Reklama

Reklama

Old Shatterhand

  • Západní Německo Old Shatterhand (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Vinnetou usiluje o uzavření mírové dohody mezi indiány a bělochy. Tomu se však snaží zabránit kapitán Bradley, jenž se za tím účelem spolčil s desperátem Dixonem. Ten ve spolupráci s proradnými Komanči přepadává osadníky a na místě masakrů nechává těla zabitých Apačů, jež mají Vinnetouův kmen očernit. Do zajetí protivníků upadl Vinnetouův adoptivní syn Tujunga, ale zachrání ho hrdinný Old Shatterhand. Ten se vydává za míšenkou Palomou, kterou má doprovodit do bezpečí, ale zjistí, že u ní nalezl útočiště syn pobitých osadníků, jenž by coby svědek mohl mít zásadní roli v celém konfliktu. Vinnetou mezitím ve snaze zabránit otevřené válce mezi Apači a Komanči vyzývá na souboj muže proti muži svého rivala, náčelníka Velkého medvěda… Úspěch Pokladu na Stříbrném jezeře podnítil k natáčení dalších mayovek nejen původního producenta Horsta Wendlandta, ale i jeho největšího konkurenta Artura Braunera, šéfa společnosti CCC Film. Ačkoli Wendlandt vlastnil práva na veškeré Mayovy knihy odehrávající se na Divokém západě a měl na účinkování v nich smluvně vázané i hlavní hvězdy Pierra Brice a Lexe Barkera, Brauner prostě přišel s projektem Old Shatterhand. Jelikož žádná kniha s tímto názvem neexistovala, nemohl Wendlandt proti tomu nic dělat. Výrobu filmu provázela řada nesnází, především pak opakované výměny scenáristů, kdy poslední dokonce proběhla ještě v první den samotného natáčení. Podobné průtahy provázely i angažování režiséra, ale bez komplikací se neobešlo ani samotné natáčení, stižené různými nehodami i nepřízní podzimního počasí. Částečně kvůli průtahům, ale především díky vysokým ambicím Artura Braunera i finančním nárokům Lexe Barkera se film Old Shatterhand stal nejnákladnějším projektem v celé sérii mayovek z šedesátých let. Rozpočet byl ale vyrovnán úspěchem snímku a jeho prodejem do desítek zemí, dokonce včetně bývalého Sovětského svazu. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (198)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Kult a zároveň jeden z filmů mého dětství, který neztrácácí kouzlo ani po dvaceti (od svého vzniku dokonce padesáti) letech a desítkách zhlédnutí. Westernový klenot.:-) Velká pětka podle oblíbenosti: "Vinnetou", "Poklad na Stříbrném jezeře", "Vinnetou: Poslední výstřel", "Vinnetou: Rudý gentleman" a "Old Shatterhand". ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásná a naivní ukázka toho, jak je bílý muž zlý a jak jsou rudoši vázáni svými zákony. Vinnetou je zde celkem málo, hodně je zaměřeno na Old Shatterhanda, což evokuje i název, ale na konci to není ani jeden, kdo vítězí, ale nakonec je to lidská hloupost, která naštěstí nezajde až tak daleko. Trochu rozvláčné, ale jsou zde dobré postavy. ()

Reklama

vesper001 

všechny recenze uživatele

Ze všech zfilmovaných mayovek-indiánek se mi v dětství líbila nejvíc tato. Proč? Neumře tam Vinnetou (předpokládám, že tohle není spoiler :), ani jeden z "bratrů" neskončí se zlomeným srdcem a nehraje tam Götz George. Mimoto se mi líbilo, že se Olda chová konečně víc jako normální chlap než jako svatý obrázek. Z dnešního pohledu ale slabiny vidím. Tak například, ten ubohý chlapec, co viděl smrt svých rodičů, je TAK traumatizován, až divákovi srdce usedá a noha cuká, aby scénáristu nakopla. Vinnetou bojuje s Velkým Medvědem po vzoru středověkých rytířů (kopí, šerm & akrobacie) plus jsou tu ty hudební a taneční vložky. Skoro jsem čekala, kdy padouši rozbalí kozáčka a někdo z ústřední dvojice ve vhodnou chvíli spustí Sou fár tu ju aj méj... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší filmová mayovka provázená však skvělým původním dabingem a lepším obrazem, než-li tomu je u některých jiných seriových filmů. Tentokráte stojí dva "bratři" proti bandě v modrých oblecích a pod krytím Armády Spojených států. amerických. Bandita Dixon a vše plánující Bradley jsou pro trochu té bohaté půdy schopni všeho... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě tam chyběla ta romantika divokého západu jakou tolik miluji ve známějších dílech.Na druhou stranu film rozhodně nepostráda nápětí , jen bych řekl zbytečně natahované. Hodně se píše v souvislosti s "mayovkami" že byli natáčený v NP Plitvická jezera, ale tady mě to spíše připomínalo NP Krka. Opravdu nádherná kulisa . ()

Galerie (21)

Zajímavosti (42)

  • Šest týdnů před začátkem natáčení stále visel otazník nad režisérem. Henry Koster a George Sherman odmítli kvůli příliš nízkému honoráři, Donald Siegel se obával, že film nestihne do konce roku dotočit, talentovaného Leopolda Laholu vedoucí produkce odmítl. Nakonec, pět dní před začátkem natáčení, obdržel smlouvu Hugo Fregonese. (hippyman)
  • Původně se plánoválo, že Daliah Lavi bude hrát Vinnetouovu sestru Nšo-či. Brauner však brzy zjistil, že tato postava vystupuje již v právě natáčeném filmu Vinnetou. (hippyman)
  • Aby vzbudil filmový architekt dojem rozlehlosti pevnosti Fort Grand, použil pravý filmový trik a jednu ze dvou bran postavil šikmo, takže pevnost neměla čtyři, nýbrž pět rohů. (hippyman)

Reklama

Reklama