Reklama

Reklama

Snowden

Trailer 7

Jeho jméno zná každý. Edward Snowden za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce, který zaslouží nejtvrdší trest? Klasik americké angažované kinematografie Oliver Stone zkoumá profesní i rodinné zázemí člověka, který ukázal světu, že jsme stále sledováni. A že válka proti teroru posloužila jako záminka k bezprecedentnímu vpádu moci do soukromí. Jde tu vážně ještě o zachování demokracie? Snowdenova odpověď je mrazivě jasná. (Film Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 7

Recenze (326)

silentname 

všechny recenze uživatele

Edward Snowden asi navždy ostane zapísaný vo svetovej histórii ako človek, ktorý chcel odhaliť ľuďom pravdu. A pre mnohých hrdina, pre mnohých terorista a hacker. A vidieť jeho myšlienky spracované v tomto filme od Olivera Twista skutočne pre mňa stálo za to. Miestami som mal síce pocit, že plynie veľmi pomaly, a trošku sa motáme v kruhoch. Napriek tomu ale súhlasím, že je dôležité poznať udalosti, ktoré stáli za Edwardovymi rozhodnutiami. A musím povedať, že Joseph Gordon-Levitt ho stvárňuje veľmi dobre. Chápeme nášho hrdinu, rozumieme jeho pohnútkam a aj dôvodom, pre ktoré odhalí svetu pravdu. Shailene Woodley je tiež veľmi dobrá a obaja herci majú medzi sebou uveriteľnú chémiu. Je zaujímave vidieť, kde Edward začína a kam sa nakoniec až reálne dostane. Som rovnako veľmi rád, že sa mu podarilo dostať preč z USA a bol mu ponúknutý azyl. Určite nie je vlastizradca Edward. Ale skôr ľudia, pre ktorých pracoval a vláda. Pretože sledovať celý svet a poznať každý náš jeden krok je nesprávne. Ako je rovnako nesprávne zneužívať právomoci len preto, aby sme dostali z niektorých ľudí peniaze. Je tu veľa momentov, ktoré budú dávať aj divákom otázky na ich vlastné názory. A keď prídu, tak sú dobre mienené. Ja by som asi nedokázal to čo urobil. A nie preto, že by som nechcel, ale pretože by som asi spanikáril a nezvládol ten tlak. Takže veľký obdiv. Ako film je to miestami trošku dlhé, ale dosť zaujímavé. Je treba tento príbeh poznať a urobiť si vlastný názor. A nielen veriť tomu, čo ľuďom tvrdí americká vláda. A je ironické, že toto sledovanie aj Obama dokonca hájil. Ale nakoniec boli nejaké reformy konečne zriadené a už sú dúfam na lepšej ceste. Hodnotenie: B+ ()

POMO 

všechny recenze uživatele

“Väčšina Američanov nechce slobodu, chce bezpečie”. Prekvapivo živý a zábavný Stone s dobrým scenárom. Gordon-Levitt ako charakterný IT supertalent uveriteľný a sympatický, ostatné obsadenie príjemné (Woodley ako jeho priateľka, Ifans ako šéf CIA a k tomu novinári Quinto a Wilkinson). Podanie kontroverznej témy s napätím a súčasne odľahčene (postava Nicolasa Cagea) je režijne vyvážené. Patetické pošteklenie v závere znesiteľné, film vie čo chce povedať a robí to srdcom, čo je hlavné. [Cannes] ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Nesmírně zajímavá problematika, kterou mi představil již před pár lety bezchybný dokument Citizenfour. Filmový Snowden vlastně mnohé věci rekapituluje a zprostředkovává filmovou formou a dokonce i jistým věcem přiřazuje kontext. Joseph Gordon-Levitt je jako Snowden skvělý, Oliver Stone to má režijně zmáknuté, ale trochu bych od filmu čekal větší procedurálku a menší manipulaci s city diváka. Že je Edward Snowden borec, už jen pro své odhodlání a loajalitu, to všichni dávno víme. Čtyři hvězdy, ale jen proto, že Citizenfour je lepší a to především co se výpovědní hodnoty týče. Ovšem nudou tohle může nazvat skutečně jen ignorant. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone už není, co býval. Říkám to furt. Válka ve Vietnamu je už dávno passé, Woody Harrelson v lenonkách taky zestárl a známý hollywoodský buřič si od té doby vybírá stále méně zajímavá témata. Což se v případě biografie Eda Snowdena mohlo obrátit, kdyby si jen ta stylizace tolik nehrála na moderní klipový techno thriller 21. století a předložila nám spíše hutné civilní drama s důrazem na postavy a argumentační dialogy. Protože to téma vládní špionáže je opravdu nosné a dala by se okolo něj z fleku vystavět tříhodinová konverzačka jako ze staré školy. Ale kdepak, Stone raději namíchal další liberální limonádu pro nenáročného diváka. A do toho ten podivný Gordon-Levittův přednes. Už v Muži na laně jsem z toho jeho francouzského přízvuku rostl, ale tady to dotáhl do čirého absurdna. Což bije do uší o to více, když ve finále slyšíme samotného Snowdena a ne loutku se stroječkem v krku. Někdo by tomu mladíkovi měl říct, že zhostit se role vycházející ze skutečného předobrazu lze obstojně i bez nepřirozené modulace hlasu. Tak snad příště. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch, som extrémne rád, že OLIVER STONE JE VO FORME, ako už dávno nie !!! Film, ktoré si nezobralo pod čepiec žiadne vplyvné štúdio, ale podieľalo sa na ňom množstvo zaujímavých ľudí. Kontroverzný tvorca skúma život okolo amerického WHISTLE - BLOWERA, čiže EDWARDA SNOWDENA, ktorý vytáral novinárom prísne tajné informácie o sledovacích aktivitách americkej NSA či britskej Government Communications Headquarters, čím sa to dostalo do všetkých televízii a novín na SVETE. To znamená, že sledovanie a odpočúvanie ľudí po celej Zemeguli bolo v plnom prúde, a ešte aj stále funguje. Snímok začína príchodom novinárky Laury Poitras do Hong - Kongu, na hotel, kde je ubytovaný Snowden, ktorý ide s pravdou von. Rozpráva vo flashbackoch o svojej kariére a súkromnom živote s priateľkou Lindsay Mills, a to od rokov 2004 - 2013, keď sprvoti začínal klasicky v armáde. Snowdena si zahral Joseph Gordon - Levitt, ktorý si s režisérom ROZUMIE, majú na to rovnaké názory. Nepodobá sa naň, ale čo chválim, je to, ako sa parádne ZHOSTIL tejto, nie príliš „prospešnej filmovej úlohy” , na ktorú nestáli určite dlhé fronty na castingu. Človek, ktorý mal všetko, výborný, ale stresový život s epilepsiami, priateľku, peniaze... Mal aj SVEDOMIE, ktoré mu nedovoľovalo, aby sa na tomto podieľal i naďalej. „Tajne stiahol tieto dokumenty, aby s nimi v rubikovej kocke vyšiel nenápadne von”... V snímku je vydávať fotografiu amerického prezidenta Kennedyho, zaujímavé, že som videl FILM PRESNE po 53. rokoch od dallaského atentátu. Inak, vyskytuje sa tu dynamická kamera, a taktiež vždy osožný STRIH, na ktorý si Oliver extrémne potrpí. Zaujala ma aj samotná výprava, kde Snowden všade pôsobil... Stone je tým typom filmára, ktorého je tu POTREBA. Výborné, výpovedné, s minimálnym pátosom prevedené, ukážkové, skvelé načasované DIELO, odborníka na túto PROBLEMATIKU, fakt si neviem predstaviť, kto iný by sa venoval tomuto projektu, s tak otvoreným zápalom po veci, ak nie Stone. Odporúčam, je to síce ukecané, s množstvom termínov, ktorým nerozumiem, ale zároveň geniálne prehľadné. Teším sa. Už aby sa opäť vrátil režisér s niečim zaujímavým... PS : EDWARD SNOWDEN je rozporuplná POSTAVA najnovších dejín. Ale treba si položiť otázku : „Urobil správne, to, čo urobil” ? „Na to si musí každý odpovedať sám, najlepšie podľa vlastného vedomia a svedomia. Ale komu by sa toto páčilo ? Ja to rešpektujem. Jeho rozhodnutie bolo správne” ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Natáčení probíhalo od ledna 2015 v Mnichově, Havaji, USA, Rusku, Hong Kongu, Číně a Japonsku. (Hawaj)
  • Predlohy k scenáru boli vytvorené pomocou materiálov, ktoré vydal Snowdenov mediálny spriaznenec Luke Harding a ruský advokát Anatoli Kucherena. (Zdroj: pravda.sk) (vander19)

Reklama

Reklama