Reklama

Reklama

Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta... Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (149)

  • Miloš Forman řekl o Přeletu nad kukaččím hnízdem Bohdanu Slámovi, že "je to vlastně český film! Povím ti, proč jsem jej chtěl tak moc dělat. Rajcovalo mě, jak Náčelník Bromden vyrve z dlaždic v umývárně ten kamenný blok, prorazí okno a uteče. To byl sen nás všech mladých kluků. Ne utéct, ale jenom se podívat, jak to na druhé straně železné opony vypadá. Samosebou nám to nedovolili, že jo. Už kvůli tomu klukovskému snu jsem musel Přelet udělat. Je to český film." (NIRO)
  • Během mravenčí práce ve střižně bylo z natočeného materiálu postupně vyrobeno několik různých verzí filmu. Miloš Forman to později komentoval: "Má paměť je zcela nezávislý orgán, který uchovává podivné a většinou naprosto zbytečné informace, a tak si dodnes přesně pamatuju délku všech čtyři různých verzí. První trvala dvě hodiny padesát minut. Pak jsem vyčistil a dotáhl scény, odřezal všechno, co bylo zbytečné a druhá verze už mi vyšla na dvě hodiny třicet dvě minuty. Pro komerční účely to bylo pořád ještě moc dlouhé, ale film plynul hladce a já netušil, o co by se ještě dal zkrátit, takže jsem se zasekl." Když se mu podařilo vpravit do nelítostně řeznické nálady, vyházel z verze číslo tři všechno, co neposouvalo děj kupředu: "Znamenalo to například, že jsem musel vyhodit scénu, ve které náčelníka násilně oholí. Moc se mi líbila a připadala mi zajímavá, ale nakonec jsem musel sám sobě přiznat, že k obrazu světa našeho filmu nic nového nedodává a příběh jen poněkud zpomaluje." Tato verze trvala dvě hodiny a čtyři minuty, jenže když si ji Forman promítl jako celek, zažil šok, protože mu film najednou připadal delší: "Došlo mi, že radikálním řezem jsem vymýtil všechny záběry, které sice nebyly striktně dramaticky nutné, ale které mě nenápadně vtahovaly do příběhu. Proto jsem se vrátil do střižny a sedm minut jsem do filmu zase dal zpátky." Nejvíc těchto záběrů bylo v úvodních scénách psychiatrických sezení, během nichž byly vedlejší postavy nejen představeny, ale také jsme se o nich dozvěděli drobnosti, které je učinily skutečnějšími a sympatičtějšími: "Čtvrtá verze mi vyšla na dvě hodiny a jedenáct minut a stalo se něco úžasného: tím, že jsem sedm minut přidal, celý film jsem výrazně zkrátil, což jenom svědčí o tom, že pocitová délka filmu nemá se stopkami moc společného." (NIRO)
  • Ještě před začátkem natáčení v psychiatrické léčebně upozornil doktor Brooks vedení štábu, že jeden z pacientů - menší, pohledný a vždy upravený muž - je sice už několik let medikovaný a patrně už není nebezpečný... ale je to sexuální maniak, který kdysi pobodal osmiletou dívku šroubovákem do vaginy a po propuštění se dopustil činu ještě horšího, tudíž dost možná už zůstane v ústavu navždy. Všechny ženské členky štábu na něj tedy byly nenápadně upozorněny, ale jejich reakce byly úplně jiné, než Miloš Forman předpokládal: "Kdykoli jsem se potom rozhlédl po place, vždycky jsem viděl, jak se kolem toho sexuálního násilníka všechny ženské točí. Jako by je posedla nějaká zvláštní psychóza, která je k němu přitahovala." (NIRO)
  • Miloš Forman se po přečtení knihy a při přípravách hrubého náčrtu scénáře rozhodl, že film by (na rozdíl od knihy) neměl být vyprávěn postavou Náčelníka (Will Sampson): "Vyprávění v první osobě podle mě mnohem více svědčí literatuře než filmu. Literatura je abstraktní říší, v níž věta dokáže vyčarovat zcela svébytný svět. Řetězce slov nádherně odrážejí proud vědomí. Film naopak nahlíží svět zvnějšku, z mnohem objektivnějšího hlediska. Obrazy jsou konkrétní a pouze skrze jejich pravdivost se může filmař pokusit ilustrovat vnitřní život postav." (NIRO)
  • Když za Milošem Formanem do USA přiletěli jeho synové Petr a Matěj, aby se s dlouho neviděným otcem mohli podělit o jeho oscarový úspěch, chtěl se před nimi tatínek předvést a nabídl jim, že když budou chtít, může jim zařídit promítání téměř kteréhokoli nového filmu. Tajně doufal, že si řeknou o jeho Cucoo's Nest, které rozhomile komolili na "Kuškuš Next". Kluci se zaradovali... a řekli si o Čelisti (1975). Tatík tedy spolkl svou hrdost a jedenáctiletým klukům soukromou projekci slavného krváku opravdu zařídil. "No, ale jak…," usmíval se v dokumentu Miloš Forman: Co tě nezabije… (2009) Petr Forman: "My jsme se tam pořád chtěli koupat v bazénech. Tak jsme si jeden den – a to si myslím, že nebyla úplná náhoda – šli ráno koupit brejle, šnorchl a ploutvičky. Byli jsme úplně šťastný a táta říkal: 'Hele, půjdeme ke kamarádovi, ten má bazén a tam si v noci zaplavete.' Ale právě ten den nás vzal na ty Čelisti. Takže po tom filmu jsme večer šli, s těma ploutvičkama, do toho osvícenýho bazénu… No, ten žralok tam byl za každou mřížkou, prostě všude! On to nikdy nepřiznal, ale myslím, že to nebyla náhoda." (NIRO)
  • Obsazení ve skutečnosti téměř andělsky vyhlížející Louise Fletcher do role sestry Ratchedové mělo svou zajímavou paralelu. Při natáčení v léčebně se Miloš Forman samozřejmě průběžně bavil nejen s pacienty, ale i s lékaři a sestrami. Jedna z nich byla miloučká, drobná, sympatická dáma... a šéf ústavu pak v jedné drobné chvilce režisérovi řekl: "To je naše Velká sestra." (NIRO)
  • Tehdy průměrně známý televizní herec Michael Douglas musel skončit s natáčením krimiseriálu V ulicích San Francisca (od r. 1972), aby se mohl plně věnovat produkci Kukaččího hnízda. Seriálový producent, který musel tento krok schválit (i jeho tehdejší kolegové) jej měli za naprostého blázna. (NIRO)
  • Fráze „One Flew over the Cuckoo's Nest“ je převzata z dětské lidové říkanky, která je citována v epigrafu románu: „Jeden letěl na východ, jeden letěl na západ, jeden přeletěl nad kukaččím hnízdem.“ „Přelet nad kukaččím hnízdem“ znamená, že se někdo zbláznil, protože slangové slovo „kukačka“ je již dlouho synonymem pro „šílený“. V kontextu názvu románu může být kukaččí hnízdo oddělením, které je zaplněno lidmi trpícími psychickými problémy. (sator)
  • Melodie, která neustále hraje jako doprovodná hudba v Ústavu pro duševně choré, je píseň „Charmaine“ napsaná Ernö Rapée a Lew Pollackem, jenž byla publikována v roce 1927. Píseň byla původně složena pro němý film z roku 1926 What Price Glory?. Ve filmu Zelená míle z roku 1999 je slyšet jako doprovodná hudba v Domově pro seniory. (sator)
  • V písničce „Nemluv na mě“ od českého horrorcorového rappera Řezníka se objeví narážka na postavu náčelníka Bromdena (Will Sampson). (Matej.Mirejo)
  • Vlastníkům práv předlohy „One Flew Over the Cuckoo's Nest“  KirkMichael Douglasovi se líbil Formanův film Odcházím... (1971) a pozvali si ho jako možného kandidáta na režii filmu. Ptali se ho, jak by film točil. A Forman řekl: „Moje zkušenost z Barrandova kdy jsem musel na pohovoru v tvůrčí skupině říct, jak film budu točit, mi zajistila, že jsem režii dostal. V Americe je to prý tak, že tvůrce řekne, nejdřív mi zaplaťte a já vám řeknu jak bych film dělal.“ (sator)
  • Louise Fletcher cítila, že nemůže být pořád s ostatními herci, protože se jí zdáli příliš zábavní, a to by mohlo „zabít její výkon“. Proto chtěla být v průběhu natáčení ubytovaná jinde. Nedokázala to ale říct před ostatními a nevěřila, že by jí vyhověli. Proto si vymyslela historku, že ji někdo obtěžuje po telefonu. (Pedro72)
  • Když se Kirk Douglas po letech setkal s Milošem Formanem, ve dveřích mu místo pozdravu řekl: „Pane Forman, vy jste ale pěkná kurva.“ „Proč?,“ ptal se Forman. „Nestál jsem vám ani za to, abyste mi napsal. „Polib si prdel. Nejdřív na tu knížku kašlete a pak v Americe jste z ní celej žhavej.“ Až poté oběma mužům došlo, že knihu zabavili na celnici a Formanovi, že kniha, kterou mu Douglas poslal, byla právě „One Flew Over the Cuckoo's Nest“. [Zdroj: kniha Co já vím? – Jan Novák, Miloš Forman] (major.warren)
  • V roce 1998 film zaujímal 20. příčku v seznamu 100 nejlepších amerických filmů dle Amerického filmového institutu. V roce 2007 klesl na 33. příčku v témže seznamu 100 nejlepších filmů. (WalterIK7)
  • Natáčelo se od 6. ledna do března 1975 ve státech USA – Kalifornie a Oregon. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla v listopadu 1975 na Pařížském IFF. (Varan)
  • Náš špičkový chirug profesor Beneš uvedl, že film měl takový dopad, že byly zrušeny destruktivní mozkové operace a razantně sníženy elektrokonvulzivní terapie (elektrošoky). (sator)
  • Ken Kesey řekl, že bude s filmem spokojen pouze pokud ho bude sám režírovat a zahraje si v něm hlavní roli. (Krub)

Související novinky

Zemřela herečka Louise Fletcher

Zemřela herečka Louise Fletcher

24.09.2022

Ve věku osmaosmdesáti let v pátek ve svém domě ve Francii zemřela americká herečka a držitelka Oscara Louise Fletcher. Smutnou zprávu předal médiím její agent David Shaul s dodatkem, že herečka… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Psycho Film Praha 2009

Psycho Film Praha 2009

31.05.2009

„Psycho Film Praha“ je filmová přehlídka zaměřená na projekce filmů s tématy z oblasti psychiatrie, psychologie a sexuologie. 5. – 7. června 2009 se uskuteční už třetí ročník přehlídky, jehož zvolené… (více)

Reklama

Reklama