Scénář:
Brian LynchHudba:
Heitor PereiraHrají:
Sandra Bullock, Jon Hamm, Michael Keaton, Allison Janney, Katy Mixon, Steve Coogan, Pierre Coffin, Chris Renaud, Steve Carell, Hirojuki Sanada (více)VOD (4)
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně ti žluťoučcí a k sežrání roztomilí Mimoni dobrovolně slouží Gruovi, padouchovi s velkým P? Odpověď přináší animovaná komedie Mimoni, která z nich konečně a především zcela zaslouženě dělá hlavní postavy jejich vlastního příběhu. Odpověď na výše uvedenou otázku najdete hned úvodu, který mapuje historický vývoj Mimoňů. Představte si, že tihleti dobráci od kosti vidí odnepaměti smysl své existence v posluhování tomu největšímu darebákovi široko daleko. Kdykoliv shodou náhod, ke kterým často přispívali oni sami, o svého pána přišli, hned si hledali dalšího. A tak to šlo celá staletí, od Tyranosaura Rexe, přes hraběte Drákulu a císaře Napoleona až do okamžiku, kdy žádného nového nadřízeného najít nedokázali a upadli do hluboké deprese. Tu zvýraznila i skutečnost, že se v onen tragický moment nalézali v zemi věčného sněhu a ledu. Naštěstí se v jejich středu zjevili tři hrdinové – hrdý Kevin, hladový Stuart a lehce vystresovaný Bob. Ti vyrazili do světa, aby všem svým mimoňským kamarádům vrátili smysl života. Štěstěna je zavedla až do Ameriky, na floridský festival zločinců všeho typu, jehož se měla zúčastnit i absolutní královna světového zločinu, Scarlett Odkráglová. „Ta a žádná jiná!" řekli si Kevin, Stuart a Bob a okamžitě zahořeli touhou začít pro Scarlett pracovat. Sympatie rozhodně nebyly oboustranné, přesto se zlodcera s trefným příjmením rozhodla vyzkoušet jejich schopnosti. Co takhle šlohnout britské korunovační klenoty? A tak se Kevin, Stuart a Bob vydávají do staré dobré Anglie, přičemž zdaleka netuší, že v příštích dnech není v sázce jen to, co bude Alžběta nosit na hlavě, ale také samotná existence jejich živočišného druhu. (CinemArt)
Zcela podle očekávání - vizuálně precizní (včetně rozvržení staveb v Londýně;)) groteskový ohňostroj, kterému chybí cokoliv, co by alespoň naznačilo nějaký krok za čáru vymezující náplň filmu jako humor založený na roztomilé hatmatilce sympatických nezdolných nešiků, nebo bazálním fyzickém humoru (pro někoho ani ne humoru) typu padání, mlácení, oslintání, atd. Scarlett Overkill (v českém znění výborná Ivana Chýlková) sice vypadá správně šedesátkově cool, ale jakékoliv mluvící scény jsou zkrátka slabé. Kam se tohle hrabe na Úžasňákovy. Čímž neříkám, že jsem se u toho nenasmál dosyta, to opravdu ne. Smát se je skoro pořád čemu - možná krom úplně naivního polovtipu s Beatles. Ale zkrátka tak nějak očekávám od dobrého animáku něco víc. I od animáku s Miniony, zvlášť když vím, jaké skvělé kraťasy dokáží jejich tvůrci dát dohromady. Je to promrhaný potenciál, ale neřekl bych, že se ho někdo vůbec snažil využít - tohle je zcela nevyhnutelně hlavně tutový kasaštyk. 70%... ale ani o nich nejsem úplně přesvědčený. ()
Mimoni jako vtipný doplněk filmu nebo mimoni jako krátké grotesky nemají chybu. Neutáhnou ale celovečerní film, resp. rozhodně ne tak, aby tím uspokojili dospělého diváka. Celá hodina a půl se žlutými kindervajíčky je v podstatě sledem pospojovaných gagů a krátkých grotesek slepených v předvidatelný příběh. Nutno říct, že dobrých gagů, ale to jedoduše na skvělý celovečerák nestačí. Audiovizuální stránka je dokonalá, navíc s mojí slabostí pro Londýn a 60. léta se mi trefili tvůrci do noty a spousta drobných odkazů a detailů (Beatles, Excalibur, Vlasy) opravdu pobaví. ()
Škoda, že v úvodnom zostrihu chýba Hitler. Tvorcovia sa tomu ale zbabelo vyhli. Ak chceli mimoni slúžiť najhoršiemu zloduchovi, logicky by mali nakladať židovské deti do vagónov a šoférovať buldozéry v koncetrákoch. Inak relatívne slušná zábava, má to aj hluché miesta, ale v Londýne to postupne graduje a finále je príjemný bizar. ()
Celkem zbytečný prequel, neboť Mimoni coby hlavní postavy jsou jen sotva z poloviny tak vtipní, než tomu bylo v případě, kdy sehrávali dřívější role padouchovských postav vedlejších. A sázka na popkulturní odkazy opravdu stěží zachrání absenci jakéhokoliv nosnějšího příběhu. Formát grotesky stopáž celovečerního filmu zjevně neunese... Téměř naprosto promrhaný potenciál! ()
║Rozpočet $74miliónov║Tržby USA $336,045,770║Tržby Celosvetovo $1,159,398,397▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $61,449,386║ Tržby za predaj DVD v USA $46,672,086║ úplne bez šťavy, čo zamrzí keď si zoberieme ako dobre fungovali prvé dva animáky a hlavne keď sa snažili tvorcovia pokračovať v nastavenej šablónke predošlích dielov ale výmena zloducha Grua za Scarlett vôbec nevyšla, súhra žiadna, popritom potenciál bol tak veľký, ukážky navnadili ale tá príjemná hravosť ostala len nakoniec tam, veď každý jeden krátkometrážny mimoňovský flák mal výbornú tendenciu zábavnosti, tu nič poriadne nefunguje, škoda je začiatku kde sa to mohlo trošku viac rozobrať ten vznik a história mimoňov, lebo ten úsek prefrčal ako z rýchlika a nemal žiadnu lepšiu momentku ktorá by to odpálila hneď na začiatku a odštartovala zábavnosť, obohraná príbehová schéma úplne podrazí nohy, minoni doslova skôr nudia než zabávajú, nemajú oporný bod od ktorého by sa poriadne odrazili ich praštené gagy, veru vydarených momentov narátate asi na jednej ruke, sklamanie /videl v kine 2x: 40%/ druhé pozretie v kine len prehĺbilo tú príbehovú prázdnotu, fakt to nevyšlo ()
Photo © Universal Pictures

- Bob trpí heterochromií (jeho oči mají dvě různé barvy duhovky). (Maulincio)
- Film se odehrává v roce 1968, tedy 42 let p.G. (Před Gruem). Přidáte-li 42 let k 1968, tak vám vyjde 2010, tedy rok kdy byl do kin uveden první Já, padouch (2010). (Maulincio)
- V prvním traileru, minioň utrhne banán z pod skály a řekne: "C'est Banana, Miam Miam!" což francouzsky znamená : "To je Banán, mňam!" (Maulincio)