Reklama

Reklama

Film Státní tajemství je inspirován skutečnými událostmi, které otřásly celým světem. Vypráví napínavý příběh Katharine Gunové (Keira Knightleyová), zaměstnankyně britské zpravodajské služby, součástí jejíž práce je rutinní nakládání s utajovanými informacemi. Jednoho dne v roce 2003, krátce před invazí do Iráku, Gunová obdrží šokující zprávu z Národní bezpečnostní agentury – Američané žádají britské tajné služby o pomoc při odposlouchávání členů Rady bezpečnosti OSN, aby je mohli vydírat před klíčovým hlasováním o rezoluci k Iráku. Gunová, která odmítá nečinně přihlížet, jak se svět řítí do ilegální války, učiní to nejtěžší rozhodnutí postavit se své vládě na odpor a předat přísně tajné informace tisku. Tak odstartuje řetězec bouřlivých událostí, které vyvolají mezinárodní ohnivou bouři, odhalí obří politické spiknutí a vystaví Gunovou i její rodinu nebezpečí. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (137)

castor 

všechny recenze uživatele

Politika těchhle pánů byla vždycky s velkým otazníkem. Šéf resortu zahraničí Colin Powell a hlava státu Bush označovali Saddámův režim v Iráku za hrozbu pro mezinárodní mír a bezpečnost. Holt měli „důkazy“, ovšem pracovali se záměrnými a vědomými lži a dopouštěli se hned několika argumentačních triků. Neetický nátlak na Radu bezpečnosti OSN se toho času nelíbil Keiře Knightley, která se rozhodla informace o manipulaci zveřejnit. Jenže pracuje ve vládních službách, navíc je provdaná za muslima, takže svým (statečným x naivním) krokem ohrozí celou svoji rodinu. Výsledek je chytlavý a přehledný, režisér Gavin Hood má na kontě několik přešlapů, ale kupříkladu ambiciózním Okem v oblacích si to hodně vyžehlil. Obdobně náročné je tohle drama za pravdu, vystavěné je sice rutinně, ale několik poutavých vrcholů nabídne. Stejně jako solidní herecké výkony. A lidé navíc tyhle souboje stát versus jedinec můžou. ()

Jakubik 

všechny recenze uživatele

Asi není, co by se dalo vytknout. Nejde o drama, které by vám vyrazilo dech, ale minimálně je hodně k zamyšlení. Obsahově se zde nehodí to tu rozebírat a není to tak kontroverzní jako Stoneovi filmy, ale je to natočené tak hezky a příjemně, že hlavní zápletku pochopí i neznalí látky, a to je dobře. Za mě v pohodě po všech stránkách… ()

Reklama

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

To, že je válka v Iráku jenom kvůli ropě, že to je velké svinstvo pro prachy, to ví celý svět. To, že hlavní představitelka opravdu spáchala vlastizradu, je taky pravda. To, že jí to prošlo, dokazuje první větu. Film jinak pěkný, uteklo to jako nic a hezky to naházelo špínu na USA a jejich kámoše. 80% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

i když mám rád tyhle politikou šmrncnutá dramata a Official Secrets je někdy mezi State Of Play a Whistleblower,chybí mu oproti dvěma zmíněným větší tah na bránu i nalehávost.Navíc a to je asi největší chyba tu chybí pořádný závěr,který by přinesl alespoň náznak zadostiučinění.Jasně,je to podle skutečnosti,takže to asi těžko mohlo být jinak,ale jakkoliv je to hodně líbivě natočeno,na víc jak lehký nadprůměr to není...60% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nakolik je tento film natočen úplně podle reality nedokážu logicky moc posoudit. Třeba by mě zajímalo, jak to ve skutečnosti bylo s tím pokusem využít při psychickém nátlaku na Katharine faktu, že její partner byl islámského vyznání a reálně hrozila jeho repatriace pryč z Británie. Při sledování celého filmu jsem si každopádně postupně vybavil, jaký poprask tehdy onen případ Katharine Gunové vyvolal a hlavně kolik otazníků se pak vynořilo kolem vyústění celého případu tzv. do ztracena. Bylo fajn si to celé po letech osvěžit. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Lietadlo použité vo filme je Boeing 727 vo vlastníctve spoločnosti Oil Spill Response a nie je schopné prepravovať cestujúcich. Zábery s ním boli nakrúcané na letisku Doncaster Sheffield, pred hangárom 3, kde je na dverách vidieť '2Excel'. (Arsenal83)
  • Pro Katharine Gun (Keira Knightley) poté, co byla v roce 2004 propuštěna, bylo obtížné najít novou práci. Od roku 2019 žila s manželem a dcerou v střídavě v Turecku a Británii. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno