temné příběhy z Mexika, napínavé filmové jízdy noirovými vlaky a standard v podobě… (více)

Vetřelec vs. Katherine Waterston

Vetřelec vs. Katherine Waterston

18.12.2015

Pokračování Promethea nás čeká v říjnu 2017 a bude se jmenovat Alien: Covenant. To nejsou žádné nové informace a pár týdnů už známe i zápletku, která se bude točit kolem nové vesmírné lodě a jejího… (více)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (více)

Reklama

Reklama