Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Nemam rad politiku a uz vobec nie filmy s nou spojene,ale tato drama/thriller sa vazne podaril na jednotku,je az neuveritelne,co sa deje v dnesnom svete,sku*vena skazena doba,ale bohuzial,len tazko s tym nieco urobit,ale s touto zalezitostou som velmi spokojny,vyborne spracovana,Keira Knightley bola super,takze je to jasne...:-) ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I'VE BEEN HERE SINCE 5:00, LISTENING TO A RUSSIAN EMBASSY STAFFER TRYING TO BRIBE A NORTH KOREAN DEFECTOR WHO'S BEEN DOWNLOADING SOME KINKY SHIT." ------------------ Milujem to! Už keď som minulý rok videl, že sa točí film s Fiennesom (áno, aj s KK) o udalostiach súvisiacich s inváziou do Iraku, bol som radosťou celý bez Seba. A tak je to konečne tu, dnes ráno online, a je to ešte lepšie, ako som si myslel. Aj keď sa jedná o čistú konverzačku, bol som napätý ako struna a čakal, čo sa udeje. Ani na moment som si neoddýchol a hoci tempo občas spomalilo, vydýchol som si až počas záverečných titulkov. Leví podiel má na tom najmä Keira, pumpujúca hudba ako z akčných filmov a hravá réžia, ktorá šikovne podelila dramatické scény do celej stopáže, aby mal divák pocit, že sa neustále niečo deje. Za mňa veľká spokojnosť, miestami adept na päť hviezd (lebo takéto filmy si idem s blahom v srdci a úsmevom na perách), a už teraz viem, že sa Official Secrets objaví v mojom tohtoročnom zhrnutí. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Shromažďuju informace, aby vláda mohla britský lid ochraňovat. A nikoli proto, aby mu mohla lhát, jak se teď děje." Když jsem poprvé uviděl animaci kamionů a vlaků, o nichž Džordž Dabljů Křoví zaníceně plácal, že si v nich Saddám po Iráku přesouvá zbraně hromadnýho ničení, tak jsem se smíchy neudržel. Tehdy jsem nevěřil tomu, že tenhle idiot dokáže rozpoutat nesmyslnou válku, zabije spousty lidí a americký ovce ho znovu poslušně zvolí do úřadu. Leč stalo se. Od tý doby už nepodceňuju míru manipulovatelnosti s veřejným míněním. Ovšem až z tohoto snímku jsem se dozvěděl, že jedna odhodlaná dáma se pokusila v Anglii zabránit vypuknutí války. Byl to sice boj s větrnými mlýny, ale moje uznání rozhodně má. Bylo to hodně zajímavý a ještě dlouho mi z toho bude na zvracení. Ať žije mír! ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

3,5*. Mix politického dramatu a thrilleru z prostředí investigativní žurnalistky ( ala Spotlight ) rozhodně funguje. Problém je ale samotná tematika, která se snaží působit jako šokující. Konflikt se Sadámem je ještě poměrně čerstvý a všichni si ho dobře pamatujeme, žádná šokující odhalení se tedy nekonají, po celou dobu filmu víte, kam se to ubírá a jak to dopadne a to filmu značně odebírá thrillerovou složku. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Mrazivé politické drama podle skutečnosti? To můžu vždycky. Hlavně když je osázeno skvělými hereckými jmény, které mám ráda. A tady je teda pěkná úroda. Fiennes, Goode, Ifans a Knightley, která si začala vybírat výborné role. Vyprdla se na megalomanskou komerci a začala hrát v menších, ale o to kvalitnějších projektech. A myslím, že se rozhodla dobře, protože jí tato žánrová poloha fakt sedí. Atmosferická, konverzační ukázka špinavé politiky. A hlavně toho, že ve všem si smočí pracky nedotknutelná Amerika. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)
  • Pomenovanie „Janum“ používané Yasarom (Adam Bakri) voči manželke Katherine (Keira Knightley) znamená v turečtine „milovaná“ alebo „drahá“. (Arsenal83)

Reklama

Reklama