Reklama

Reklama

Epizody(5)

Je to zásadní příběh současné americké kultury – sága o rasové otázce, celebritách, médiích, násilí a systému trestního soudnictví. Příběh, který i dvě desetiletí po svém nezapomenutelném vyvrcholení nadále fascinuje, polarizuje a dokonce píše nové kapitoly. Dokument O.J.: Made in America od základů přehodnocuje - a přezkoumává – všechny jeho aspekty. Domácí násilí. Policejní vyšetřování. Nejsledovanější honičku bílého Fordu Bronco. Proces století. Motiv, krev, rukavice. Verdikt. Následky. Snímek čerpá z více než sedmdesáti rozhovorů vedených s nejrůznějšími lidmi - od Simpsonových dlouholetých přátel a kolegů přes rozpoznatelné protagonisty vyšetřování vraždy až po pozorovatele a komentátory s prokázanou spojitostí s příběhem. Nabízí strhující, podmanivý a nezapomenutelný pohled na tuhle sžíravou ságu. Protože na konci toho, co původně vypadalo jako hledání skutečné pravdy o O.J. Simpsonovi, nás stejně silně zasáhnou nezahladitelné, neotřesitelné a děsivé pravdy o Americe i o nás samotných. (HBO Europe)

(více)

Recenze (28)

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"IF IT DOESN'T FIT YOU MUST ACQUIT." --------- Exemplárny dokument. Neuveriteľne kvalitná záležitosť, ktorá nemá obdobu. Doslova stovky, ak nie tisícky, dobových materiálov, ktoré každého diváka vtiahnu a už nepustia. Jedna z najdôležitejších vlastností akéhokoľvek média by mala byť jeho schopnosť preniesť sledujúceho na miesta a k udalostiam, o ktorých pojednáva. Tu sa to podarilo, nie len vďaka nespočetnému množstvu materiálov a záznamov, ktoré ti dajú doslova pocit, že si tam, ale aj vďaka majstrovskej práci Ezru Edelmana. Rovnako netreba zabúdať ani na to ohromné množstvo ľudí, ktoré tu vystupovalo. Dostať sem tak veľké mená (v súvislosti s daným prípadom), to je až nemysliteľné. Počas tých ôsmych hodín máš pocit, že si tam s nimi. V súdnej sieni, v Brentwoode, na diaľnici I-405, vo Vegas, prosto všade. O Made in America je potrebné hovoriť iba v superlatívoch, pretože presne tak si to zaslúži. ------ Made in America. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dokument mapující nejen případ OJ Simpsona, jeho sportovní dráhu a život, ale také atmosféru doby a to je opravdu výjimečné. Příběh je velice komplexní, dává vyslechnout více stranám, dívá se na období před OJ Simpsonem, na problémy v LA a rasové problémy USA. V posledních letech jsem mezi dokumenty neviděl nic, co by se dalo aspoň z části porovnat a diskutovat. Tohle je poklad a ukázka, jak to dělat správně. Ano, nebude příliš podobných látek, příběh OJ Simpsona je tak fascinující a neuvěřitelný, že je na něm vše opravdu filmové a úchvatné (faktor OJ). Na druhou stranu, zajímavé látky na podobné zpracování se dá najít dost, tak jen tak dál. ()

Reklama

luka4615 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně komplexní a do hloubky jdoucí dokument, který téměř rok po roce mapuje všechna zásadní rozhodnutí a úspěchy a neúspěchy O.J. Simpsona. Pokud tedy hledáte celistvý a ničím nezkalený náhled na tuto v mnohých ohledech kontroverzní ale i mimořádnou osobnost, dokument O.J.: Made in America je právě tím co hledáte. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Excelentný dokument o šialenej Amerike, šialenej mediálnej psychózy ktorá z vraha urobila bod číslo jedna v pozornosti sveta aby zahrabala obete na " hnoj " .... obetí je viacej a nielen ex manželka a človek čo priniesol okuliare v nevhodný čas na nevhodné miesto. Od začiatku poznať,že je to chorý narcis ktorý v chorej Amerike spraví kariéru v dobrom aj v zlom. Dúfam,že zhnije vo väzení a potom ho v pekle zalejú " ďžúsom " konským ! ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po dvou dílech nemůžu jinak než dát plný počet...tenhle dokument totiž není jen obyřejným dokumentem o jednom osobitém sportovci,který je tu vykreslován všemožně,jen ne jednostraně (osobně mě hodně překvapilo jak velký fenomén to byl protože ač mi tohle jméno nebylo cizí,vždycky sem ho vnímal spíš jen jako Nordberga).O.J. made in america všechno tohle uvadí do sociálních souvislostí a dal by se navíc používat jako pomůcka pro dějepsiné osnovy novodobých dějin sociální ameriky.Strhující podíváná,kde je 90 minut na díl prostě málo...100% ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Režisér Ezra Edelman sa dlho nevedel rozhodnúť, či do dokumentu zaradí aj forenzné fotografie mŕtvych tiel Nicole Brown Simpsonovej a Rona Goldmana. Nakoniec sa ich rozhodol použiť, aby divákom pripomenul, že proces mal byť o dvojitej vražde, nie o rasovom a skorumpovanom presadzovaní práva, na ktorý sa neskôr aj zmenil. (Real Tom Hardy)
  • S minutážou 467 minút ide o najdlhší (dokumentárny) film, ktorý vyhral prestížne ocenenie Oscar. Predbehol tak ruskú snímku Vojna a mier z roku 1966. (Real Tom Hardy)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Reklama

Reklama