Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novinářka Elsa Casanovová se v Afghánistánu a Pákistánu zajímá o osudy místních žen. Neváhá kvůli jejich příběhům riskovat ani svou bezpečnost. Její akce jsou nebezpečné a Elsa svým chováním na sebe a na svůj tým upozorní místní členy Tálibánu. Když se jednoho dne snaží pomoci tamní ženě Maině z moci skupiny Tálibánců vedených Ahmedem Zaiefem, je Elsa se svým doprovodem Tálibánci zajata. Francouzská vláda nehodlá nic nechat náhodě a okamžitě na místo únosu vysílá svou speciální jednotku. Rozhodnutí vojáky do akce nasadit ještě urychlí video, které teroristé umístili na internet. Na něm jsou záběry podřezávání jednoho z mužů z Elsina doprovodu. Teroristé na videu oznamují, že Elsa bude brzy také popravena. Speciální jednotka je tedy vyslána nad pákistánská kmenová území, kde má Elsu na základě zpravodajských informací objevit a zachránit. Malá šestičlenná jednotka vedená velitelem Kovaxem (Djimon Hounsou) seskočí poblíž místa, kde má být Elsa držena. Následný boj je krátký a úspěšný, vojáci Elsu i s jejím jediným průvodcem, Amenem, (druhý byl Zaiefem zabit) najdou a osvobodí. Komando však musí prchat do hor, protože Tálibáncům z okolních hor přicházejí další a další čerstvé posily. To ovlivní i ústup jednotky. Vojáci se nemohou dostat na místo, kde je měly vyzvednout vrtulníky, a musejí ustoupit do hor. Za neustálého boje musejí druhý den zamířit přes hranici do Afghánistánu, kde mohou využít pomoc spojeneckých jednotek. Znamená to však jediné – přejít hřeben Hindúkuše a zbavit se pronásledovatelů. Elsa vojákům přiznává, že pro Zaiefa je její smrt osobní záležitostí. Kovax a ostatní ihned pochopí, že se Tálibánců jen tak lehko nezbaví. Čtvrtého dne vojáci s Elsou a Amenem dorazí do malé horské osady, kde Elsa využije místních zvyků a požádá o pohostinství. To jim místní vesničané neodmítnou, a tak se vojáci mohou dovybavit na horský přechod a malinko si odpočinout. Jednotka je záhy napadena přicházejícími Tálibánci a stáhne se do hor. Na naléhání Elsy a Amena, kteří chtějí pomoct vesničanům, jež se teď Tálibánci za jejich pomoc vojákům chystají vyvraždit, se vojáci do osady vrátí a svedou prudký boj s Zaiefovou skupinou. Amen je v boji zabit a také jeden z vojáků, Victor, utrpí těžké zranění. Vojáci s Elsou se opět stahují do hor a pokračují ve své cestě přes afghánskou hranici. Ústup jim kryje odstřelovač Elias, který však nakonec v boji s Tálibánci podlehne. Zbytek jednotky s Elsou končí den v prudké sněhové vánici na horském hřebenu a pokouší se navzájem zahřívat. Druhý den ráno vojáci s Elsou zjišťují, že Victor noc nepřežil. Nezbývá jim však nic jiného než pokračovat v cestě... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

verbal 

všechny recenze uživatele

Blonďatá militantní feministka se snaží emancipovat fundamentalistům manželky. Naprosto překvapivě se to nesetká s přílišným pochopením a je zahrnuta láskyplným pohostinstvím v duchu nejlepších Šáría tradic. A to je ta pravá chvíle pro francouzskou speciální jednotku. Natolik speciální, že si sebou do akce ani nepřibalí satelitní telefon, aby mohli do desíti vyspávat a nikdo jim náhodou po ránu nevolal se zdvořilostními otázkami, jak se jim máčí polenta do kafe. Taková nepodstatná prkotina, že se potom uprostřed Pakistánu docela blbě přivolává pomoc jen prostým ječením "Záchranný vrtulník", jim dojde až ve chvíli, kdy mají v patách nasraného Ajatoláha a jeho bandu pacifistických turbanů, co by jim jen hrozně rádi uřezali hlavy na youtube. Ale co, hoši jsou to zocelení pojídaním slimáků a čtením Vogue, tak proč si v plné polní nestřihnout nějaký ten roztomilý trek přes Himaláje, že ano. Tak, to se teď vyžvanilo moje hnidopišské, hloubavé já, nicméně ten slaboduchý dement ve mně pohrdající logikou zrovna převzal kontrolu a musí jen konstatovat, že se u toho výborně bavil!! ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

v mnoha aspektech bohužel opravdu nereálné, především záporáci mají IQ umělé inteligence z prvního dílu Call of Duty.. stejně tak neschopnost členů speciální jednotky zavolat si záchranu, díky které by se vyhnuli překračování zasněžených hor, mě při sledování nutila kroutit hlavou.. je to škoda, protože film jako celek působí rozhodně nadprůměrným dojmem - zejména akční scény se povedly na výbornou.. silné 3* ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Seru to, původně sem dal 3 hvězdy no musím zvýšit na 4, nemůžu za tady to omezené hvězdičkováni a punktováni snímku. Taky mne sere ta nesmyslnost, kterou tady čarovně zobrazila Diane Kruger v cele své kráse, jak všichni kvůli feministické kačeně skákali pod kulky. Proč by mněl trpět Djimon a jeho družina kvůli ní, no ne?! Obzvlášť miluju, když se tyto "ženy" snaží vnucovat své návyky, moudrosti a všeznalost ve světě s úplně jinou mentalitou, následně absolutně nechápou, že se potkají s odporem a jejich cenné znalosti zůstanou nedoceněni. Tady tahle Elsa mněla štěstí, že pochází z tak hrdé krajiny jako sou Francouzi, poněvadž ty hned vyšlou zvláštní komando, které kvůli ní hned prořídí své řady. Vahám jak prase no 7/10 si tady tohle zaslouží no Elsu bych vlastnoručně vyflaskal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na který turban střílet a na který ne, aneb Útěk z Pákistánu.. Být to podle skutečných událostí, asi bych to Rybojadovi baštil vehementněji, tak zůstal jen neodbytný pocit, že nadanější režisér by z daného námětu i obsazení vytěžil mnohem působivější survival. Vadil mi zmatečný střih, závěrečná křečovitá snaha ždímat emoce i to, že zlý Sandokan působil až příliš strojeně psychopaticky (chyběla jen sodomie s kozami pastevců). Naopak zaujala nakousnutá otázka míry odpovědnosti za osud vesničanů vtažených do konfliktu či nástroje použitého k záchranné misi (speciální jednotka). Budou ti, kdo dali rozkaz a ti, kvůli nimž se nástroj použil, trpět pocitem viny? Třeba takový admirál Karyo se vzbudil ze snu a uspořádal vyhlídkový let.. Zajímala by mě ještě jedna věc. Kdyby Martucci nehleděl na logistickou náročnost a unesl našeho špičkového žurnalistu Pavla Novotného, dal by Miloš 601. skupině speciálních sil z Prostějova pokyn k akci? Já myslím, že by se hoši v kasárnách jen otočili na druhý bok a to nejen proto, že spadají pod Ministerstvo vnitra.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nijak extra zvláštní akce z jakési speciální jednotky, která sice má tu akci, ale je škoda, že je to to jediné. Nejsem si tak jist, jestli by vláda poslal zachraňovat nějakou reportérku, kritičku toho, co se právě dělá, ale budiž. Vojáci jsou vojáci, ti to prostě dělají s vědomím, že mohou umřít kdesi v zaprášeném prdelákově, což taky může být ta největší věc, kterou kdy udělají. Tedy všechno jsem ochoten pobrat, včetně "hurá akcí", až do doby, kdy naprosto irelevantně jdou zachraňovat vesničany, kteří jim pomohli. Lidsky chápu, ale speciální jednotka, jejíž primárním cílem je dovést reportérku zpět, tohle prostě udělat nemůže a tečka. V tuhle chvíli už to u mě kleslo poměrně hodně. A akční admirál to zabil úplně. ~~~ Na památku vojáků, kteří plnili rozkazy a nasadili životy za rozkazy mocnářů, ano, bez debat. Na památku reportérů, kteří ještě nepochopili, že ryba smrdí od hlavy a nasazovat život popisováním ploutve nic nezachrání a akorát kvůli nim budou umírat ostatní, tedy vskutku nevím nevím. Jsou tam dobrovolně? Ano. Vědí o rizicích, ano. Tak co se řeší...? ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Talibanský velitel Zaief (Raz Degan) byl vyzbrojený československou legendární pistolí ČZ 75B ráže 9x19mm a rumunskou útočnou puškou ráže 7.62x39mm AK Draco Carbine se sklopnou pažbou AIMS a podvěsným americkým granátometem M203 ráže 40x46mm. (c.tucker)
  • Během úvodní akce je možné si všimnout, že někteří členové oddílu francouzské speciální jednotky jsou vyzbrojeni útočnou puškou Heckler & Koch H&K 416 ráže 5.56x45mm. Maskovaní odstřelovači jsou vyzbrojení francouzskými puškami FN FR2 ráže 7.62x51mm. Osobní stráž francouzského admirála je vyzbrojena puškami H&K G36K ráže 5.56x45mm. (c.tucker)
  • Záverečnými titulkami film nekončí. Na konci titulkov možno vidieť krátku scénu ako to s členmi špeciálneho tímu dopadlo. (koba)

Reklama

Reklama