Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe z filmu Obecná škola. Nyní jsme však v Protektorátu, kdy je rodina osmiletého Edy donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Městečko, kde chlapec dosud trávil jen prázdniny, se nyní stává jeho domovem. Mladá městská rodina se musí přizpůsobit novému prostředí a také soužití pod jednou střechou s tetou a jejími příbuznými, což zahrnuje i velmi přísného dědečka. Eda má před sebou nelehký úkol: najít a obhájit své místo v místní klukovské partě, jejíž svět je naprosto odlišný od jeho městského. Čeká ho cesta k hledání odvahy, ale také k nečekaným rodinným tajemstvím, která vyplouvají na povrch. Svět dětí a dospělých se sbíhá v hledání odvahy a hrdinství. I v nelehkých dnech války může být totiž nejtěžší prokázat odvahu vůči vlastní rodině. (Bioscop)

(více)

Diskuze

Dadel

Dadel (hodnocení, recenze)

Na dánský film spíš zklamání, na Triera to nemá ani náhodou. Jak s tím chtějí oslovit náročné dánské publikum, to nevím.

rcbn

rcbn (hodnocení, recenze)

Potěšil skvělý Kaiser, výborná Špalková i hlavní dětský představitel, velmi příjemně překvapila Voříšková, zklamal Vetchý. Je to poetické, leč bez příběhu a možná zbytečně dlouhé.

Prubner

Prubner (hodnocení, recenze)

Enšpígl

V současné době u nás žádný dobrý scenárista není. Epstein, Jarchovský, Kolečko, Hulík, ti jsou jen nejznámější, ale všichni jsou to břídilové.

Kirja

Kirja (hodnocení, recenze)

tohle v kině jsou naprosto vyhozené prachy. Až to jednou bude v TV, takřka nikdo to nedokouká, jelikož i s reklamama to nikdo nemá šanci dokoukat, aniž by usnul, či umřel nudou. 

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

JAGODA

Obecná škola ovšem jako vyprávění funguje. Po strništi bos jsem zatím neviděl (až příští týden), tak nemůžu říct. Ovšem není pravda, že se Svěrák nesnažil dát oněm epizodkám z knihy určitý dramatický tvar, mluví o tom např. v tom mnou linkovaném videu z LFŠ. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Ondrus

Nepros a něděkuj, tvé prosbě nevyhovím. Z několika důvodů:

1. Nejsi moderátor abys druhým kecal do toho, jak se budou projevovat.

2. K infantilnostem nesklouzávám, pokud ty něco jako infantilnost vnímáš, tvůj problém.

3. Když nebudeš psát hovadiny, ostatní nebudou "sklouzávat" k reakcím, které ti asi nejsou po chuti, viz reakce má a reakce dalších (námatkou Bluntman).

Nemáš zač:-)

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

ZHODNOTITEL

Svým způsobem má Honza pravdu. I Obecná škola neměla žádný dramatický oblouk a také to bylo hodně epizodické, jen těch epizodek tak bylo méně a bylo to celkově kratší, tak nám to tak nepřišlo.

na příspěvěk reagoval Bluntman

hrona

hrona (hodnocení, recenze)

Když onehdá dávali dokument Tatínek, byly tam vidět dost vyhrocené spory mezi tátou a synátorem, co se scénáře týče na film Vratné lahve, nakonec něco z toho Zdeněk prosadil a bylo to znát. Tady koukám, že se mám na co těšit, když ten scénář psal jen Jan. O to víc jsem zvědav. Koukám, že se názory dost liší. 

na příspěvěk reagoval Pierre

Brtniik

Brtniik (hodnocení, recenze)

Enšpígl

< JS chtěl prý podobu Voříškové, ale hlas Libušky Šáfrankový > Mě by to tedy nevadilo! Zmocnil jsem se předlohy tohoto filmu v MP3 (čte to sám mistr) a nemohu nekonstatovat, že u mnohých dialogů maminky, jak je pan Svěrák sen. napsal, Libušku úplně slyším. Neskonalá škoda, že to Libuška nemůže hrát, ale Voříškajda se prý snaží. Přál bych ji, aby se jí maminka povedla, ale obávám se, že její herectví neoplývá takovým počtem poloh, jaké má k disposici Libuška. Někde jsem zachytil informaci, že Voříškovou na roli prý připravovala Libuška Šafránková. Víte o tom někdo něco?
Dnes o5 vyšly dvě kritiky. Dle očekávání říkají, že to není takové jako OŠ a má to prý slabý scénář... Nechápu, co se jim nezdá. Je to popis soukromého světa slovy a pojmy malého kluka. Na tom se nedá nic vylepšit, tedy ani zkazit. Leda by se tatínek zapojil do atentátu na protektora, aby tam byla nějaká akce, ale do toho by (doufám) Svěráci nešli.

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Štěpán Hulík je čerstvý a nadaný scénárista (Hořící keř, Pustina - na kterou dostal nabídku, aby ji režíroval, ale pracoval na "strništi", tak odmítl), s ním by mohl udělat zajímavý počin, ale kdo ví, třeba by se k sobě nehodili. Každopádně mu držím palce.

Pierre

Pierre (hodnocení, recenze)

JAGODA , Enšpígl

Kolečko? Jen to ne. To by myslím nemuselo mé kolečko filmového vkusu snést.:D Ne, vážně ty by se k sobě nehodili. Ale je nás tady 10 mil. a ročně natočíme několik desítek filmů. Takže se určitě někdo najde. To se přece takhle nedá říct že ne, i když samozřejně Zdeněk je Zdeněk. Držím mu pěsti.

na příspěvěk reagoval Enšpígl

Enšpígl

Enšpígl (hodnocení, recenze)

Pierre , JAGODA

Ale máme, at hledá. Jasně Zdeněk Svěrák to byl mistr scenář, no hold já nevím třeba at si zajde na pivko s Epsteinem, Nejbrtem, Kolečkem co já ještě vím něco se určitě vyštrachá.

na příspěvěk reagoval Pierre, Prubner

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Enšpígl , Pierre

Máte pravdu, scénář byl nejslabší složkou filmu, prostě nevěděl, jak má tu povídkou knihu pojmout a tak dal jeden krásný obraz za druhým jako v knížce. V tom rozhovoru pro časopis Reportér taky říkal, že by byl rád, kdyby našel nějaké dobrého scénáristu, ale prý tady žádného zatím nenašel, s kterým by si sedl (po pravdě, po Zdeňkovi tady žádné vyloženě skvělé scénáristy nemáme). A rak prý bude muset psát scénáře sám, ale po Strništi se toho trochu bojím, ale třeba mu to sci-fi sedne, takový Ropáček v celovečerní podobě, to by bylo blaho.

na příspěvěk reagoval Enšpígl, Pierre

Pierre

Pierre (hodnocení, recenze)

Enšpígl

Přesně. On je skvělý režisér. Úplně neuvěřitelný. Ale scénáře mu prostě nejdou. Oboje moje tvrzení, tady jenom dokázal. Ale třeba mu to sci-fi sedne. Ale já ho radši vvidím na režisérské židličce.

na příspěvěk reagoval JAGODA, Enšpígl

Enšpígl

Enšpígl (hodnocení, recenze)

JAGODA

Jenomže mě právě scénář tady přijde jako absolutně nejslabší složka a psal ho Jan, proto mám názor, že by měl dělat jen režii, protože tam je dobrý a patřil  patří ?? mezi to nej u nás.

na příspěvěk reagoval Pierre, JAGODA

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Ale teda nevím, jestli mu tady na to někdo dá peníze, neobvyklé projekty se u nás moc nepodporují a taky si nedovedu představit, kdo by tam mohl hrát z českých herců. No, každopádně mu držím palce, chtělo by to něco nevšedního a kreativního.

na příspěvěk reagoval Enšpígl

JAGODA

JAGODA (hodnocení, recenze)

Enšpígl , ro1man

Honza Svěrák v souvislosti se "strništěm" už mnohokrát říkal, že je to opravdu jeho poslední spolupráce s tatínkem, Zdeněk už totiž nechce psát scénáře a on si nevychoval žádného jiného spolupracovníka, takže bude muset začít psát scénáře sám, a jeho snem je natočit sci-fi, jeho oblíbený žánr, tady o tom mluví:

https://www.youtube.com/watch?v=6Js0E3LYGuU (16:37)

 

V červencovém vydání časopisu Reportér také zmínil, že po "strništi" si sedne nad vlastím scénářem, nad kterým přemýšlí již pět let a že by to mělo být sci-fi.

 

Jsem zvědavý, mohl by už konečně dostát své přezdívce "český Spielberg". :-)

Pierre

Pierre (hodnocení, recenze)

Enšpígl

Řekl bych, že Jan teď vyprodokuje skutečně nějaké sci-fi jak již avizoval v několika rozhovorech. Tipl bych, ale že se i bude sám psát scénáře a bude pouze svou laťku.

na příspěvěk reagoval ro1man

Enšpígl

Enšpígl (hodnocení, recenze)

V jeddnom rozhovou zmínila Terezka Voříšková, že chtěl její podobu, ale hlas Libušky Šáfrankový s ohledem na to jaký má Terezka specifický a známý hlasový projev by to trhalo uši, ale přemýšlím co se stalo s Honzou Svěrákem ?? Doufám, že už nebude mít ambice psát scénáře a vrhne se na nějakou pořádnou látku, věřím že filmař je to pořád exceletní, ale tady v tomhle už se fakt zabíjí.

na příspěvěk reagoval Pierre, JAGODA, Brtniik

Související novinky

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Jan Tříska (1936 - 2017)

Jan Tříska (1936 - 2017)

25.09.2017

Po nešťastném pádu z Karlova mostu zemřel ve věku osmdesáti let herec Jan Tříska, celoživotní oblíbený představitel shakespearovských rolí. Jeho touha stát se tanečníkem vzala za své, když mladého… (více)

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama