Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do Prahy přijíždí tajuplný pan Jones, který tvrdí, že chce najít nějaké záznamy o svých předcích. Seznámí se s Marcelou, u níž začne bydlet a oba naváží milostný vztah. Jonese však zajímají spíše než genealogické věci sci-fi filmy a staré záznamy o neobvyklých a nevysvětlitelných jevech v Praze. (oficiální text distributora)

Recenze (59)

Jonatthan 

všechny recenze uživatele

No, mě to moc zajímavé nepřišlo...kromě ukázek ze starších výborných českých sci-fi filmů se prakticky nic neděje...a právě na těch ukázkách je vidět rozdíl v kvalitě...ano, Kanyza je mimozemšťan, který celou dobu hledá kurýra, který se dostal na zemi před mnoha lety....ale, jestli ho najde, to už neprozradím...každým pádem jsem si doplnil mezeru ve vzdělání dalším zapomenutým českým filmem. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Střihový film je jeden ze zaniklých formátů doby minulé. A toto je jeden z těch povedenějších. V dnešní době by ale podobný výlet po starších filmech působil archaicky i v televizi. K zajímavostem patří opakované návštěvy kina Ponrepo a fakt, že se jedná o poslední filmový námět Josefa Nesvadby. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavá záležitost. On Kanyza na mne vždy působil tak nějak podivně. Sestavit film de facto z jiných filmů byl hodně zajímavý nápad. Fantazii se meze evidentně nekladly, tak se děj filmu ubírá napříč staletími. Jakoubkové to velmi slušelo a Kanyza měl kliku, že zakotvil zrovna u téhle pozemšťanky. Kdo by se chtěl vracet? Ačkoliv doba již znormalizovaná doktorem Husákem, evidentně občas v příšeří pod svícny bdících soudruhů schvalovatelů toho co se bude točit vzniklo cosi, co se od tehdejšího standardu dost odlišuje. Zajímavé sci-fi! * * * * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi originálny nápad. Dokonca aj celkom dobre spracovaný, len je cítiť, že z takéhoto námetu sa dalo predsa len dostať viac. Scenár je tak trochu chudý, akoby bol nakrútený podľa krátkej poviedky a bol umelo natiahnutý na celovečerák. Možno to chcelo doňho vtesnať ešte podzápletku navyše, napríklad ukázať bližšie paralelne aj život kuriéra. Inak ale veľmi príjemné prekvapenie a to aj preto, že som o tomto filmíku nikdy nepočul a ani v televízii som naňho nikdy nenarazil, čo ma dosť udivuje. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Mám v oblibě podobné vícerozměrné žánrovky, které na pozadí ústředního příběhu ještě v další vrstvě dokážou nabídnout pro náročnějšího diváka cosi navíc, jak tomu bývá např. ve spoustě filmů od Clauda Lelouche. Ale vymyslet a natočit něco v tomto duchu vyžaduje obrovskou tvůrčí pílu a Otakar Fuka se ukázal jako tvůrce, který na něco podobného ani ve spojení se scenáristem Makovičkou zkrátka nevystačí. Ústředí příběh záhadného cizince a spisovatelky sci-fi povídek, který postupně vyvrcholení mysteriózní zápletkou, sice nepřekročí stín malé kuriozitky, ale i díky kouzelné Evě Jakoubkové na mě působil velmi mile a vyvrcholení ke konci se mi hodně líbilo. Mnohem horší je to s druhou vrstvou v podobě pocty sci-fi žánru v Československu. V rovině literárních odkazů a pocty spisovatelům to ještě funguje slušně, ale pocta filmovým sci-fi se zde koná tím nejprimitivnějším způsobem a dobrých 35 minut(!) snímku z celkových 82 min. zde tvůrci bez invence naplnili pouze promítáním ukázek z 5ti starších filmů. Ač jde o vesměs velmi zajímavé filmy (např. Vynález zkázy Karla Zemana), sledování někdy i 8-minutových ukázek uprostřed jiného filmu nudí a diváka, který je zná, nemá čím obohatit. Způsobů, jakým by Fuka s Makovičkou mohli více naplnit zajímavý potenciál filmu, by se zajisté nabízelo mnoho, ať už rozvinutí základního příběhu o další linky a záhady, příp. v rámci té střihové roviny to naplnit kratšími ukázkami z naopak mnohem více starších československých sci-fi (např. KrakatitNa kometěSlečna Golem či Zítra vstanu a opařím se čajem a další zde vůbec nejsou ani zmíněné) nebo ze zahraničí obsáhnout vedle literárního klasika Julese Vernea i filmového průkopníka George Mélièse. Nebo si Fuka místo zařazení dlouhých filmových ukázek mohl natočit alespoň jednu vlastní krátkou sci-fi povídku. Škoda, i když se mi tento film mimo výhradu ohledně dlouhých ukázek vlastně líbil, nemohu dát víc než 3*, protože jde o nenápadité parazitování tvůrců na starších filmech. Reklamu na svůj patrně nejlepší film si ovšem Fuka udělal skvělou, mám chuť si Akci Bororo (1972) zase někdy pustit... [55%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Režisérská sebevražda. Otakar Fuka vykrádá sám sebe a taky další významné scény ze skvělých českých scifi. To by vůbec nevadilo, kdyby jeho Kurýr měl alespoň nějaké nosné téma. Nijak nevysvětlená báchorka o člověku z jiné galaxie je ale motivem na půl odstavce předposlední strany předrevolučních Květů, nemá vůbec žádnou atmosféru a nabízí jediné zajímavé (pochopitelně, jak jinak) pouze prostřednictvím ukázek z významných čs sci-fi. Film, u něhož ztratíte čas. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sice průměrná česká sci-fi, která mnoha citacemi i doslovnými odkazy má být holdem českým sci-fi snímkům let minulých, ale na druhé straně má zajímavou a zvláštní atmosféru i herecký výkon "tajuplného" Jana Kanyzy. Ten představuje muže, Čechoaustralana, jenž pátrá s mladou ženou po svých údajných českých předcích, přitom mu jde o to najít místo, odkud se může vrátit zpátky na svou planetu. Osobně na tenhle film dodnes rád vzpomínám, škoda, že patří do trezoru (přes 15 let nebyl v televizi, nikdy nevyšel na videu, natož DVD). ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ale jo, šlo to. Nicméně citované filmy jsou o hodně zábavnější než tenhle. Jinak závěrem: pořád lepší Kanyza, než hrázný Palyza. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ďalší vcelku vydarený československý pokus o vážne sci-fi. Má dobre napísaný scenár a obsiahlejšie zábery z iných filmov tohto žánru strihnuté do snímku dielo nebrzdia, naopak ho posúvajú dopredu a vyznejú ako jeho súčasť. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pan režisér udělal zásadní chybu, že do filmu zakomponoval ukázky ze starých českých vědecko-fantastických filmů, neb ve srovnání s nimi vyniká obvzvláště utahaný a nanicovatý děj jeho vlastního filmu. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

K-Pax počesku, chtělo by se říct. Film je velmi zajímavý v oblasti námětu, realizace trošku pokulhává. Je to v principu zajímavá koláž českých sci-fi filmů a knih, která hledá společné motivy a jejich prostřednictvím rozehrává příběh o mimozemském cestovateli. Bohužel jde film v tomhle spíše po povrchu, hledá příběhové podobnosti, nikoli tématické podobnosti. Průměrnost filmu je podtržena přehnaně explicitním závěrem. Ale jak píšou jiní - mohlo to být skvělé. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad komentare filmu v style zvlastni ... divne - jednak to nic nevypoveda o uzivatelovi a jednak sa o filme nic nedozviem. Zase na druhu stranu citat Eodeonove litanie - to je masaker, sam sa stratim v komentari a ani neviem, co podstatne si zobrat. Rezisera Otakara Fuku si pamatam len, ze natocil Pumpari od zlate podkovy - a to bude asi aj jeho najlepsi film. Tuto vladne rezisersky rutina, kulisy plane, dialogy o nicom. A presne jak napisal fragre - tie ukazky starych vedecko -fantastickych filmov tam nemaju co hladat - skor to skodi nez pomaha : 55 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jsem celkem zklamaný. Já jsem doufal, že z toho bude něco mysteriózního, kde nebude jisté, jestli ten Jones je nebo není mimozemšťan, jenže ono to tady je docela znát už od začátku a tak z toho celého vlastně je jenom pocta československým sci-fi, od film po knihy, z každého filmu tu někdy je i snad osmiminutová (!) ukázka, což je strašně moc a celé mi to tak pak připadá, jako by to mělo jenom ucpat čas, protože ten film by bez těch záběrů z jiných filmů neměl ani hodinu. Do toho tu ještě je milostná zápletka jako z Jméno kódu: Rubín. Takže z toho je, ze začátku sice funkční, ale pak rozplizlá historka o tom, jak někdo něco hledal (nebudu spoilerovat) a začne se o něj zajímat žena jménem Marcela, která momentálně píše sci-fi povídku a on jí s ní pomáhá. Pak ještě přišlo posledních 5 minut, do kterých Fuka nějakým zázrakem narval všechno, co mi tam za celou dobu chybělo. Právě ty se mi líbily a kdyby to bylo rozvedené po celý film, určitě bych dal vyšší hodnocení. Takhle z toho je ne úplně špatná sci-fi, ale je dost nevyužitá. přitom to mohlo být fakt něco, je vidět, že Fuka na to měl, ale úplně se mu to nepovedlo. I když nakonec to ale na ty 3* je, nebylo to úplně špatný, ale chyb tam je mnoho. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Namet neni uplne spatny a originalita nejde filmu uprit. Ukazky z cizich filmu jsou vsak moc dlouhe a rusi uz tak chaby pribeh. Tajemna postava Kanyzy je sice zajimava, ale obsahove film nema divakovi co nabidnout. Snad fanouskum sci-fi ci Kanyzy, jinak fakt nevim... ()

sator 

všechny recenze uživatele

Příjemná oddychovka...v které ale tvoří jistě polovinu ukázky z české filmové scifi.. Napsali: Otakar Fuka Drahoslav Makovička Josef Nesvadba ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si že střihové filmy jsou doménou začínajících režisérů a kovaných céčkařů. Zpětně se mi ale rozhodnutí zdálo pochopitelné, protože scénář by vystačil sotva na ambicióznější kraťas. Otakar Fuka ho vycpal dlouhými ukázkami z pěti různých - a vesměs lepších snímků, ale ani tak hodinu a půl stopáže adekvátně nezaplnil. Je to škoda, protože si film udržuje lehce mysteriózní atmosféru, podporovanou slušnou hudbou a neproniknutelným Kanyzou. Na socialistický K-PAX to ale není, to by museli být oba jmenovaní jinačí borci. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Nepodařený slepenec vykrádající jiné filmy...dá se říct, že se jedná o bizarnost. Takový bonusový materiál k československým sci-fi, který nefunguje sám za sebe, ale tak nějak je mírně sympatický. 32%. ()

DeLaMorte 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá myšlenka českého Sci-Fi žánru.Pro někoho se může zdát nudné ovšem s ohledem na rok kdy film vznikl sem se rozhodl,že budu volit čistý půměr! ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nudnejsi sci-fi pribeh, doprovozeny ukazkami z cs sci-fi filmu. Pekna Eva J. P.S.: s nostalgii jsem pohledl na IL62 v uvodni scene... ()

Reklama

Reklama