Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden člověk zemřel, život druhého je v sázce. Dvanáctičlenná porota rozhoduje o osudu mladíka, jemuž hrozí obvinění z vraždy otce... Americké soudní drama Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) patří mezi klasická díla světové kinematografie. Původně se však jednalo o řadovou televizní hru v rámci dramatické antologie Studio One, kterou v roce 1954 napsal scenárista Reginald Rose. Univerzální téma dvanácti porotců rozhodujících o vině či nevině mladíka obžalovaného z vraždy svého otce představuje dodnes vděčný námět pro filmové i divadelní tvůrce. Vlastní verzi slavného námětu natočili filmoví velikáni jako Nikita Michalkov nebo William Friedkin, jenž původní téma rozvinul o reflexi rasové nesnášenlivosti ve společnosti díky obměně osobností v porotě. Friedkinův poutavý remake z roku 1997 zaujme po vzoru původního snímku silným hereckým obsazením, jemuž vévodí Jack Lemmon. Ten ve filmu ztvárnil ústředního porotce č. 8, který zpočátku stojí proti totální přesile, protože jako jediný není přesvědčený o vině obžalovaného mladíka. Ve hře je ale nejzávažnější obvinění z úkladné vraždy prvního stupně a trest smrti, pokud si budou jisti o jeho vině nade vši pochybnost. Kolem zdánlivě jasného případu se strhne vášnivá polemika. Dvanáct porotců znamená dvanáct různých pohledů na důkazy a výpovědi, které zazněly během soudního přelíčení. Dospět k finálnímu verdiktu může být nakonec mnohem komplikovanější, než se na první dojem mohlo zdát. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

Matty 

všechny recenze uživatele

Friedkin hodil Lumetovu klasiku do barvy, další výraznější obohacení tu nevidím. Vlastně ano, sestava se změnila tak, aby byla politicky korektní, krom ženy, kterou automaticky vylučuje název, chyběli jenom Asiat a homosexuál (že by Sedmička?). Práce kameramana ve stísněném prostoru je obdivuhodná, dusno hmatatelné, herecké výkony věrohodné. Zkrátka nic špatného, jenom už to tady jednou bylo. V takřka identické podobě. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Danoboss ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Při porovnání s původním filmem bych dal svůj hlas o 40 let staršímu snímku s Henry Fondou a Jiřím Voskovcem, který znám dokonale a pouštím si ho pravidelně už hodně let. V každém případě se jedná o výborný remake, který svému "tatínkovi" neudělal pražádnou ostudu :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Čtyřicet let uplynulo od doby, kdy se tehdy dvaapadesátiletý Henry Fonda navlékl do bílého obleku a v jedné dusné místnosti v patře soudní budovy předvedl jeden z nejznámějších hereckých výkonů v dějinách filmu. Henryho Fondu vystřídal tehdy o generaci starší Jack Lemmon, hlavním protihráčem se mu stal jeho vrstevník George C. Scott (aka Jeho Zelenost Generál Patton) a Jiřího Voskovce v roli zdvořilého imigranta odkudsi ze střední či východní Evropy vystřídal Edward James Olmos - který má kupodivu stále být z východní Evropy:) Samozřejmě je tu více známých jmen, ale to už není tak důležité, pánové Stahl, Petersen, Gandolfini a Cronyn prominou. Důležitější je, že se režisér Friedkin, tehdy rovněž takřka se sedmi křížky na hřbetě, rozhodl oživit obraz, a tím nemyslím jen pohyblivou kameru;) Řeč je hlavně o afroamerických účastnících, z nichž jeden hraje velmi výraznou roli rasistického porotce - vymlasknout takhle všem na odiv černého rasistu, to je kus novátorství, ať se vám to líbí nebo ne. Zajímavé je, že tomu "džentlmenovi" v obleku ten jeho svatý hněv na špinavé feťácké Mexikány věříte (a je vám z něj zle jako z každého jiného nácka). Podezřívám Williama Friedkina, že svým castingovým rozhodnutím chtěl ukázat, že doba hodně pokročila, a především posílit tu vnitřní rovinu Dvanácti Rozhněvaných Mužů - tu, ve které se nastavuje zrcadlo naší "objektivitě" a "nezaujatosti", manipulovatelnosti, ale i odpovědnosti za naše rozhodnutí. Rozhodně se mu to povedlo, bohužel film jako celek je jen důstojným remakem, který kvalit originálu nedosahuje. Dokonce bych řekl, že Michalkovova verze je také lepší, ale to je kromě její originality dáno i velkoplátnovou výpravou. Na televizní film dost slušné, ale "objektivně" prostě nemůžu dát osmdesát. Výsledek je 70%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Vydařený remake s výbornými výkony především Lemmona a Scotta (ten za to získal Zlatý glóbus, pro který si samozřejmě nepřišel). Bohužel starší verze je pro mě dokonalá a nedostižná, znám ji prakticky nazpaměť a každá odchylka od ní mě tu znervozňovala a bránila mi ve větším prožitku. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecké výkony, perfektní dialogy...Na to že se snímek celou dobu odehrává v jedné místnosti to fakt rychle utíká...Ale starou verzi jsem neviděl, tak nemohu porovnávat, ale tahle se mi fakt líbila! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film hodnotim naprosto stejně jako originál z roku 1957. Jinak je zvláštní, že o 2 roky později se Jack Lemmon a George C. Scott opět setkali jako protivníci u soudu. Tentokrát ve filmu Kdo seje vítr. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Remake tak jednoznačného snímku ako je Lumetov originál sa v televíznom spracovaní stal pre Friedkina výzvou, ktorú využil. Kvalitou nadviazal na úspechy svojich skorších diel. Dokonca ma prekvapilo, že aj napriek dvom desiatkam minút dlhšiemu priebehu ma film vôbec nenudil, herecké výkony boli veľmi precízne a atmosféra v tej izbe by sa dala miestami doslova krájať. 80%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Friedkin si pozval dvanástich hercov do jednej prázdnej miestnosti, diskutujú o prípade, o ktorom sa už žiadna diskusia viesť nemusí, pretože je jasný a uzavretý. Pri šálke kávy porotcovia zdvihnú ruku na súhlas bez hlbšej analýzy prípadu, pretože každý má ten svoj plán, lístky do kina, bowling, atď... Jedenásti súhlasia a šedá myška, môj zbožňovaný Jack Lemmon, odvážne zdvihne ruku a na zlosť všetkých zúčastnených............. nesúhlasí. Režisér rozplietol dvojhodinovú drámu s perfektným scenárom a hercami, nič viac na zintenzívnenie zážitku nebolo treba. Úžasne vtipný a ostrý film obsiahnutý zaujímavými charaktermi postáv. Obdivuhodné dielko. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Inu dobrá, jen mi není jasné, který důvod vedl k natočení z 99% totožné verze jako v r. 1957. Teorie jsou následující: 1) Bylo potřeba narvat tam víc černochů kvůli politické korektnosti. Tak aby to bylo pořádně přehnané, jsou 4 ze 12ti. 2) Průměrný američan nebude koukat na film natočený černobíle. Toto je podle mě sice stupidně vypadající, ale asi to tak bylo -- snaha dostat zajímavý příběh mezi lidi místo mezi staromilce. 3) Emancipace vládne, aspoň ta soudkyně že je žena (btw. zajímalo by mě, zda Mary McDonnell měla někdy kratší štěk). 4) Aktualizace popkulturních odkazů. 5) Demografická aktualizace. Ovšem úplný wtf byl, jak se černý muslim rozohňoval, že ti odporní přistěhovalci se rozlézají jako vši a mají 5x vyšší porodnost než oni, a ještě to zopakoval, aby vypadalo, že tomu věří. 6) Pestrost rekvizit: nabízeli si mezi sebou i žvýkačku, nejen mentolky. 7) Olmos si chtěl pro změnu zahrát někoho, kdo není latino (legrační remake Voskovce). 8) Shocking! Byt měl na plánku jinde schodiště! Cesta k němu trvala o sekundu déle! // No nic, solidní divadelní nadstandard v nepochopitelně přesné kopii. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Original je len original a s Henrym Fondom z roku 1957 sa mi to pacilo trosicku viac, aj ked tento remake taktiez stoji za pozretie. Reziserom filmu je William Friedkin, ktory natocil nezabudnutelne filmy ako FRANCOUZSKA SPOJKA (1971) alebo VYMITAC DABLA (1973)... 11.04.2010 _______ Courtney B. Vance - (Prvý porotca) +++ Ossie Davis - (Porotca č. 2) +++ George C. Scott - (Porotca č. 3) +++ Armin Mueller-Stahl - (Porotca č. 4) +++ Dorian Harewood - (Porotca č. 5) +++ James Gandolfini - (Porotca č. 6) +++ Tony Danza - (Porotca č. 7) +++ Jack Lemmon - (Porotca č. 8) +++ Hume Cronyn - (Porotca č. 9) +++ Mykelti Williamson - (Porotca č. 10) +++ Edward James Olmos - (Porotca č. 11) +++ William Petersen - (Porotca č. 12) +++ Mary McDonnell - (Sudkyňa) +++ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento televízny remake skvelej, konverzačnej drámy "Dvanásť rozhnevaných mužov" vznikol štyridsať rokov po uvedení povôdného snímku amerického režiséra Sidney Lumeta. Jedná sa prakticky o presnú kópiu predlohy. Len sa mierne rasovo poupravilo zloženie poroty, nasnímalo sa to samozrejme vo farbe a zahrali to iní herci. Inak dialogy, scény, postavy, charaktery ostali nezmenené. Originál z roku 1957 považujem za dokonalé filmové dielo, ktoré som bez váhania ocenil najvyšším možným hodnotením. Tento remake ma zďaleka tak nenadchol. Musel som ho neustále zrovnávať s jeho kultovou predlohou. Takže nemôžem dať viacej ako slušné tri hviezdičky. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

V podstatě úplně stejný film jako originál z roku 1957. Ať už dialogy, jednotlivými scénami i jejich posloupností. Každopádně i tak tady určitě platí, že aby to bylo adekvátně napsáno, zpracováno a zručně zrežírováno, tak to nemohl točit kdejakej manták a Friedkin určitě schopným režisérem je. Pak je ovšem třeba položit si i otázku jaký smysl má podruhé dělat to samé, byť rovněž slušně natočené. Lemmon se snaží co to dá, ale Fondu nepřekonal. Takže celkem podařený remake, ale tu 1* je třeba oproti originálu srazit.65% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tenhle remake má jednu slabinu - nijak se neliší od svého 40 let starého předchůdce. Snad byl použit i totožný scénář se stejnými dialogy, přibyly barvy, jiné herecké obsazení, obsahující také afroameričany... jinak nulový přínos pro kinematografii - nic není výrazně lepší ani horší oproti původní verzi, zkrátka mi ten film přijde dobře udělaný, leč naprosto zbytečný. 75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak takýto lacný remake si veľdielo z 50.tych rokov nezaslúžilo. Samozrejme kvôli rasovej korektnosti tam museli nasadiť aj nejakého toho černocha a aby toho nebolo málo, tak rovno štyroch. Sranda že tam nedali žiadneho aziata, rasisti hnusní. Jack Lemmon v "hlavnej" úlohe nieje zlý, mám toho herca rád, avšak v porovnaní s originálom sa mu nedá jeho rola veľmi veriť. Ostatne tak u všetkých postáv. Prečo to musel byť tv film? Prečo je tam sebranka hercov z "divadla"? Netvrdím že tam mali dať Pitta, DiCapria, Willisa, Fassbendera, Hemswortha, Hanksa, Deppa, Downeyho Jr., Balea, Hardyho, Gyllenhaala a McGregora, (i keď tak rozmýšľam, tak práve vtedy by to bolo najlepšie), ale tí herci sú proste nepresvedčiví a nieje tam žiadny náboj. A dokonca ani tá miestnosť nesrší takou charizmou a ani počasie vonku. Ja sa len modlím, aby ľudia, ktorí sa boja pustiť si snímok z roku 1957, pretože tak staré filmy nemajú radi, že si namiesto toho nepustia toto. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem oba filmy za sebou a zejtra jdu natočit třetí, protože mám momentálně pocit, že neexistuje snadnější způsob, jak si vydělat na chleba. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +Jack Lemmon, parádni atmosfera, vybroní herci, velice chytlavé -ne tak dobré jako originál/// Ještě než jsem se na to začal dívat, nemyslel jsem si, že mě to tak strhne. Dramata moc nemusím, ovšem když jsou dobře režijně rozehraná a herecky zdařile zahraná, je to úplně radost se na takový film dívat. Když jsem kdysi dávno viděl původní snímek, tak i bez znalosti herců a v černobílém provedení mě film velmi pohltil. Něco podobného můžu tvrdit i o tomto kousku. Je o něco modernější, se stejným scénářem a rozehrán (pochopitelně) jinými herci./// Celkem 75%/// ()

Související novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (více)

Reklama

Reklama