Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Mrazivé politické drama podle skutečnosti? To můžu vždycky. Hlavně když je osázeno skvělými hereckými jmény, které mám ráda. A tady je teda pěkná úroda. Fiennes, Goode, Ifans a Knightley, která si začala vybírat výborné role. Vyprdla se na megalomanskou komerci a začala hrát v menších, ale o to kvalitnějších projektech. A myslím, že se rozhodla dobře, protože jí tato žánrová poloha fakt sedí. Atmosferická, konverzační ukázka špinavé politiky. A hlavně toho, že ve všem si smočí pracky nedotknutelná Amerika. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nakolik je tento film natočen úplně podle reality nedokážu logicky moc posoudit. Třeba by mě zajímalo, jak to ve skutečnosti bylo s tím pokusem využít při psychickém nátlaku na Katharine faktu, že její partner byl islámského vyznání a reálně hrozila jeho repatriace pryč z Británie. Při sledování celého filmu jsem si každopádně postupně vybavil, jaký poprask tehdy onen případ Katharine Gunové vyvolal a hlavně kolik otazníků se pak vynořilo kolem vyústění celého případu tzv. do ztracena. Bylo fajn si to celé po letech osvěžit. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"I'VE BEEN HERE SINCE 5:00, LISTENING TO A RUSSIAN EMBASSY STAFFER TRYING TO BRIBE A NORTH KOREAN DEFECTOR WHO'S BEEN DOWNLOADING SOME KINKY SHIT." ------------------ Milujem to! Už keď som minulý rok videl, že sa točí film s Fiennesom (áno, aj s KK) o udalostiach súvisiacich s inváziou do Iraku, bol som radosťou celý bez Seba. A tak je to konečne tu, dnes ráno online, a je to ešte lepšie, ako som si myslel. Aj keď sa jedná o čistú konverzačku, bol som napätý ako struna a čakal, čo sa udeje. Ani na moment som si neoddýchol a hoci tempo občas spomalilo, vydýchol som si až počas záverečných titulkov. Leví podiel má na tom najmä Keira, pumpujúca hudba ako z akčných filmov a hravá réžia, ktorá šikovne podelila dramatické scény do celej stopáže, aby mal divák pocit, že sa neustále niečo deje. Za mňa veľká spokojnosť, miestami adept na päť hviezd (lebo takéto filmy si idem s blahom v srdci a úsmevom na perách), a už teraz viem, že sa Official Secrets objaví v mojom tohtoročnom zhrnutí. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně naléhavé sdělení, právě dnes aktuálnější než kdy předtím. To abychom nezapomněli - na invazi, kterou nelze ospravedlnit ... na PŘÍKLAD, který jsme (jakožto západní demokratické společenství) bezděčně poskytli. Neboť mohl dobře posloužit i Ruské federaci ... když 24. 2. 2022 zaútočila na Ukrajinu ... brutálně - po vzoru středověkých nájezdníků. Bůh s námi - možná si to jednou zodpovíme ... o to víc, že dál kšeftujeme s Ďáblem a financujeme tak jeho válečné tažení, i když bychom s ním měli minimálně přerušit veškeré obchodní vazby - za to, co už udělal ... za to, co právě teď dělá - když z pochopitelných důvodů nechceme vstoupit do války napřímo. Ani já nechci, nejsem žádný hrdina ... krom toho mám svou rodinu - a jestli se za něco modlím, jakožto (ne)věřící, tak za její bezpečí. Ale o něco víc ze svého pohodlí a ze své ekonomické prosperity jsme slevit mohli - a MĚLI. Protože důsledky války ekonomické - i té nejtvrdší, se nedají srovnávat s důsledky války v pravém slova smyslu ... vždyť je vidíme takřka v přímém přenosu - každý den. Evropa je bohatá, tak by to ustála ... jen kdyby držela při sobě. Sláva Ukrajině ! ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je dost utahaná, v polovině přichází příjemný zlom. Nicméně hlavní hrdinka měla víc štěstí než rozumu. Každý kdo dělá pro vládu, tak moc dobře ví, že když vláda něco chce, tak to prostě udělá a jestli si myslela, že Rada OSN a vlastně celá OSN má nějaké slovo, tak byla fakt naivní, což vlastně i v příběhu sama o sobě řekla. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Když ministr zahraničí Colin Powell zjistil, že informace, které dostal, byly nepravdivé a úmyslně zavádějící, byl tak znechucen, že rezignoval z funkce. (sator)
  • Film sa natáčal v Doncasteri, Leedse, Haworthe, Liverpoole, Bradforde a Manchestri (Anglicko, Veľká Británia). (Arsenal83)
  • Mechanika, na ktorú si Kat (Keira Knightley) kopíruje tajné údaje, je Zip. Išlo o I/O zariadenie zariadenie od firmy Iomega uvedené na trh v roku 1994. Mechaniky Zip využívali magnetické diskety s kapacitami 100 MB, 250 a 750 MB. Ich popularita pomerne rýchlo upadla. Médiá používané v mechanikách Zip vyzerajú podobne ako bežné 3,5 palcové diskety, sú však hrubšie. (swn)

Reklama

Reklama