Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 884)

Fleetguard 

všechny recenze uživatele

Strhující příběh o zneužití moci a strachu ze vzdoru proti nátlaku a tyranii. J.Nicholson jako rebel bojující z dominantní sestrou psychiatrické léčebny se dočkal nečekaného ohlasu a z Formanova filmu udělal pěti oscaroví trhák. Nutno přiznat, že oprávněně! J.Nicholson ve své životní roly rozehrál herecký koncert ve kterém mu skvěle asistují i budoucí hvězdy, jako Ch.Loyd, D.DeVito nebo L.Fletcher. A to vše pod taktovkou režiséra českého původu M.Formana. Nezbývá než dodat skvělí film s výnikajícím scénařem a mimořádným hereckými výkony! ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Úžasné, fantastické, neuveriteľné... jednoducho najlepšie filmové dielo všetkých čias. Film, ktorý ma oslovil na celý život! Z postavy Indiána (Will Sampson) mám pri pomyslení ešte stále zimomriavky. Výkon Jacka Nicholsona je jednoducho famózny. Je to proste tzv. "POVINNÁ LITERATÚRA". ()

Saku 

všechny recenze uživatele

Netreba nic dodavat, snad jen moment kdy pri posledni karetni hre ve filmu Martini (roztomily Danny DeVito) a Harding reknou "hovno" v puvodnim zneni :)) ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Herecky excelentní, obsahově poprůměrné. Nemastný, neslaný film o magorech, jejichž jednání po čase omrzí. Hloubka minimální. Postrádal jsem jakoukoliv výrazně zápornou postavu, která by příběh alespoň trošku okořenila. Zklamala i Mildred, byla by úžasnou chladnokrevnou frigidní bestií, ale i ta místy tála jak sněhová vločka na Sahaře. A závěr? Kukaččí úlet... P.S. To celkové hodnocení vypadá na slušnou davovou psychózu :-) ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Veledílo pro které zbožňuji Jacka Nicholsona a absolutně ctím našeho režiséra (!!) Miloše Formana. To se nedá popsat...to se musí vidět. Jeden z nejlepších filmů vůbec...(když jsem Přelet viděl poprvé, nemohl jsem zaboha pochopit ten konec..dnes tuto slavnou scénu vidím jako jednu z nejsilnějších filmových pasáží vůbec....smekám! ()

swe 

všechny recenze uživatele

Věčný konflikt Chaos (svoboda) versus Řád (zákon) zpodobněný bojem mezi novým "pacientem" Randallem McMurphym a vrchní sestrou Ratchedovou, situovaný do psychiatrické léčebny. Fandit bude každý jistojistě Nicholsonovi, ale stejně tak každý ví, že bez mantinelů v podobě zákazů a pravidel (Fletcher), by se každý systém rozsypal jako domeček z karet. ()

nevermore 

všechny recenze uživatele

Mimo všechny pozitiva, která tu už jsou vyjmenována výše nade mnou bych vyzdvihnul scénku, kdy Turkle vyšel z toho kumbálu, jak přišla kontrola, to jsem byl mrtvej smíchy..a vůbec všechny scény s ním byly povedený. ()

Nyck 

všechny recenze uživatele

Jak často se povede vytvořit takové seskupení herců, aby vše vypadalo tak opravdově? Tady se to povedlo a film vyzvedává do jiné dimenze. Jack Nicholson pak vypadá, jako by mu ta role byla šitá na míru :) ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Excelentní dílo, které nenechá ke konci ani jedno oko suché.Děj se odehrává v blázinci, kde jsou ty lidé, kteří by mohli jít do ulic oproti některým, co si volně pobíhají venku. Náčelník byl ohromnej a Randall velkel sympaťák (Parádní dvojka). Asi když to zhrnu je to nejlepší Nicholsonův film, nejlepší Formanova režie a možná ho někdy zahrnu do top 10 ()

Tereza666 

všechny recenze uživatele

Bože můj! Ten malý a zakřiknutý že byl Danny DeVito? Taková vlna "šílenství" která se zde odehrávala. Brilantní snímek ,který se každému filmovému nadšenci musí vrýt do paměti. Já jsem z tohoto snímku unešena. Taková vlna emocí, citů. Spojení Forman a Nicholson byla ta nejlepší volba. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád tvorbu Miloše Formana a jeho filmy mě (prozatím) vždycky okouzlily. Forman úžasně vypráví své příběhy. Jeho Přelet je nanejvýš výsostným dílem především díky skvělému Nicholsonovi, který bezpochyby zahrál svou nejlepší roli. Místy úsměvné, někdy lehce filosofické a jindy vážné drama, které v srdci diváka určitě najde své místo. ()

Andreas83 

všechny recenze uživatele

Je to jako hodnotit něco co nejde popsat slovy, všechna slova pro něco velkého a nádherného už někdo použil, Je to nejlépe namíchaný mix herců do skvěle vygradovaného příběhu. Herce není nutno vypisovat prostě všichni skvěle stejně jako režie. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama