Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (234)

Morien 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv bych chtěla filmu nadržovat za to, že nabídl možnost démonického Brühla, tak musím bohužel ve finále naznat, že je prostě takový nemastný a neslaný. Ačkoliv náznaky ostrých hran tu byly, možná by to šlo vyřešit jinou než jaksi uhlazenou a přehnaně "pietní" (jestli já náhodou nejsem to monstrum) hudbou Harryho Gregson-Williamse. Konflikt zájmů také nastává v tom, že veškeré dění v ghettu je zajímavější (i zajímavěji natočené) než to, co se děje v zoo. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Konečně zase jednou film o válce, který pochopil, že abys lidi přesvědčil o tom, že máš kule, nemusíš je hned všem ukazovat. Na ženě nejpřitažlivější a ve filmu nejděsivější je to, co nevidíš. Krásný a upřímný příběh (ne)obyčejných lidí, kde zlo je schováno do pohledů hajzlů a dobro do srdcí těch hodných. A ke mně jako k divákovi najednou všechny ty emoce připlavou mnohem blíž a s daleko větší intenzitou, než když jsou na jeden záběr troje vyrvaná střeva a čtvero ustřelených hlav. Mám radost, že k nám Amíci pro změnu nepřiletěli jenom ušetřit, ale že u nás taky i natočili čupr film. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

U mnoha scén jsem si říkal, že už jsem je někde viděl (a byly lepší), a osudy lidských postav mě na rozdíl od těch zvířecích moc nezajímaly. Útěk v zoo je ambiciózní film, ovšem ve výsledku takovým tím málem až (českým) televizním způsobem nepovedený - těšíte se na něj, díváte se na něj i přes to, že s ním moc spokojení nejste, a na závěr si řeknete, že to nebylo špatné, ale mohlo to být lepší. Ani Jessica Chastain mě tentokrát příliš neoslovila. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dějiny ghetta ve Varšavě a vlastně i v ní samotné za války byly dost zajímavé. Dá se z nich proto postavit spousta zajímavých příběhů. Což je i tenhle. Jenom je strašně špatně natočenej. Postavy jsou papundelkový, chování postav nevěrohodný a výprava poněkud levnější, než by měla být (že tu hraje Praha místo Varšavy už beru s rezervou). ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh si chci v klidu přečíst jako knihu. Jsem na knižní předlohu velmi zvědavá. Patřím k těm lidem, kterým vadí zabíjení zvířat. Nemusím se na to dívat. Tady jsem ale chtěla vědět, jak to celé dopadne. Daniela Bruhla bych chtěla vydět jako prvotřídního zmetka. Má k tomu velmi slibně našlápnuto. Překvapila mě přítomnost českých herců a musím říct, že velmi mile. Dostali slušný prostor. Z role Arnošta Goldflama mě mrazilo v zádech. Jako profesora, který se musí postarat o své děti, jsem ho chápala. Ta scéna, kde děti před nástupem do dobytčáku natahují ručičky, mě dostala. Takových silných scén tu bylo víc. Je dobře, že hrdinství Zabinských bylo připomenuto. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Všechna zvířata, která vidíte ve filmu, jsou skutečná. (BadCat)
  • K postavě Urszuly (Shira Haas) nejsou žádné historické doklady. Její existence se ale nedá kompletně vyloučit, protože manželé Zabinski si z pochopitelných důvodů nevedli záznamy o lidech, které ukrývali. V každém případě je velmi pravděpodobné, že mezi těmi stovkami lidí byla dívka s podobným příběhem. (imanicornyt)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama