Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 4

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Videa (20)

Trailer 4

Recenze (186)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Jesse Owensovi nechce byť športovo úplne presný, takže mu nevyčítam, že napríklad taký fakt, že jeden človek za pár hodín zlomí niekoľko svetových rekordov, je tu zobrazený len málo dramaticky a tak trochu z rýchlika. Film sa snaží pochopiteľne zamerať na rasovú otázku, chce ukázať, aký rasizmus panoval v USA, hoci na druhej strane oficiálne kritizovali Hitlerov režim. Aj to by som spochybnil, veď s ním vo veľkom dlhé roky spolupracovali. Daný antagonizmus sa do filmu ale hodil a príbeh tohto muža bol zaujímavý. Zobrazenie Hitlera tu bolo podľa mňa nie najlepšie, ten herec sa na neho veľmi nepodobal, za to Goebbels bol perfektný. Celkovo je to ľahký žáner, ktorý poteší. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Stephen Hopkins sa pochlapil a 20 rokov po slusnom filme Lovci Lvu prisiel s dalsim namkanym filmom. Je to pribeh cernosskeho bezca, ktory sa zucastnil olympijskych hier roku 1936. Dzes Ouvns, taxa volal ten cernossky bezec, no a teda aj par slov k nemu. Nejde tu ani tak o pripravu, i ked ta je drsna, to jo, mne ide o par slov k nackom. Ja je vseobecne znamo, hysteriu, teda pardon, historiu pisu vitazi, a Hytler osobne odmietol podat ruku Dzesovi Ouvnsovi. Hytler sa osobne zucastnil prveho dna zvedavo, dna 2. 8. 1936, a osobne zablahozelal Hansovi Wollkeovi, ktory ako Prvy Nemec ziskal zlato na Olympijskych Hrach od 1896. Potom uz neblahozelal nikomu, teda ani cernosskemu bezcovi : 95 % ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

Jesse Owens pro mne od malička sportovní ikona a jeden z nejlepších sportovců světa (ne jen proto vysoké hodnocení ), Bohužel je klasickým příkladem rčení ,,Světská sláva – polní tráva“: vybojoval pro USA čtyři zlaté Olympijské medaile, přesto musel chodit zadními vchody určené pro černé a celý život pracoval jako školník. Film má několik rovin. Sportovně historickou. Rasovou politiku v Americe a v Hitlerově Německu, opět bohužel téměř srovnatelnou. Zároveň upozornění na politickou manipulaci, která ovlivňuje a přímo zasahuje do světa sportu, (vědy,umění ) je úplně jedno jestli se píše rok 1936 , 1980,1984 nebo …, protože platí, že politická manipulace ze strany mocných a bohatých je konstantní - čili neměnná . ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Takovej klasickej, generickej, sportovně-rasovej kýč... Ale dejme tomu, že ta olympiáda měla nějakou atmošku a postava Riefenstahlové byla sympaticky vzpurná a svéhlavá (a s tváří Carice samozřejmě i zatraceně sexy).. Až se filmaři naučí tyhle příběhy vyprávět více syrově, vrstevnatě, kriticky a bez pathosu, budou to dechberoucí monumenty. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Příběh nepříliš známého amerického hrdiny, který nakopal zadek Hitlerovi ještě před druhou světovou válkou, je rozhodně zajímavou podívanou, která srovnává americké a nacistické předsudky vůči "nižším" rasám. Samozřejmě se jedná o klasický biografický film, kde můžete sledovat typické scény, kdy hrdina odmítá jít kupředu či bojuje s obyčejnými problémy života. Když to celé však zabalíte do třicátých let, vznikne z toho pěkná podívaná, která člověku ukáže, že Olympiáda nemusí být jenom o soupeření mezi národy, ale také vzájemném přátelství mezi sportovci z různých zemí. 80% ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Nie je náhoda, že film vyšiel takmer identicky s 80-tym výročím LOH v Berlíne. (MikaelSVK)
  • James Cleveland Owens získal 4 zlaté medaile na olympijských hrách v Berlíně. (ARI50)
  • Jesse Owens (Stephan James) vo svojej autobiografii napísal, že na slávnostnej ceremónii odovzdávania medailí Hitler (Adrian Zwicker) Owensovi nepodal ruku, ale nemecký nacistický vodca mu mávol na znak pozdravu. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama