Reklama

Reklama

Walt Disney dlouhodobě usiluje o filmová práva k psanému románu Mary Poppins. Opakovaně žádá jeho svéráznou autorku P. L. Traversovou o setkání, ale ta hollywoodského velikána po celá léta úspěšně odmítá, stejně jako udělit mu souhlas k právům na její milovanou postavu a knihu. Protože si ale uvědomuje, že prodejnost jejích knih klesá a budoucnost je nejistá, v roce 1961 se setkáním souhlasí. Vzniká tak dvoutýdenní dobrodružství, které nakonec vyústí v zahájení prací na zbožňovaném a mnohokrát oceněném filmovém fenoménu Mary Poppins. Během těchto dvou krátkých týdnů se Walt Disney v maximální možné míře snaží vyjít Traversové vstříc. Vyzbrojený nápaditými storyboardy a veselými písničkami od talentovaných bratrů Shermanových na ni podniká doslova frontální útok, ale spisovatelka se jen tak nevzdává. Zanedlouho Disney zklamaně sleduje, jak její odhodlání mu práva neposkytnout jen sílí a ta se mu tak i přes jeho snahy stále více vzdalují. Teprve ve chvíli, kdy se v duchu sám přenese do svého dětství, je schopen začít chápat démony, kteří spisovatelku pronásledují, a společně vypustí Mary Poppinsovou na svobodu, aby společně vytvořili jeden z nejpůsobivějších filmů filmových dějin. (Falcon)

(více)

Recenze (331)

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Jak normálně nemám Emmu Thompson příliš v lásce, tak role tady ji naprosto sedla a z 90% jsem se zasmála právě díky ní. Asi bych se obešla bez flashbacků, jenže zase bez nich, by člověk nedostal celý obrázek toho co, kdo, jak a proč. Ve výsledku se jedná o velmi milý film, který mě hodně příjemně překvapil. 4* ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Ať už se to drželo historie či ne, ať už už to vykresluje Disneyho sebevíc pozitivně, či plno dalšího, funguje to. Oba hlavní představitelé sedí dokonale, hlavně Emma Thompson, dokázala přerod z nesympatické Angličanky do... trošku sympatičtější velmi uvěřitelně. 70% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné překvapení. Kombinace dojemných (až smutných) scén s humornými je stejně dokonalá jako střetnutí britského a amerického "life-styleu". Pokud takhle nevypadá pětihvězdičkový film, tak už vážně nevím.:-) Po herecké stránce (Thompson, Hanks, Giamatti, Novak & Schwartzman, Farrell atd.) bezchybné, Newmanova hudba opět nádherná. Finální "happy-end" v místě, kde ve skutečnosti žádný happy-end nebyl, scénáristům odpouštím. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Emma Thompson září v roli rázné a svérázné paní Traversové a mě v první půlce hodně bavila a i když se později děj přehopul do vážnější roviny, nemám mu co vytknout. Příjemný životopisný příběh. Škoda „paralelního příběhu“ s Ferrellem, který byl ve své první půlce dost otravný. Trochu mi uniká ta posedlost zazdít nadějný film muzikálovým ztvárněním, ale to naštěstí s filmem nesouvisí. # [monitor, 5.1] # příběh **** | hudba **** | humor ** | akce – | napětí – | pustil bych si znovu *** ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

príliš waltdisneyovské, príliš americké... cukrové, patetické... na finding neverland sa to zďaleka nechytá - a to vďaka scenáru a hlavne réžii ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film "ako od Disneyho", čo ale nemyslím nijako hanlivo. Prečo si občas nezidealizovať minulosť, že... veď komu tým ublížime. Napriek tomu, že má film vyše dvoch hodín, mal som dojem, že by sa doňho zmestilo viac. Napríklad viac interakcie medzi Disneym a spisovateľkou. Filmová súčasnosť ma bavila viac, ako filmová minulosť, osobne by som flashbackom venoval o nejakých 10 minút menej. Film vo mne vyvolával otázky ohľadom práva spisovateľov "kecať" do umeleckej vízie filmárov. Osobne sa domnievam, že ak chce niekto vidieť na plátne to, čo mal v hlave, keď písal knihu, tak buď nech nepodpisuje žiadne zmluvy na práva, alebo nech si to nakrúti sám. V tomto smere film nijako ďaleko nezachádza a uspokojí sa viac so záverečným, do duše prehovárajúcim Waltovým preslovom smerom k spisovateľke. Herci sa mi veľmi páčili a sú viac ako polovicou úspechu udelených veľmi silných troch hviezd. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Úvodem musím říct, že já rozhodně nejsem divák, který by si stoupl do fronty na vykouření Walta Disneyho. Ačkoli má moje uznání za odkaz, který zanechal a masy lidí, které ovlivnil, tak já, největší odborník této databáze, shledávám zejména jeho kreslené pohádky za nestravitelné, nudné a debilní píčoviny a v paměti nevylovím jedinou, která by se mi alespoň trošku líbila. Jsou to všechno povrchní manipulativní sračky s neblahým vlivem na duševní vývoj zejména dětských diváků. Kdyby mi čirou náhodou někdy selhala antikoncepce, tak těmahle nesmysly bych svoji geniální kopii nikdy krmit nezačal. Dokonce bych je označil za nebezpečné, protože se nejedná jen o nepodařené sračky s nulovým dosahem, nýbrž o promyšlenou psychologickou manipulaci a programování mysli mladého dětského diváka. Film jako takový ovšem marný rozhodně nebyl. Pokud ve zdraví přečkáte představení zapšklé, nepříjemné a škaredé, leč skvěle hrající Emmy Thompson. Úvodních 45 minut jsem sýpal nudou a zhnusením, když jsem se dověděl, že se snímek bude asi točit kolem prodání práv ke knize (kterou bych si dobrovolně nikdy nepřečetl) člověku, který podle ní natočí film (na který bych se dobrovolně nikdy nepodíval). Ovšem pak se tvůrcům podařilo zajistit, abych si k postavám našel cestu, pochopil je, litoval je a především, aby mi přestaly být lhostejné. Nejvíce jsem si užíval působivé herecké výkony a božskou hudbu Thomase Newmana - dle mého žebříčku 5. až 6. nejlepšího filmového hudebního skladatele současnosti. Závěr poté zbytečně sklouzl příliš hluboko do patosu, ale celkově nakonec určitě stravitelná záležitost. [75 %] ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks a Emma Thompson předvedli oba úžasné výkony, i když lepší byla Emma. Celý děj snímku moc neodpovídá jeho názvu, jelikož je to spíš o ní. Příběh je celkem zvláštní, prolíná se zde špatná nálada s dobrou a komické prvky s dramatickými. Je to možná až příliš zbytečně dlouhé a chvílemi i trochu nudné. Nejlepší je na tom asi konec, jinak čistý průměr. ()

predators 

všechny recenze uživatele

P.L. Traversová je opravdu protivná ženská, to poznáte okamžitě...ale postupem času... Příběh malé holčičky se prolíná s dějem kolem tvorby filmové Mary Poppins a kolem mazání medu na pusu P.L.T. kvůli autorským právům. Aby toho nebylo málo, tak se to ještě trochu víc zamotá a nakonec se na to hezky dívá. Tom Hanks opět excelentní a oblíbíte si i svým způsobem protivnou PLT. 70% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Musíš to vidět v širších souvislostech. Nezapomenout, že to je vlastně jen kýčovitá óda na kýčovitý Disneyworld, která ti pravdu neřekne. Opravdu musím? Nebo si, s dovolením, mohu odnést z filmu svůj vlastní prožitek? Já totiž viděl výborný film. Hořké, přitom velmi úsměvné a současně velmi dojemné drama plné pocitově silných okamžiků, někdy ukrytých ve zcela banálních momentech. A ačkoli byl v tomto boji o Mary Poppins na první pohled vítězem spíš Disney, opravdu jím byla Miss Traverosvá. Zahořklá kyselá potížistka, odhodlaná bránit to jediné, na čem jí záleželo. Vzhledem k tomu, že disneyovka Mary Poppins existuje, nemusel jsem čekat, jak to dopadne. Mohl jsem se soustředit na osud filmové Pamely Traversové (je mi fuk, nakolik je autentický) a díky skvělému výkonu Emmy Thompsonové ho opravdu prožít. Její bolest i její boj. Ten proti Disneymu i ten vnitřní. Mohl jsem si vychutnat jak krok za krokem odhaluje proč ten boj vede, i to jak ustupuje, ale současně stoupá k hladině, láme okovy traumat, které jí tížily, aby se nakonec v dojemném premiérovém finále očistila. Zatímco Disney, ve výborném podání Toma Hankse, ač ji ukecal a získal svůj film, jako člověk prohrál, protože vše co řekl degradoval do roviny „řeknu cokoli, jen když dosáhnu svého a vydělám.“ Líbil se mi ten dvojznačný závěr, ve kterém sice všemocné studio dosáhne svého, poruší všechny své sliby, když pohádku ukrývající hluboce osobní drama znásilní do podoby kýčovitého muzikálu s animovanými tančícími tučnáky, ale současně je vítězstvím ženy, pro níž se fakt, že byla ve jménu zisku oklamána, stalo posledním krokem k osvobození. K tomu navíc výborný Paul Giamatti a působivě podané retrospektivní ohlednutí postupně odhalující hořké a bolestivé pozadí slavného pohádkového příběhu. Prožil jsem si každou minutu filmu a ani jedné nelitoval. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Výborná Emma Thompson a solidní Tom Hanks v příběhu o tom, jak Walt Disney doběhl P. L. Traversovou a získal práva na zfilmování Mary Poppins, táhnou oproti realitě disneyovsky překroucený příběh. Ale co jiného se ostatně dalo čekat, když ho natočilo studio Walta Disneyho? Když odhlédnu od rozdílů mezi filmem a historií, tak musím uznat, že to vše velmi dobře funguje, včetně paralelního vyprávění příběhu samotné spisovatelky, ze kterého usnovala svoji literární klasiku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pečlivě budované vyprávění vezme za své u čajíčku. Nevím jak vy, ale já jsem prostě hollywodské mašině na sny nefandil a ani se P. L. Travers (Mrs. Travers!) nedivím, že do toho neměla chuť. Více v externí recenzi pro kult na konci ledna. ()

Larrysbride 

všechny recenze uživatele

Žít v USA, nebála bych se prohlásit Walta Disneyho za národního hrdinu. Milovníkovi života a vizionáři se podařilo změnit svůj osud a s ním i osudy dětí po celém světě. Jen málokdo z nás nevyrůstal na Myšákovi Mickeym, Rychlé rotě či Nás z Kačerova. A jen málokteré dnešní děti si dokážou svůj život představit bez Jacka a Pirátů, Princezny Sofie, Phinease a Ferba či Mickeyho klubíku. Zachraňte pana Bankse nádherně a s citem zobrazuje, jak se Walt nevzdal Myšáka Mickeyho, nevzdal se svého snu a nevzdal se ani pana Bankse. A za to mu patří věčný dík! (Světová premiéra v Londýně, 20. října 2013) ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dost možná jediný snímek, ve kterém se vyskytuje Walt Disney, ačkoliv nejde tak úplně o něj. Možná trochu zdlouhavý a na kino málo velkolepý, ale zajímavý snímek o vzniku filmové Marry Poppins. Slušně natočené, příjemně zahrané, ale takové nevýrazné. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Patrí Tom Hanks do starého železa? Ešte nenastal jeho čas,snaží sa,čo mu scenár stačí,aby sa previedol ako za starých čias,keď mu v 90-tych rokoch plátno bolo naklonené pre vynikajúce charaktery,ktoré mu prinášali úspech... Zahrať oscarového velikána Walta Disneyho s viac ako 20 oscarmi na čele, nie je jednoduché aj pre herca formátu Toma Hanksa s dvomi oscarmi na konte.Možno,ak by bol projekt o životopise Walta Disneyho v podaní Hanksa,mohol by sa viac ponoriť do postavy,tak by to mohlo vyzerať inak?Kto vie,či by sa na to hodil,Hitchcock s Hopkinsom nedopadol tak ako sa na jeho fyzickú podobu patrilo... Walta hrá určitú chvíľu,nie je mu venovaný veľký priestor,sily si rozložil na Kapitána Phillipsa,kde sa snaží až,až,ale filmové ceny výraznejšie nezaznamenal,maximálne pár nominácii... Pozornosť strháva na seba Emma Thompson,ktorej P.L Travers začína byť neoblomnou autorkou známeho románu Mary Poppins,ktorú pozvú do Hollywoodu,aby im predala práva na sfilmovanie do podoby muzikálu s budúcimi oscarmi v talóniku. P.L.Travers má samozrejme svoju minulosť,ktorá ju ťaží na duši z príhod v detstve s fotríkom Traversom Golfom,ktorej bol oporou,no nebol oporou samému sebe,podľa neho má v skutočnosti meno Ginty Golf, z čoho si spravila pseudonym,ktorý spomínam pár viet vyššie. Colin Farrell je vo flashbackoch Emmy Thompson pripomínaný v rôznych scénach,ktoré jej ho pripomínajú v nadvädzujúcich,kde sa dohadujú ako by mala vyzerať podoba filmu... Autorka je tvrdohlavá osobnosť,ktorej sa takmer vždy niečo nepozdáva v konceptoch návrhoch scenáristu Dona Dagradiho a dvoch autorov hudby,bratoch Shermanovcov... Pokiaľ dospejú k záverečnému zhodnoteniu,utečie pomerne veľa času,že medzitým nie je nič extra zapamätania hodné,alebo jej osobný šofér v podaní Paula Giamattiho je určitou oporou v konverzáciach,pri ktorých sa môže vyrozprávať flashbacky sú spravené s noblesou a citom a s kvalitným vizuálom. Doba,kostýmy,kamera,hudba a výprava je vynikajúco zachytená,nič by som nevytkol. Saving Mr.Banks pôsobí ako knižka s obrázkami pre najmenšie deti,ktoré v celosti neprinášajú niečo prínosné,čo by som si vzal za ponaučenie,takto je lepšie si pozrieť klasickú Mary Poppins so všetkým,čo prináša filmové ovocie,teraz bol zámer dobre vymyslený,ale horšie spracovaný,kde sa mi páčila konečná scéna,kedy Travers konečne pochopí situáciu z tónov skladateľov hudby Shermanovcov,ktorá mi vykúzlila úsmev na tvári po dlhšej dobe. Snímok je v podstate o tom ako sa zvádza súboj v prevedení na plátno pod dohľadom Disneyho,ktorý je takisto neústupný s aktivitou jej minulosti v tom ako vlastne prišla na nápad napísania Mary Poppins a má to grády. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemné překvapení. Mary Poppins znám jen z knih, ale asi si ji po tomhle pustím i na telce. Dostaly mě jemné nuance, jako rozhovory protivné, sebestředné, v dětství zabržděné, společensky nevyzrálé spisovatelky s laskavým, vnímavým a životem zkoušeným řidičem, pochopení Disneyho, který ve své době měl taky jen toho mišáka na papíře a bál se ho komukoli střeli, bolestná situace malého dítěte, kterému se otec prochlastal až k jaterní cirhóze, jícnovým varixům a rychlému prknu a smutný úděl matky, která společně s násoskou jela z kopce dolů nejen společensky, ale především duševně. Emma Thompson si megapizdu vystřihla s absolutní noblesou, byla skutečně úžasná, Hanks si bratránka zahrál taky s chutí a neřešme, že nebylo na světě více chápajícího lidumila, než tento. Úsměvné, dojemné a nečekaně zábavné. Colin Farrell mě o herectví nepřesvědčil dosud nikdy, ale tady mu role otce slušela. Fanfarónský pijan, povaleč, buran, mistrovský manipulátor a vypravěč, hodný člověk, kterého sžírala nemoc, před níž nedokázal uniknout. To by mu šlo. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Mary Poppins jsem nečetla ani neviděla a nemíním to měnit, nikdy mně totiž nebyla sympatická, avšak příběhu o jejím vzniku, zejména inspiraci pro její knižní podobu, nebylo proč se bránit a nelituji. Od prvních záběrů především díky kousavě věcné Emmě Thompson, kouzelné v každičkém hnutí tváře a parádní konfrontaci amerického slunečna s anglickým sychravem, postupně i pro hořko-sladkou rovinu dětství s otcem (skvělý Colin), který vykupuje vinu alkoholika říší fantazie, při mimořádné pozornosti věnované nejstarší ze svých dcer, i když tím, kdo nejvíce ovlivnil její osobnost, nakonec nebyl on... Největší pnutí nastávalo ve společných scénách Walta Disneye a P. L. Traversové, které byly s každou další více vyumělkované, až vygradovaly do jakéhosi mravokárného patosu, což tento dojímavý, ironický, vážný i směšný snímek stálo hvězdu v mém hodnocení... Co se to stalo Tomu Hanksovi s obličejem - botox, problémy s pitím, animace? ;-) ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5 ... Je to síce trochu šmrncnuté potrebou zaľúbiť sa masám alebo Akadémii, ale filmík je to veľmi príjemný aj napriek tomu, že som Mary Poppinsovou absolútne nedoknutý. Devízou sú jednoznačne herecké výkony ústredného dua, ale vlastne aj všetkých ostatných. Fajn film na chvíle pohody, "víkendovka" ako vyšitá... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Poznáte pána Banksa ? Hlava rodiny, suchar pracujúci v banke, áno, je to ten pán z muzikálu Mary Poppins (1964). A prečo ho treba zachrániť ? O tom je tento film. Sprvu sa všetko javí trochu zmatočne, lebo sleduje dve dejové linky, evidentne z iných časových priestorov, ale postupne sa nám odkrýva tajomstvo tohto príbehu. Dlhý čas sa to možno nezdá, ale napokon je z toho krásny a dojímavý príbeh. ()

Související novinky

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Poklekněte před studiem Disney!

Poklekněte před studiem Disney!

17.11.2013

Protože letos překoná rekord v celkových ročních kinotržbách. Dosavadní nejvyšší tržby (3,791 miliardy dolarů) dosáhlo studio v roce 2010 zejména díky miliardovým hitům Toy Story 3 a Alenka v říši… (více)

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

Bonnie a Clyde umřeli rukou Liama Neesona

13.04.2013

Alespoň se nám to pokusí tvrdit dobové akční drama Highwaymen. Pokud Neeson kývne na nabídku, zahraje si slavného texaského rangera Franka Hamera, který údajně přežil víc jak 100 přestřelek, zabil… (více)

Reklama

Reklama