Reklama

Reklama

Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu – v čele s odbornicí na lingvistiku Louise Banksovou (Amy Adams) – s cílem zjistit, jaké mají mimozemšťané úmysly. Zatímco celé lidstvo balancuje na pokraji globální války, Banksová se společně se svým týmem pokouší ve velmi omezeném čase najít odpovědi – a aby je byla schopna najít, bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale dost možná osud celého lidstva. (Falcon)

(více)

Recenze (1 781)

Shaleman 

všechny recenze uživatele

HA! V první chvíli jsem hned nastřelil za 5. Taky jsem skočil na lep a po vzoru Verbalem milovaných erudovaných kritiků se nechal unést vizuálem a atmosférou. Ale všechno je trochu jinak! A teď budu SPOILEROVAT, tak bacha! 90% filmu je absolutní, čistá, téměř dokonalá práce, kdy jsem napjatě čekal, jak to může skončit! Celý film se totiž nese v poselství, že spolu lidi, jeden s druhým, ale i celé generace a civilizace neumějí komunikovat. Oni totiž nepřemýšlí, jen slepě poslouchají a okamžitě vyvozují důsledky - nejdřív střílet, potom se ptát. To si pak obyčejný člověk lehko zamění "válku" v sanskrtu za "spor" a ne za "počet krav za barákem". Pak je jednoduché pokládat dnes tak oblíbené Alláhu Akbar za "všechny vás tu zabiju a zotročím". A co potom teprve s chobotnicema z vesmíru, které mluví v kruzích - to se pak lehko prohodí "dar" za "zbraň". Naštěstí tu máme statečné Američany (čti Američanku), která rychle zabrání známému klišé s "atomovkou na ně" a v tu chvíli zlomí celý film a zničí pointu, na kterou jsem čekal a místo ni postaví tu ohranou, co chcete všichni vidět. Pak už tady nemáme hollywoodskou perlu o jazykových bariérách s vyšším poselstvím co nám má co říct, ale komorní rodinné drama, které vžene slzu do oka nejedné ženě... a muži. Uf to byl zlom! To je pak taková ta chvíle, kdy jste najednou rádi za trochu toho Emmericha - no snad ve druhým dílu. Teď můžeme čekat na nějakou tu erudovanou kritiku o tom, jak posledních deset minut zničí celý film a nějakého dobrého tatéra, co nám ten "dar" hodí na rameno, protože to je nakonec to jediný, za co dám palec nahoru. Kérka by to byla skvělá, ale film vyjde na prázdno podobně jako Interstellar. ()

lakart 

všechny recenze uživatele

Temné a velmi chytře napsané sci-fi, u kterého budete tajit dech a trnout, co se bude odehrávat dál. Film je neuvěřitelně dobře odvyprávěn, každý záběr má své místo a všechno pomalu spěje k velmi překvapivému rozuzlení. Konečně někdo pochopil, že velké věci se mohou odehrávat i z malých ošuntělých stanů pomocí filmové zkratky a náznaků odvysílaných v televizních zprávách. Na celkové atmosféře je to jednoznačně vidět. Zažijete tísnivé pocity, vzrušení, strach, budete zvědaví a nakonec možná i nějaká ta slza ukápne. Je to velký film s velkým příběhem na malé ploše. Určitě si najde své místo v žánru i v dalších letech. 100% ()

Boris. 

všechny recenze uživatele

Muj koment je jeden velkej SPOILER. Celkem nerozumim místnímu hodnocení. Dvě hodiny si tam lidi a ufouni kreslej kolečka a snažej se si porozumět, až nakonec zjistí, že Louise už kolečkum dávno rozumí. Pak najednou z filmu začnou padat hluboký filozofický myšlenky jako jestli chci do něčeho jít i když znam budoucnost nebo sjednocení světa. Podle mě ztráta času a nuda. ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Cože - tohle má být nejlepší film 2016 ? Vždyt je to nuda k posrání ! Čumět dvě hodiny na to, jak si dva heptapodi kreslí kolečka. A nakonec se všechno vyřeší za půl minuty. Nechápu, když viděli minulost, přítomnost i budoucnost, jak to že neviděli tu bombu ? A kdo ji tam vůbec dal ? Takhle debilní scifi tu nebylo od doby Solarisu. Jediné co stojí za povšimnutí je změna gravitace při prvním vstupu do lodi... ()

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Film o mimozemšťanech, který není o mimozemšťanech. Místo toho se zajímá o drama jedné překladatelky. Může to fungovat? Může! Základní premisa je skvělá a myšlenka o možnostech, které se lidem návštěvou chobotniček otvírají, jímavá. Možná je prostřední část filmu trochu táhlá, ale celkový dojem tuhle chybějící třešničku na dortu vynahradí. Navíc je skvělé, že po delší době lze vidět sci-fi, které není o astronautech, monstrech či komiks. Více podobných přístupů k látce, prosím. ()

balcazar 

všechny recenze uživatele

Problémom nebolo, že tento žáner nie je môj šialok kávy, lebo ho dokážem oceniť. Problémom bolo, že to nebolo dobre spracované. Dve roviny, ktoré sa mali spojiť do strhujúceho záveru, ktorý mi mal vyhodiť poistky, sa nespojili dobre a z nádejného podkladu nič nebolo. Taktiež nechápem ten hype okolo hereckých výkonov. Večne utrápená Amy Adams ma poriadne iritovala, Jeremy Renner zase ničím nenadchol a prišiel mi vo filme až zbytočný. Inak som po prvej hodine veril, že z toho môže byť lepšie vysvedčenie. Bohužiaľ, možná příště... ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím. Z které planety to bylo, že jsou všichni tak nadšeni? Když se podívám na reklamní obsah filmu a srovnám se svým dojmem, cítím se podveden. Na Zemi přiletí 12 vesmírných velryb a v každé jsou 2 vesmírné chobotnice. Ty vydávají zvuky podobné divoké šelmě a ty jsou doplněny prostorovým dunivým ruchem. Překladatelská odbornice Louise najde způsob, jak s nimi malůvkami komunikovat. Toto se děje pomalu, rozvláčně a až klidným tempem, aby Louise navzdory vznětlivým vojákům dokázala, že chobotnice přišly v míru a chtěly nám pouze sdělit, že jsou chytřejší, vidí do budoucnosti a že to máme dělat také tak. Doladěno tesklivými zvuky houslí. Jestli je toto sci-fi, tak tomu asi nerozumím a nezabývejte se mým hodnocením. Dodatečně ještě poznámka: Srovnávat s filmem Interstellar, nebo dokonce stavět nad něj, je nehorázná blbost. ()

E lan 

všechny recenze uživatele

Pro mne rozhodně překvapení. Čekal jsem sci-fi biják se zmateným koncem a dostalo se mi moderních setkání třetího druhu s výbornou pointou, která mi na dlouho zůstane v paměti. Super! ()

TomStrom 

všechny recenze uživatele

Prý je to poměrně pičovina. Což bohužel musím potvrdit. Zvláštní je, že celý sál kromě mě jásal. Viděno na Festivalu hospitalizovaného diváka, multikino Makov. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Není moc Sci-fi filmů, které by mě dojaly a donutily přemýšlet o životě, o lidech... Dokonalá atmosféra, perfektní kamera a k Amy Adams není prostě co dodat, naprosto dokonalá. Denis Villeneuve se v mém žebříčku pomalu, ale jistě blíží k Nolanovi. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Na Hollywood bude muset spadnout nějakej meteorit nebo alespoň vesmírná loď mimozemšťanů aby od základu všechno zničila a začaly se zase točit normální filmy. Pěkně od němýho a čb filmu. A tyhle rádoby intelektuálský pitominy, který spolknou půlku rozpočtu ČR a snažej se nás dovést k rádoby nějakýmu poznání, na ty dojde řada zase až za 80 let a to já budu pěkně po smrti. Amy Adams je suverénně nejmíň sympatická "kladná" hrdinka posledního desetiletí. A už by si amíci mohli najít nějakýho jinýho nepřítele než rusáky a číňany. Ale příště už to vypadá na KLDR, tak uvidíme. ()

nathaniel 29 

všechny recenze uživatele

Po prvé: verím, že by sa ľudstvo pri kontakte s mimozemšťanmi tak jebnuto nesprávalo. A po druhé: šanca že by sa mimozemšťania prezentovali voči nám takýmto spôsobom, je myslím, úplne mizivá. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Tak jak vypadala první hodinka zajímavě a navnadila ve mě myšlenky na něco neotřelého, tak druhá polovina byla unuděná a pomaličku doklopýtala k jakémusi nevýraznému konci bez pořádné pointy a to je sakra deficit v případě sci-fi filmu - 70 % ()

Kritik. 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na scifi, zabudnite na predstavy o mimozemšťanoch, predstavy o ľudstve, predstavy o budúcnosti. Originálne a nápadité. ()

Tipko odpad!

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad dojímavý a pútavý film o kontakte s mimozemskou civilizáciou. Zdravo uvažujúci človek sa ale pýta: Tie ohavné príšery, ktoré tam vystupujú, majú byť našimi tvorcami a ochrancami? To je absolútny výmysel! Kto to teda je? Sú to buď pokusné produkty vlád, alebo čo je pravdepodobnejšie, sú to padlí anjeli - démoni, ktorí berú na seba podobu anjelov svetla. (Porov. 2 List apoštola Pavla Korinťanom 11, 14-15) Témou o mimozemšťanoch sa chce odviesť pozornosť od podstaty: namiesto spásy v Kristovi, ľudia hľadajú spásu v mimozemšťanoch! A to je veľký podvod. K tejto téme pozri napr. prednášku: https://www.youtube.com/watch?v=mpHOwSooNOw; alebo https://uloz.to/!HPYFtpBCz/vyslobodenie-z-put-okultizmu-olga-stanova-mp4 ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Čas nie je dôležitý, dôležitý je život. Tak nejako má Denis napozeraný Piaty Element a v duchu tejto vety kašle na čas a podáva intenzívny minimalistický zážitok o živote. Denis nemôže urobiť vec snáď ani zle a akademicky sa pozeráme na perfektnú prácu s filmovým remeslom mne navodzujúcim pocit miernej komfortnosti. Váženie si diváka cez precízne vnímaný priestor a postavy, s odkazom tak ľahkým až je ťažký. (videné 12.7.2018, BDrip) ()

Ceberus 

všechny recenze uživatele

Je to sice sci-fi, ale film je to kvalitní hlavně v tom, že pozornost je upřena na hlavní hrdiny, jde spíše o osobní příběh shodou okolností zasazený do sci-fi prostředí. Připomíná tak provedením Válku světů, Kontakt nebo kultovní Blízká setkání třetího druhu, kde mimozemšťané také hrají vlastně druhé housle. A za zmínku stojí také jedinečná hudba, která odlišuje film od všech ostatních, podobně jako třeba v jiných scífkách - v Gravitaci nebo Interstellaru. Jako bonus v závěru čeká tak trochu šestosmyslovské odhalení. ()

Související novinky

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Clooney a temné sci-fi

Clooney a temné sci-fi

22.06.2018

Přestože se momentálně studio 20th Century Fox nachází uprostřed přetahované o to, kdo ho nakonec koupí (aktuálně vede Disney), pokračuje společnost ve své tradici a čerstvě teď získala práva na nový… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

Zemřel hudební skladatel Jóhann Jóhannsson

11.02.2018

Pokud vás fascinovala hudba u Zmizení, Sicaria a Příchozích, začínáte číst velmi smutnou zprávu. V pouhých 48 letech nás totiž opustil její autor Jóhann Jóhannsson, jeden z nejvýraznějších hudebních… (více)

Reklama

Reklama