Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 8

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 8

Recenze (326)

malylada 

všechny recenze uživatele

No co bych k tomu řekl, film Olivera Stona bych si představoval trošku jinak. Jedná se o kontroverzní látku, která se často démonizuje a je brána jen z jednoho úhlu pohledu, což mi už za ta léta leze na nervy. Bohužel celá životopis trpí tím, že je příliš jednoduchý, žádný zvrat se nepřichází a ve výsledku se wou kontroverze nekoná. Herecké osazení je výborné, ale první hodinu moc nedostávají prostor a jako divák jsem nudou trpěl. Celé je to rutina a když už ke konci dochází k zvýšení obrátek, k závěru, tak Vás čeká dalších nudných dvacet minut. Jeden z těch nejnudnějších životopisů, který trpí svým scénářem......5/10 ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Ano ano, velice ožehavé téma. Zejména když se jej zhostí vrcholoví žurnalisté z iDnesu nebo Novinek a předloží jej uvědomělému národu na Facebook. To se pak rozhořčení občané nakumulují pod článkem a jejich odborná diskuze vypadá zhruba nějak takhle – Titulek na iDnes: „Promluví Snowden v Berlíně o špionáži USA?" Uživatelka Pajushka Ňuník Kwapilová: „Snowden??? To je nějakej příbuznej Džona Sněha? V seriálu se o nikom takovým nezmiňují!!!" Jiná pokladní z Tesca: „:DDDDDDDDDDDDDD" Zedník z Dolních Kotěhůlek: „jžš ty seš fuckt piča, šak snouden je týpek, co podrazil sí áj éj" Důchodkyně Milena: „vÁŽENÝ PANE, nECHÁPU PROČ JSTE NA SLEČNU kWAPILOVOU TAK HRUBÝ!" Pepík Novák: „Vypni si capslock, babko." Blbeček kopírující z Wikipedie: „Ale kdeže, hlupáci, Edward Snowden přece do tisku vynesl informace o masivním a před veřejností utajovaném celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA." Členka skupiny 'Transparentní internet pro všechny!': „Cože? To znamená, že mají přístup třeba k mým ímejlům?? Jakože vědí, co si objednávám na Mimibazaru?? No to snad ne!!!" Bydlenka na mateřské, ve volných chvílích věnující se advokacii: „Ovšem to je hrubé porušení práva na soukromí, též listiny základních práv a svobod, dále všeobecné deklarace lidských práv a v neposlední řadě třetí Ženevské úmluvy o zacházení s válečnými zajatci! S tím musíme něco dělat!" – No, a takhle tam rozumují ještě den dva a nakonec se přesunou pod nový článek o italském referendu a jeho dopadu na evropské investory. Jaká škoda, že jim někdo nevyzradil i zbytek pravdy. Všichni jim říkají A, ale k Bé už se nikdo nemá. Holt to budu muset udělat já. Vím, pro některé to bude možná velký šok, ale pravdou je, že NIKOHO NEZAJÍMÁ, CO DĚLÁTE NA INTERNETU! Vaše e-maily, kontakty, zprávy, fotky, stažené soubory, historie surfování, dokonce i vaše debilní hesla... všem je to u prdele, nikoho nezajímáte. Já vím, strašně moc byste si přáli, aby zrovna na vás záleželo, ale není tomu tak. Ve výkonu trestu jsem se seznámil s podnikavcem, který sestavil a zprovoznil svoji pervitinovou varnu na základě PDF návodů stažených z internetu. Víte, za co seděl? Za řidičák. Schválně si zadejte do googlu požadavek - ideální věk pro natáčení dětské pornografie - já to dělám už léta a zatím se nestalo absolutně nic. Maximálně jsem se dozvěděl, že děti ve třetí a čtvrté třídě mají nejlepší předpoklady pro filmovou kariéru. Zkrátka a dobře, u 99,9 % lidí je naprosto jedno, co na internetech dělají. A paradoxně oni pak nejvíc piští, vřískají a protestují, když se jim podaří přelouskat další článek o vládní špionáži. Aby se o vás někdo skutečně zajímal, nejspíš byste musel být mimořádně vypatlaný člen organizace ISIS, který posílá kamarádům smsky typu: „Ahoj teroristo! Nemáš chuť dneska vyhodit něco do vzduchu? Co takhle autobus linky 135 vyjíždějící v 13:05 od Florence? Buď tam, bude to bomba!" Ovšem ani v tomto případě si nejsem výsledkem tak úplně jist. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Svoji autobiografii jsem rozhodně nečekal takhle brzy. Na rozdíl od dokumentu mi tento film objasnil okolnosti přijetí Edwarda Snowdena na takhle významnou pozici. Jeho charakterová nevhodnost byla přehlédnuta z důvodu nedostatku lidí. Dost jsme se se spolusledovatelkou bavili při dialozích Edwarda a jeho přítelkyně, neboť to připomínalo, že se na sebe koukáme do zrcadla, a to snad v plném rozsahu. Cokoli zaznělo nám bylo důvěrně známé. Jináč jsem dost rád, že na režisérskou židličku usedl právě Oliver Stone. Nedovedu si na jeho místě představit vhodnějšího kandidáta. USA má opravdu dokonale zmapované. Snímek mě samozřejmě pramálo překvapil. Jediné, u čeho jsem se pozastavil, bylo to, že paranoik Edward Snowden používal operační systém Windows 7. Vlastně Windows 7 používal v tomto snímku téměř každý. Ve vzduchu cítím nějaký sponzorský dar od Microsoftu. Je dobře, že na toto téma vznikl i film. Věřím, že tato událost spousty lidí minula. Edward Snowden má za svůj čin můj nekonečný obdiv a maximální podporu. Jeho čin vyžadoval enormní odvahu. Shromažďování všech možných druhů dat je známá věc. Zpravidla je o tom "oběť" dokonce informována. Dá se tomu do jisté míry pohodlně zamezit. Prostředků existuje dnes přehršel. Problém bych dnes viděl spíše v hlavách lidí, kteří si absolutně přestali vážit svého soukromí. Vše nyní směřuje ke světu, který popsal George Orwell ve své geniální knize, která se těší i obstojnému filmovému zpracování. Data o vás jsou shromažďována každým dnem. Dokud budete ve svém životě nikým, tak tato data nebudou nikoho zajímat. Ovšem v momentě, kdy se stanete například významným politikem a na vašem názoru či rozhodnutí bude velmi záležet, budete překvapení, kolik informací o vás stát má a bez mrknutí oka mu podepíšete cokoli. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem mnoha počítačovým a jiným výrazům nerozuměla, to bych musela mít vedle sebe odborníka, ale říkali to tak vážně, jsem jim to všechno věřila a moc práce to nedá při vědomí, co v dnešní době všechno lze ukout s počítačovou technikou. Gordon to hrál přesvědčivě lišácky. Vůbec jsem se nenudila a to je plusem jak pro něj, tak pro celý film, který je asi spíš pro chlapy, takže zasloužený čtverec tomu dám a že to jméno zná snad každý, tak já tedy do včerejšího večera ne. A v duchu si říkám, že je to všechno čím dál tím víc v háji. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Inu, paranoidní vidění světa nelze vyloučit. 1)  Zrádci, hrdinovi, whistleblowerovi, disidentu, vlasteneci (nehodící se škrtni) Edwardu Snowdenovi režisér Oliver Stone nepokrytě fandí. Nic jiného ani nelze od tohoto tvůrce očekávat. Nelze však říci, že by volba strany měla nějaké výrazné mravní konotace. V podstatě si nevybereme - tak či tak je to špatná volba._____ 2)  Úvaha o morálce._____ Na jedné straně lze Snowdenův čin vnímat jako zradu vlastní země. Nepochybně vyzrazením ohrozil životy mnoha lidí. Nakonec žije v Rusku (jaká to ironie), v zemi, která očividně dělá totéž co USA._____ Na druhé straně je zřejmé, že nějakým formálním odporem by ničeho nedosáhl a rychle by byl umlčen. Aby bylo jeho vystoupení účinné, musel své poznatky zveřejnit. Tím, že je zveřejnil, však současně ohrozil bezpečnost a životy mnoha lidí._____ Takže kde je chyba? Odpověď se nabízí sama - v systému, který takovouto volbu - nevolbu jako jedinou variantu poskytuje._____ 3)  Ať už důvodem neúspěšných žádostí o azyl (k roku 2021 údajně 27 zemí odmítlo, mezi nimi Francie, Polsko, Brazílie, Německo, Indie) byl strach z reakce Spojených států anebo nesouhlas se Snowdenovým konáním, je faktem, že nakonec zůstal v Rusku. Americký odvolací soud rozhodl v létě 2020, že program masového sbírání dat o telefonních hovorech Američanů nebyl v souladu se zákonem. Co bude dál?_____ 4)  Postupně jsem opět jako i v jiných filmech podlehl nenápadnému kouzlu osobnosti 34letého (film natáčeli v roce 2015) Josepha Gordon-Levitta (Snowden). Zaujali mě i 38letý gay Zachary Quinto (novinář Glenn Greenwald), 25letý Ben Schnetzer (Snowdenův kolega Gabriel Sol) či bohémský 47letý (!) Timothy Olyphant (agent CIA Geneva). 5)  Závěrečný song "The Veil" filmu napsal Peter Gabriel._____ 6)  Zábavný koment: RedAK****. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Hned první natáčecí den čekalo na představitele hlavního hrdiny Snowdena, Josepha Gordona-Levita, překvapení. Bez jakýchkoliv příprav se podrobil vojenskému tréninku, který také původně absolvoval Snowden. (ČSFD)

Reklama

Reklama