Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 1
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 1

Recenze (289)

BMW12 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu velice dobrá, ta část o životě Foresta Whitakera a jak se stal komorníkem a tak, to bylo fakt dobré. Ovšem druhá polovina hrozná nuda, ta část o Komorníkově synovi byla špatná, už bylo natočeno milion filmů o boji za práva černých, tady to už bylo prostě nudné. A korunu tomu nasadil závěr filmu, ve kterém oslavují toho všude válku rozpoutávajícího Obamu... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Černý muž pod bičem otrokáře žil a kdyby tam žil i dál, tak bych se u tohoto snímku nemusel tolik nudit. Zase by mi uteklo několik historických zajímavostí z dějin USA, ale patrně bych bez jejich znalosti stejně přežil. Nicméně mi tento snímek přihrál pár inspirativních myšlenek na téma založení plantáže a lynčování nepřizpůsobivých občanů. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komorník je skutočne komorným príbehom jedného černocha, ktorý mal to šťastie, že obsluhoval toľkých amerických prezidentov. Žiaľ, zo zákulisia sa dozvedáme veľmi málo a stále sa rieši len rasizmus, po dvestotridsiaty krát to isté story. Whitaker sa síce snaží, ale ostatní to dávajú dole, predovšetkým jeho neznesiteľná žena. A ešte ako tam hodnú chvíľu riešia, či si môžu medzi sebou hovoriť neger, no doteraz si to navzájom stále hrdo hovoria. Kto má z tých černochov vyjsť? ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Příběh je to zajímavý. Inspirace skutečností mám ráda (byť i zde je mnohé zkreslené, Bílý dům moc mírumilovný a špatné taktně zamlčené, aby nebyl obraz Ameriky, kde zmůžou všechno, pokřivený) a filmy, kde se lidské osudy prolínají spolu s osudy celé země a dokreslují historii, které dodávají hloubku, také. Whitakerovi role slušela a mnozí neherci překvapili. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Historicky poučná řemeslná zívačka s Whitakerem, který hraje možná až zbytečně moc sofistikovaně, a příšernou Oprou. (Africko-)Americké publikum může dojít k hlubokému duševnímu pohnutí, ale českého diváka čeká jen přes dvě hodiny cizího nacionalismu a patosu. Komorník poučí a zmáknutou formální stránkou i celkem potěší, ale žádný druhý Forrest Gump to není. P.S.: John Cusack coby Nixon by zasloužil celý vlastní film. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)
  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno