Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (137)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně naléhavé sdělení, právě dnes aktuálnější než kdy předtím. To abychom nezapomněli - na invazi, kterou nelze ospravedlnit ... na PŘÍKLAD, který jsme (jakožto západní demokratické společenství) bezděčně poskytli. Neboť mohl dobře posloužit i Ruské federaci ... když 24. 2. 2022 zaútočila na Ukrajinu ... brutálně - po vzoru středověkých nájezdníků. Bůh s námi - možná si to jednou zodpovíme ... o to víc, že dál kšeftujeme s Ďáblem a financujeme tak jeho válečné tažení, i když bychom s ním měli minimálně přerušit veškeré obchodní vazby - za to, co už udělal ... za to, co právě teď dělá - když z pochopitelných důvodů nechceme vstoupit do války napřímo. Ani já nechci, nejsem žádný hrdina ... krom toho mám svou rodinu - a jestli se za něco modlím, jakožto (ne)věřící, tak za její bezpečí. Ale o něco víc ze svého pohodlí a ze své ekonomické prosperity jsme slevit mohli - a MĚLI. Protože důsledky války ekonomické - i té nejtvrdší, se nedají srovnávat s důsledky války v pravém slova smyslu ... vždyť je vidíme takřka v přímém přenosu - každý den. Evropa je bohatá, tak by to ustála ... jen kdyby držela při sobě. Sláva Ukrajině ! ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Slušne režírovaný true-based príbeh o tom, ako ďaleko je možné zájsť k tomu, aby vojna bola „oficiálna“. Film so silnou témou, ale až príliš pomalou dynamikou a menšou komplexnosťou ako napríklad The Post . Herecké obsadenie veľmi dobré – K. Knightley dobrá, ale trošku akoby umelo tlmená, dobrá vedľajšia rola pre R. Finnes, ktorý charakter svojej postavy si užíva, a žalostne malý priestor pre R. Ifans, ktorý by sa mohol predviesť v plnej sile. Vo svojom žánru solídne a dobre zvládnutá vec, ale na konci bez silnejšieho odkazu. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nakolik je tento film natočen úplně podle reality nedokážu logicky moc posoudit. Třeba by mě zajímalo, jak to ve skutečnosti bylo s tím pokusem využít při psychickém nátlaku na Katharine faktu, že její partner byl islámského vyznání a reálně hrozila jeho repatriace pryč z Británie. Při sledování celého filmu jsem si každopádně postupně vybavil, jaký poprask tehdy onen případ Katharine Gunové vyvolal a hlavně kolik otazníků se pak vynořilo kolem vyústění celého případu tzv. do ztracena. Bylo fajn si to celé po letech osvěžit. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Tak moje mozkové závity běžely na plný obrátky a dokonce jsem po dlouhé době chtěla sáhnout po českých titulcích. Vláda vs. jedna naivní leč velmi statečná britská žena, co provalila top secret informace házející špínu nejen na britskou, ale i americkou vládu a to vše s krásnou představou zabránění invaze do Iráku. Ubohá lidská bytost nemá v tomhle světě moc šancí obhájit se proti nepřemožitelným vládám, ale naštěstí pro naši hrdinku se z plnýho podkoberce státního bordelu vymetlo ještě trochu víc smetí a s pomocí odhodlaných právníků a šikovného novináře nakonec mřížovým dveřím unikla. Výborně střídané scény z živého prostředí redakce novin do poměrně klidného typického britského cihlového domku hlavní hrdinky. Bylo příjemný vidět Keiru i v normálním oblečení bez paruky nebo bez dobových šatů a sedlo ji to moc hezky i bez toho všeho pozlátka, které k jejím rolím často patří. Parádní film pro večer, kdy se nechceš jen bezmyšlenkovitě svalit na gauč plus se dozvíš trochu víc o událostech a o politických machinacích, které americké invazi do Iráku předcházely. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Řemeslně skvěle zpracovaný snímek pojednávající o kauze, jež měla v roce 2003 přímou souvislost s invazí amerických a britských vojsk do Iráku. Keira Knightleyová jako odvážná špionka Katharine Gunová podává velmi přesvědčivý výkon, přičemž působí fyzicky i psychicky značně vyčerpaně, což je pro ztvárnění této role potřebné. Za zmínku též stojí strukturálně jednotný hudební doprovod, který dokáže udržet dramatické napětí prakticky po celou stopáž filmu. (75%) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Katherine Gun získala cenu Sam Adams Award za rok 2003. Cena Sama Adamsa sa každoročne udeľuje zamestnancovi spravodajských služieb, ktorý sa pričinil o zachovanie bezúhonnosti a vyššej morálnosti spoločnosti. Cena je pomenovaná po Samuelovi A. Adamsovi, informátorovi CIA počas vojny vo Vietname a má fyzickú podobu rohového svietnika. (swn)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama