Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protiněmecké studentské manifestace v rámci výročí vzniku republiky byly nacistickou mocí krvavě potlačeny a student Jan Opletal a pekařský dělník Václav Sedláček zaplatili za svůj statečný protest životem. Více než tisícovka studentů skončila po německých raziích na vysokoškolských kolejích v koncentračním táboře. Jeden z nich, Martin Bouchal (J. Ployhar), si u Arnošta (M. Balcar) schoval fotoaparát, pro který se vrátí až po válce, plný upřímné nenávisti ke všem těm, kteří protektorát přežili v relativním klidu. Podle něj jsou to všechno kolaboranti. Zejména má spadeno na Vlastu Buriana (V. Javorský). Geniálního komika se válka zpočátku nijak zvlášť materiálně nedotýká. Stoly v jeho vile se štědře prohýbají jídlem a on je velkorysým hostitelem. V německých filmech hrát odmítl, ale Němci mu přesto prokazují přízeň. Znají ho z německých verzí jeho slavných českých filmů, které natočil v Berlíně ještě před nástupem Hitlera k moci, a je pro ně hvězdou. Dobře ale vědí, že v Burianově divadle jsou zaměstnáni mimo jiné také komunisti a Židé a nehodlají to nechat jen tak. Políčí na něj proto rafinovanou past, past na svědomí. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začíná to být čím dál větší, nesrozumitelný a nepřehledný maglajs. Historická fakta smíchaná s fikcí jsou pro diváka znalého protektorátní filmařiny naprostou katastrofou. Navíc bez dobové atmosféry, hudba úplně mimo. Nuda, bez napětí, němečtí důstojníci nebo gestapáci jsou směšní, žádný pocit strachu. Ležérní tempo, dialogy až na pár výjimek s Vlastou (Javorský) o ničem. Judit Bárdos, válící se v pelechu na chlupaté prdeli svýho boyfrienda je opravdu zážitek sledovat. Tohle je shit a pochybuju, že se to v dalším pokračování zvedne z těchhle sraček. ()

Pierre

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach jo. Tak i napodruhé to nevyšlo. Naopak, bylo to snad ještě horší. Po dějové stránce je tento díl docela dramatický. To co na Buriana přichystali Němci, je kruté a ďábelské. Nedá se to přece zfilmovat takhle suše, bez atmostféry. Hm, víme pane režisere? Bohéma je prostě odpad. Nemá absolutně žádnou atmostféru, překombinovaný děj. A o tom jak do toho paní scénáristka motá rok 1968 a fiktivní postavy s fiktivními událostmi, radši pomlčím. Má jenom geniálního Vlastu Buriana (počkat, on je to Javorský.) Velmi dobrý výkon. Jinak další katastrofa z produkce České televize. Nezbývá než si odškrnout další zklamání. P.S. Ještě si někdo stežuje na Lídu Bárovou? ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snažím se být vstřícný k seriálu, ale on není vstřícný ke mě. Já osobně chápu seriál jako střet herců s extremně složitou dobou a zkoušku jejich charakterů, ale v tom případě mě vadí že tvůrci (zatím) zcela ignorují ženský ikony té doby. Jasně pani Brdečková mě objasnila, že tohle není dokudrama, ale že je to jen volně vyprávěná látka, která si vypůjčila pár reálných postav, reálnou dobu, ale že si vlastně můžou točit co chtějí, no to samozřejmě můžou, ale pak se nemůžou divit že divák, který tam vidí opravdový figury ve vymyšlených situacích v tom vidí blábol. Navíc je to extremně nepřehledný. Pořád zastávám názor, že ten 68 tam (zatím) nemá co dělat, dalo se to přece vyprávět i bez toho a mnohem srozumitelněji, když už se teda volí mix realnosti a výmyslů. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to nadějné, zajímavé, potenciální, kdyby.... kdyby nebylo těch dvou imaginárních postav, které prostě nemají dobře vykreslenou psychologii a tudíž mi přijde, že jsou pro celek přebyteční. Nebo za to může druhá polovina, která byla prostě o tolik lepší. Javorský jako Burian nezáří.... žhne jako slunce, které spálí vše ostatní. Je geniální tak, že mě začalo mrzet, že jsem doposud bral jeho hereckou osobnost jako druhořadou, což byla má velká chyba a kaji se za ní. Robert Sedláček je silný v intimnějších scénách, kde může vyjít napovrch trocha toho minimalismu, kde si tento tvůrce je jistější. Zatím jedeme ve stylu minulé epizody, tedy střídmé, průměrné hodnocení balancující na dvou až třech hvězdách. První polovina byla za jednu až dvě. Druhá za minimálně čtyři. Přesto se těším na třetí epizodu. 60% ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

40% — Už vím, v čem mám s tímto seriálem problém. Není mi totiž jasné, čím vlastně chce být. Jestli historickým filmem anebo nějakou uměleckou výpovědí, která si historii volně upravuje. Proti první variantě hovoří především to, že názvy některých filmů i jiné skutečnosti jsou vymyšlené a staly se jinak, než je ukázáno. Nevím proč, ve filmu Lída Baarová mi to nevadilo, tady mě to štve. Opět jsme si užili nahých zadků, tentokráte heterosexuálních. A co mě dostalo nejvíc, byla šílená vycpávka břicha u představitele Jana Drdy. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama