Reklama

Reklama

Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost. (Cinemart)

(více)

Videa (15)

Trailer 2

Recenze (234)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Úkryt v Zoo má velmi kvalitní vyprávěcí linku, která tě s přehledem udrží v napětí po celou dvouhodinovku. Tvůrci si odpouští uplně nejsurovější scény a právě díky tomu vyniká krutost ještě víc, například scéna ze znásilněnou židovskou holčičkou je neuvěřitelně silná i když samotný znásilnění ve filmu nevidno. Varšavský ghetto zde má jen pár záběrů, ale bohatě stačí k tomu, aby si člověk přál být všude jinde, jen ne tam. Začátek filmu se dobře nebude sledovat ani milovníkům zvířat, zejména scéna s dravým ptákem píchne u srdce. Kvalitní podívanou rámujou svým hereckým projevem všichni herci v čele s Jess a Danielem Brühlem. Docela by mě zajímal skutečný příběh, protože takhle se to zdá skoro až neuvěřitelný včetně titulkových dodatků v závěru. Určitě je dobře že Zabinsky mají svůj film, protože za odvahu, kterou ve 2. sv. válce projevili si ho zaslouží. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziserka Nyky Karo asi videla v klude svojho obyvaku Polanskeho Pianistu - a taxa rozhodla, ze aj ona bude mat film z WWII. Tema je sice dobra, Druha Svetova, ale rezisersky je to strasna rutina, natocena nezazivne, s kopou nudy v strede filmu a slabym, nevyraznym tempom. Hlavna zrzka Jessica Chastain nic nepredviedla, a uz som par jej filmov videl. Viem, ze z nej nikdy nebude novodoba Ritka Hayworth a uz toboz ne Greta Garbo alebo samotna Audrey Hepburnova. Na tie genialne herecky nema a myslim, ze nikdy mat nebude. este Winsletku keby tam dali, tak jo, ta hrat vie a to tak, ze velmi. No ale prec od Winslet, to som len tak tresol koninu do vetra, Nyky Karo natocila len slusny MekFarland, zvysok filmov je len taky priemer , mozno niekedy lepsi priemer. Postavy sa spravaju nepresvedcivo a scenar _? Som si niekedy myslel, ze vznika pocas natacania : 55 % ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem chodila pravidelně se školou na sovětskou filmovou ságu Osvobození. Píšu o tom proto, že v posledním díle, který vypráví o bitvě o Berlín, je úžasná scéna z berlínské zoo. Takže pokud jde o záchranu vzácných zvířat, tak to se fakt nepovedlo. Pokud jde o záchranu lidí z gheta, tak to je jiná. Ale trochu mi vadilo, že to bylo celé takové neuvěřitelné a nepravděpodobně snadné. Nejde však vůbec o film špatný, nemá sice naléhavost Pianisty, ale scény z gheta jsou natočené dobře a citlivě. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Další z řad filmů o holocaustu, který se snaží vyniknout něčím originálním, ale ve většině stopáže se to úplně nedaří. Celý film se odehrává na půdě Varšavské zoo, kterou také zasáhne válka a jejichž majitelé se rozhodnou zachraňovat židovské spoluobčany. První půl hodinka mezi hlavní hrdinkou a prostředí zvířat je dobově půvabné a Jessica se do role vyloženě hodí. V průběhu se tématika odkloní na klasická omílaná klišé, které v těchto filmech o židech vídáme a praktiky je to pořád dokola. Problém filmu je, že ostatní postavy krom Antonie jsou nevýrazné a tím pádem jako drama ztrácí, nedaří se pracovat s emocemi a místy to působí jako tápání z jedné scény do druhé. Nepochopil jsem, proč více nebyla využitá holčička, kterou se podařilo zachránit a všechny pasáže s ní vyzněly do prázdna. V případě Brühla jako nacistického zoologa to samé, když nepočítám závěr. Ten naštěstí celkový dojem hodně zachraňuje a jakž, takž se podařilo dosáhnout napětí, nějakou přidanou hodnotu, aby film úplně neupadl v zapomnění. Za mě zcela zbytečný film........6/10 ()

Argoe 

všechny recenze uživatele

2. světová válka, nevyčerpatelné téma plné strachu, utrpení, nenávisti. Je to téma, které pobízí řadu filmařů k zfilmování silných příběhů nejen z bitevní vřavy. Úkryt v zoo (v originálním znění The Zookeeper's Wife) od režisérky Niki Caro je velice citlivě odvyprávěný film, který po celou dobu trvání projekce precizně manipuluje s divákovými emocemi. Více zde ()

Galerie (38)

Zajímavosti (9)

  • Film je založeno na skutečném příběhu dle deníku Antoniny Zabinské. (BadCat)
  • Natáčelo se v pevnosti Josefov v Jaroměři, které se proměnilo ve varšavské ghetto a na náměstí v Žatci, které představovalo Varšavu. Replika varšavské ZOO byla vystavěna v Praze na Výstavišti. (Petrasuvicka)

Související novinky

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama