Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 886)

hatari 

všechny recenze uživatele

Jack si to vtom blázinci dává co?!:-) Hlavně scénky s náčelníkem jsou super! Aspoň jsem to zkusil vy pošuci...:-))) Formanovo životní dílo! Amadeus je taky top, ale mě osobně se přelet líbí víc. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Nejspíš jsem se tak soustředila na to, že by se mi to mělo líbit, až mi něco uniklo. Druhou šanci tomu v budoucnu určitě ještě dám a třeba hodnocení zvednu. ()

miawallacova 

všechny recenze uživatele

na tento film jsem se klepala asi 3 roky, stále jsem oddalovala jeho shlédnutí s tím, že "není ten správný čas," který přišel právě dnes a jsem za to ráda. Nemá cenu zde vypisovat jak je tento snímek úchvatný, herecké výkony excelentní, stejně tak jako samotný děj. To že hlavní sestra byla ztvárněna v celku lidsky a nebyla podána jako posluhovačka ďábla, která obcuje s Krucifixem jen dodala na atmosféře. O to více mě fascinuje jakou BOMBU z toho Miloš za tak mrzký peníz dokázal udělat. ()

vera27 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší dílo od pana Formana tudíž můj oblíbený film, který ve mně zanechal stopu a tak to má být. Silný emoční zážitek se tu snoubí s úsměvnými scénami. Skvělý Jack Nicholson tu hraje přesvědčivě a skoro to vypadá, že občas improvizuje. Výkony byly opravdu oscaru hodné jak na straně herců tak i režie. ()

Kadas97 

všechny recenze uživatele

Najdokonalejší film z prostredia psychiatrickej liečebne aký som videl. Fenomenálny Jack Nicholson hral tak, že som mu zožral všetko aj s navijákom. Nehorázne dobre vybudovaná atmosféra blázinca so všetkým čo k tomu patrí. Jediná chyba filmu je, že na to aký bol celú dobu zábavný a svojim spôsobom vtipný, tak skončil dost smutne, ale zatlačím slzičku a naparím mu plný počet 10 z 10. ()

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč to má tak vysoký počet. Nevidím na tom nic zásadního, dechberoucího, žádný ohromující děj, žádnou scénu nebo aspoň hlášku, které by mi utkvěly v paměti. Nedokázal bych najít žádný důvod, proč tento film převyšuje ostatní dobré filmy. Prostě standard, který drží nahoře hlavně výkon Nicholsona. ()

redwik 

všechny recenze uživatele

Tak toto je ten slávny Prelet na kukučím hniezdom. Na začiatok by som chcel položiť otázku: kto mohol vymyslieť taký idiotný názov? A teraz k filmu: prvá hodina má u mňa jednoznačne odpad, nebolo tam dokopy asi nič čo by ma čo i len trošku zaujalo. Potom sa to trošku začalo zlepšovať, no nakoniec ma dorazil ten hlúpy koniec. Po Hulkovi a Drive sa tento film dostáva na čelo rebríčka najväčších filmových sklamaní. Jediný dôvod prečo nedám to najnižšie hodnotenie je výkon Jacka Nicholsona, ktorý, musím uznať, bol naozaj Oscarový. Na záver chcem ešte podotknúť, že som rád, že som sa narodil v roku 1991 a nezažil som tie otrasné časy, kedy sa filmy ako tento považovali za najlepšie. ()

Kubeska 

všechny recenze uživatele

Živelný Jack Nicholson, který nazapomenutelně bojuje proti systému, hlavně tedy proti potvoře v podobně odtažité vrchní sestry. K tomu parta cvoků, kteří se hádají a diskutují o svých problémech. Nesmím opomenout náčelníka Bromdena a ovocnou žvýkačku. Miloš Forman exceluje na malém prostoru a poradil si se scénářem znamenitě. Zajímavá je i psychedelická hudba ve které je i kus naděje. Příběh je syrový, ale najdou se v něm i vtipné momenty, působí to rovnovážně asi tak, jak to bývá i v životě. Velký film, který šokuje, zamrazí, pobaví a třeba i rozpláče. ()

caramell 

všechny recenze uživatele

Docela jsem přemýšlel, jak to mám hodnotit. Není to ani 4, ani 5 hvězdiček. 5 to pro mě není proto, že zde v top 20 je minimálně 10 pro mě lepších filmů. Ne že by to byl film špatný, je vynikající, ale měl-li bych ho srovnávat s jinou špičkovou tvorbou, tak zaostává. Mimojiné i Amadeus se mi líbil více.Takže 5 ne kvůli mému pocitu, že tohle není 3. nejlepší film všech dob.A dát 4 takovému filmu také nemohu, už jen kvůli tomu jak je výborný, nebo kvůli tomu, že to točil můj oblíbený režisér a hrál v tom můj oblíbený herec. Takže dám 5 aby se neřeklo, ALE 5 TO NENÍ. ()

KafuR 

všechny recenze uživatele

Je velice zajímavé, že filmy, které by na mě dle hodnocení většiny měly zapůsobit a dojmout k slzám, pak zdaleka nesplní očekávání, které jsem k nim chca nechca musel mít a kapesník sice na konci zvlhne, ale to spíš kvůli dalším zbytečným očekáváním. Formanův styl z toho čiší každým coulem, Nicholson podle očekávání výborný, ale promiňte, ta vrchní sestra že má byt mrcha?! No nevím, mně začala lézt na nervy až úplně na konci po její povzbudivé rozlmuvě k Billymu, ale jinak to byla taká ta normální sestřička, která se snažila jenom o to, aby jí z toho cvokhausu také nepřeskočilo. Konec dobrý, takže aspoň ty čtyři hvězdy dám. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"To mu ale moc nepomůže.. Jenže mu to ani neublíží, že jo?" Dokázal je probrat z letargie, osvobodit od nelítostných procedur, sester a zřízenců. Přestože jeho původní cíl byl podvod, tam se rozhodl pomáhat... Excelentní (asi jako vždy :-) Jack Nicholson v syrovém dramatu, které nepostrádá ani vtip, ani smutek, ale mne i docela šokovalo... "Vsadím se, že do tejdne jí strčím do prdele takovej drát, že nebude vědět, jestli má srát nebo lomit rukama!" ()

BaronDevil 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejgenialnejsich filmu s temer genialnimy hereckymi vykony. Velky indian, Nicholson, DeVito... Zajimava kombinace s jeste zajimavejsim vysledkem. Malinko horsi 5*. ()

Katcat 

všechny recenze uživatele

Když ono se na toho Nicholsona tak dobře dívá...strašně se mi ten film líbil, nenacházím na něm nic, čím bych ho urazila...spíš mě uráží, že Forman nemůže žít věčně... ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Nebudu asi první, kdo tu napíše, že to dlouho trvalo, než jsem si k filmu našel cestu. Každopádně jsem věděl, že to asi špatně dopadnout nemůže. To se také skutečně potvrdilo. Fantastický Nicolson a nejen on, jsou přednostmi toho skvělého filmu a vyloženě po právu si za to odnesli i sošku plešouna. Co víc dodat… ()

Whitebeard 

všechny recenze uživatele

Řekl jsem si, že by to chtělo taky kouknout na nějakou tu klasiku světový kinematografie, páteční večer ideální. Volba padla na Přelet nad kukaččím hnízdem, který jsem viděl ve svých skoro 35ti letech vůbec poprvé. A mělo to tak i zůstat. Po pravdě nerozumím tomu obrovskýmu hodnocení tohohle filmu a jdu zcela proti proudu. Spousta nelogičností, spousta nudy. Nicholson samozřejmě dle očekávání skvělej, hlavní sestra charismatická, ale tím pro mě klady filmu asi končí. Nějak mi to celý nesedlo, měl jsem co dělat, abych to dokoukal. 3* ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Začínám veřit že Forman je sázkou na jistotu. A přičtu-li k tomu Nicholsona, nic nemohlo být lepšího. Naprosto nevinně vyhlížející film začína fraškou, ale komediální stránka lumpáren líného podvodníčka se promění ve skvěle vygradované drama se silným závěrem, který donutí člověka přemýšlet. Přeci jenom, stál za to podvod? Ironický, krutý a nespravedlivý závěr, toho si na tomto filmu cením nejvíc. Zpočátku jsem se bál, že optimistická stránka filmu přetrvá a vše skončí dobře, tedy až na hlavního protagonistu, u něhož jsem ten konec nějakým způsobem tušil. Jak jsem ale již řekl, závěr nezklamal, jen filmu dodal to, co mohl postrádat. ()

ICTS 

všechny recenze uživatele

Skvěle odvedená práce Formana, která patří do nové vlny kinematografie. Mrazivé znázornění tehdejší doby, co dokázala provádět s lidmi. A překvapivě o mnohem lepší než kniha. ()

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama