Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parta mladých lidí se vydává tábořit do hlubokých lesů. Přes varování nedbají a utáboří se uprostřed krásné, ale divoké přírody. Od začátku je však někdo sleduje a je jim v patách. Začínají se dít podivné věci, které vyústí v teror a nepředstavitelnou noční můru... (Flipnic)

Recenze (44)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Pomerne vydarený slasher zo začiatku 80. rokov s neodmysliteľnou dávkou nahoty a prekvapivým rozuzlením. Režisér Jeff Lieberman umocnil atmosféru lokalizáciou príbehu. Just Before Dawn sa odohráva v malebnom horskom prostredí, pri jazere s vodopádom a v malej zabudnutej osade s dreveným kostolíkom. Ostatné prebieha podľa zaužívanej schémy slasheru. Skupinka prázdninujúcich vysokoškolákov je v cudzom prostredí čoraz viac bezmocná a postupne vyvražďovaná zaostalým psychopatom v košeli s kockovaným vzorom. Aj keď ide o vcelku konkrétne indivíduum, prvoplánový protagonista to určite nie je. Lieberman klasickému slasheru vnukol trochu zvláštny rozmer. Spočiatku sa totiž zdá, že vrah je všadeprítomný a diváci majú možnosť pociťovať skľučujúcu bezradnosť obetí. Záhadný opar, ktorý sa nad vrahom vznáša, neskôr rozoženie podozrenie, že „nepracuje“ osamote. A to, čo sa napokon vykľuje z tohto podozrenia, je vítaným osviežením filmu. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Oproti obdobným filmům Deliverance nebo Rituals to působí jako normální více méně nereálná vyvražďovačka bez většího napětí, která má několik docela viditelných logických chyb a často používá zaběhnutej vývoj hororových scén, kvůli kterýmu někdo jako já, ví dopředu, co se přesně stane a ono to bohužel vždycky vyjde ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přežije blbá bloncka nebo debilní blonďák? Lesní slashery mám rád a tohle je příjemná, byť tuctová a předvídatelná osmdesátková naháněčka. Čekal jsem poněkud více nápaditosti, překvapení a originality, avšak nakonec jde pouze o variaci oblíbeného tématu: parta mladých frajerů vyjede tábořit do hor, jsou dvakrát varováni, leč oni si z toho nic nedělají. Na tehdejší dobu skromná nahota a jen trocha krve. Závěr jsem si představoval dosti jinak... Les s řekou a vodopády za plný počet, fajn hudba + Blondie: Heart Of Glass a obstojná kamera. Na jedno podívání dostačující. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,PEKNE TO POKRAČUJE. NIČ INÉ SOM ANI NEČAKAL." __ Na jednej strane vynikajúca atmosféra spájajúca v sebe krásnu divokú prírodu odľahlých hôr s neopakovateľným feelingom 80. rokov a slušným napätím, na druhej strane veľké množstvo logických nedostatkov, ktoré vo svojej podstate kreujú celý príbeh až do samotného záveru. Kompenzáciu okrem odhalených ženských predností - ktoré považujem v tej dobe v žánri za samozrejmosť -vidím vo vynikajúcom stvárnení ,,dvojčat" (ne)hercom Johnom Hunsakerom, ktorý zaostalým retardom snáď naozaj je. Preto aj napriek nedostatkom benevolentne udeľujem 3*, ostatne tu treba hodnotiť iným merítkom. George Kennedy je slabo využitý, hoci nikdy nebol v žánri hororu doma. (124. hodnotenie, 27. komentár k filmu) ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Konečně pořádný lesní horor, jenž mi do této chvíle unikal. Tenhle mrazivý thriller, říznutý prvky slasheru a hixploitation, těží maximum ze svého vysokohorského prostředí. Od úvodu v kostele, přes koupání pod vodopádem, až po finální zúčtování vás nenechá režisér Liebermann (Squirm) v klidu. Velkou zásluhu na neustálém napětí má i "pískající" hudba od Brada Fiedela, podtrhující tísnivou atmosféru obyčejných lesů, v kterém se někdo ukrývá. Hrdiny na každém kroku někdo sleduje, cizinec se může schovávat za každým stromem a většinou o sobě dá vědět opravdu originálním způsobem. Trochu mi to připomnělo Storm Warning, nikoliv atmosférou, ale vývojem postav, kdy se z domnělého hrdiny stává bábovka a z jemné dívky naopak "žena činu". Vraždy nic moc, ale ochuzený se necítím. 7/10 a další lesní horor, prosím! ()

Galerie (39)

Zajímavosti (6)

  • Podle scénáře se měl film jmenovat The Last Ritual. (Chatterer)
  • Film bol zakázaný vo Fínsku. (Paldiny)

Reklama

Reklama