Reklama

Reklama

VOD (1)

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 3

Recenze (234)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Válečný film pro ženy. Srozumitelný, emocionálně dobře čitelný a pod kůži se dostávající spíše než válečným peklem prací se zvířaty a ZOO idylkou, minimálně v prvních pár minutách. Zároveň taky pasáž, kde je z diváka vymáčknuto nejvíc emocí. Opět je znát, že to točila žena. Je tam totiž rodinné kouzlo a specifická atmosféra, kterou bych kategoricky přesně tipoval na to, že tvůrce byl tentokrát poměrně raritně opačného pohlaví. Tomu odpovídá i změkčené vykreslení waršawského utrpení v ghettech, či akční scény, kterých je velmi málo a za moc nestojí. Nebýt vynikajících herců, kteří na sebe strhávají pozornost a již zmíněného rodinného puncu, asi by to nebylo až tak pamětihodné, protože zpracování příběhu má své nedostatky, především pak práci s časovým měřítkem a v jádru věci poměrně triviálním vyústěním. Daleko více emocí totiž vzbuzují zvířata, nežli pekla války a problematika o které se pojednává, tedy vlastně kde má ZOO hrát pouze prostředek a druhé housle. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Další z řad filmů o holocaustu, který se snaží vyniknout něčím originálním, ale ve většině stopáže se to úplně nedaří. Celý film se odehrává na půdě Varšavské zoo, kterou také zasáhne válka a jejichž majitelé se rozhodnou zachraňovat židovské spoluobčany. První půl hodinka mezi hlavní hrdinkou a prostředí zvířat je dobově půvabné a Jessica se do role vyloženě hodí. V průběhu se tématika odkloní na klasická omílaná klišé, které v těchto filmech o židech vídáme a praktiky je to pořád dokola. Problém filmu je, že ostatní postavy krom Antonie jsou nevýrazné a tím pádem jako drama ztrácí, nedaří se pracovat s emocemi a místy to působí jako tápání z jedné scény do druhé. Nepochopil jsem, proč více nebyla využitá holčička, kterou se podařilo zachránit a všechny pasáže s ní vyzněly do prázdna. V případě Brühla jako nacistického zoologa to samé, když nepočítám závěr. Ten naštěstí celkový dojem hodně zachraňuje a jakž, takž se podařilo dosáhnout napětí, nějakou přidanou hodnotu, aby film úplně neupadl v zapomnění. Za mě zcela zbytečný film........6/10 ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem chodila pravidelně se školou na sovětskou filmovou ságu Osvobození. Píšu o tom proto, že v posledním díle, který vypráví o bitvě o Berlín, je úžasná scéna z berlínské zoo. Takže pokud jde o záchranu vzácných zvířat, tak to se fakt nepovedlo. Pokud jde o záchranu lidí z gheta, tak to je jiná. Ale trochu mi vadilo, že to bylo celé takové neuvěřitelné a nepravděpodobně snadné. Nejde však vůbec o film špatný, nemá sice naléhavost Pianisty, ale scény z gheta jsou natočené dobře a citlivě. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

J. Chastain neskutočne valcuje, je veľmi sypatická, prirodezene krásna, bez zbytočných plastík a namysleného holywoodskeho pozlátka. Aspoň tak na mňa pôsobí. Film považujem za vydarený aj keď sa nezaryje pod kožu tak intenzívne ako som si želal. K skvelej Jessice výborne zapadol i D. Bruhl v roli nemeckého dôstojníka. Film nemá výrazne slabé alebo hluché miesta ale nemá ani silné a nezabudnuteľné, ktoré by vás strhli. Celkovo jemne nadpriemerný film s výbornou Jessicou kde ma mrzí iba nedostatok vojnových scén, už keď sme v období tej 2. svetovej...70%. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Tématiku s druhou světovou válkou si ráda pouštím, ač předem vím, že u toho budu brečet od začátku do konce. Úkryt v zoo má mnoho silných momentů a to i přes to, že skoro nevidíte žádné drastické záběry, co se týkají lidí (kupříkladu scéna s Uršulou, nebo nástup do vlaku), ale ten masakr zvířat :( Pro člověka jako jsem já, když mi na zvířatech záleží více než na lidech, si dokážete představit, jak jsem trpěla na začátku filmu. Trpěla jsem i při záběrech na prasata, která byla určena pro německou armádu, aby netrpěla hladem. Klidně se mi smějte, ale tohle taky blbě nesu. No ale zpátky k tématu. Daniel Brühl nevím jestli je tak dobrý herec, nebo je mi jen strašně nesympatický, ale všechny záporáky hraje tak, že ho fakt nesnáším :) Celkový dojem z filmu mám ale kladný, protože je natočen decentně, citlivě a jak jsem již zmínila prakticky bez drastických záběrů. Proto můžu v klidu odpustit snahu o přízvuk, který místy trochu kazil dojem z filmu. Prostě všechna čest manželům, za jejich odvahu v době války a za jejich snahu pomoci tolika lidem. Když se na tyto filmy dívám, tak je mi opravdu hrozně smutno z nás lidí, ale díky bohu že stále existují tací, jako Antonina a její manžel Jan. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti. (Petrasuvicka)
  • K postavě Urszuly (Shira Haas) nejsou žádné historické doklady. Její existence se ale nedá kompletně vyloučit, protože manželé Zabinski si z pochopitelných důvodů nevedli záznamy o lidech, které ukrývali. V každém případě je velmi pravděpodobné, že mezi těmi stovkami lidí byla dívka s podobným příběhem. (imanicornyt)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama