Reklama

Reklama

Bungó Stray Dogs

(seriál)
  • Japonsko Bungou Stray Dogs (více)
Trailer 5
Animovaný / Akční / Drama / Fantasy / Komedie / Mysteriózní
Japonsko, (2016–2023), 23 h 35 min (Minutáž: 23–24 min)

Předloha:

Asagiri Kafka (komiks)

Hudba:

Taku Iwasaki

Hrají:

Mamoru Mijano, Júto Uemura, Hiroši Kamija, Sumire Morohoši, Asami Seto, Tošijuki Tojonaga, Hiroši Naka, Wataru Hatano, Kišó Tanijama, Jošimasa Hosoja (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(61)

Obsahy(1)

Nakajima Atsushi byl vyhozen ze sirotčince, a tak se protlouká světem bez přístřeší a na pokraji vyhladovění. Jednoho dne, když sedí na břehu řeky, spatří v proudu tělo. Bez přemýšlení se vydá do vln a z nich zachrání mladého muže. Ten jeho snahu však vůbec neocení, protože se pokoušel v proudu řeky o sebevraždu. Tímto mladým mužem se sebevražednými sklony je Dazai Osamu, který je spolu se svým partnerem Kunikidou členem velmi zvláštní detektivní agentury. Všichni její členové mají speciální schopnosti a vyšetřují případy zaměřené na podobně nadané jedince, které jsou až příliš nebezpečné pro policii nebo armádu. Jejich současným úkolem je stopování velmi nebezpečného tygra, který ohrožuje všechny v okolí. Velmi brzy se ukáže, že Atsushi má s tímto tygrem společného mnohem víc, než kdokoli čekal, a že jeho budoucnost bude velmi úzce spojena s touto zvláštní detektivní agenturou. (Jeoffrey)

(více)

Recenze uživatele Jeoffrey k tomuto seriálu (5)

Season 1 (2016) (S01) 

Studio Bones u mě v sezóně jaro 2016 v podstatě zvítězilo. Obě jeho nová anime mě zaujala a i Concrete revolution u mě zaznamenalo známky zlepšení. Zkrátka s přibývajícími anime sériemi, které jsem viděl začínám stále více oceňovat originalitu a zatím každé dílo od Bones, s kterým jsem se setkal je svým způsobem velmi originální. Jistě, některá mají třeba podobný námět, ale většinou se diametrálně liší zpracováním a tak se mi dost složitě srovnávají. Tato originalita se navíc projevuje jak u charakterů, příběhu a také u animace. Kromě této originality má mnoho děl tohoto studia ještě jeden společný aspekt. Jsou zpravidla velmi hravé a při jejich sledování má člověk takový poměrně příjemný pocit "očekávání nečekaného" a většinou se i slušně baví. Když si to shrnu, tak stále víc začínám věřit že autoři ze studia Bones mají anime opravdu hodně rádi a s každým svým kouskem si vysloveně hrají a neustále vymýšlí nejrůznější nové věci. A mě to baví. Opravdu mám rád, když můžu sledovat něco, co mě dokáže překvapit a nemusí to být jen velké dějové zvraty, ale třeba jen zajímavý dialog zakončený nečekanou vtipnou pointou, výraz v obličeji některého z charakterů, který jsem ještě nikde jinde neviděl a podobné malé detaily, které ve mě ale budí pocit, že vlastně nevím co bude dál, nebo jak se který charakter zachová. Bungo Stray Dogs má všechny tyto zmíněné atributy a baví mě se na něj dívat, protože kam se to bude ubírat malinko tuším, ale s jistotou nevím a čeho všeho jsou schopné hlavní postavy a hlavně Dazai, který je jako charakter poměrně hodně zvláštní, se mohu jen domýšlet. Když si k tomu přihodím opravdu hodně zajímavé finále první řady, kde se objevili hned dva hodně výrazné charaktery (vůdce Přístavní mafie a vůdce Gildy) a vše nasvědčuje tomu, že se v druhé sérii dostaneme do hodně šílené války 3 velmi silných stran, tak se prostě na ty další díly těším... Velmi originální, docela vtipné, hravé a příjemné. 8/10 ()

Season 2 (2016) (S02) 

I když je začátek "jen" backstory, tak se mi hodně líbil. Příběh byl velmi zajímavý a rozhodně mě bavilo se na "historky" z prostředí mafie koukat. Navíc Dazai tam má hodně dobré momenty a dokonce i ukazuje nové aspekty svého velmi zajímavého charakteru. Takže mě první polovina nikterak nezklamala. Co se druhé půlky týká, tak jsem ty souboje a válku mezi mafií, gildou a agenturou, čekal mnohem víc epické. Na druhou stranu zápletka a styl jejího rozuzlení mi zase nikterak nevadil a protože mám to děvče jménem Izumi Kyōka vlastně velice rád, tak mě vše potěšilo, i když řekněme si kriticky, že samotný závěr byl tak trochu "klišé jako prase", ale mělo to své momenty (boss fight, finální scéna a samozřejmě Kyōka!). Možnému pokračování díky otevřenému konci prakticky nic nebrání a já se budu těšit. U mě stále originální (ovšem už ne velmi originální), docela vtipné, hravé a příjemné. 7,8/10 ()

Season 3 (2019) (S03) 

Tak trochu přes kopírák druhá série. Zase to začíná flashbackem a zase máme v druhé polovině nějaký ten "větší konflikt". Navíc ta první půlka mě tentokrát až tak nechytla, ale naštěstí ta druhá byla mnohem zábavnější, napínavější a nápaditější, takže dojem z třetí série hodně zachraňuje (nepsal jsem něco podobného i u filmu?) a samotný závěr (poslední díl) by u mě byl dost možná i na 5*. Takže se dá říct, že Bungo Stray Dogs ani tentokrát nezklamali a když si to dávám v hlavě dohromady, tak je to nějakých 7/10 ()

Season 4 (2023) (S04) 

Bungo Stray Dogs pro mě jsou už v podstatě taková jistota, u které přesně vím, jak bude probíhat celá nová sezóna – v úvodu flashback, kde si lépe představíme některé z postav a jejich vzájemné vazby, pak pomalejší rozjezd, který pozvolna buduje atmosféru a v druhé půlce se vše náhle zvrhne, seriál se vždy utrhne ze řetězu a servíruje parádní akci, drama, nějakou tu psychologii… Tentokrát se ale hlavní dějová linka v závěru neuzavřela, v podstatě končíme v nejlepším, kdy je vše v plném pohybu, figurky doslova létají po šachovnici a dva géniové si tu hrají svoji hru, v které nikdy není nic tak, jak by si divák mohl na první pohled myslet a když už to vypadá, že jeden plánuje dvacet tahů dopředu, tak se ukáže, že ten druhý je stejně zase o krok napřed. A já si to skvěle užívám, snažím se čekat nečekané, ale stále selhávám, a tak mě seriál pravidelně překvapuje. A i když si pro mě tvůrci připravily stále šílenější zvraty, tak mi pořád vše v rámci zdejšího univerza i obecně platné logiky dává smysl. Navíc tentokrát je to opravdu jízda, do šíleného mixu se přidala další velmi silná strana, sázky jsou zatraceně vysoké a s hlavními hrdiny to tentokrát vypadá vážně bledě. Jediná věc, co mě tu trochu štve je plot armor úplně všech postav, přeci jen si říkám, že v konfliktu takového rozměru s tolika extrémně silnými hráči, to prostě není možné a nějaké ztráty by tomu všemu přidaly na vážnosti. Ovšem i to tak nějak zapadá do celého konceptu „čekej nečekané“, kterým tenhle seriál vyniká a na který to hraje. Za mě tedy velká spokojenost, ale na těch 5* to zatím pořád ještě není, ovšem další (již oznámená) sezóna by už být mohla, má totiž skvělou výchozí pozici. 8,3/10 ()

Season 5 (2023) (S05) 

Pro mě rozhodně nejzábavnější a nejnašlapanější část, která krásně těží ze skvělého rozjezdu, který jí připravila série předchozí. Pořád se tu něco děje, nikdy není nic jisté, velkých a někdy až šílených zvratů se divák dočká praktický každý díl, a i když tu mají především členové Detektivní agentury někdy až neskutečný plot armor, stejně jsou chvíle, kdy se o ně reálně bojíte. Obzvlášť krásně celý příběh vygradoval na konci desátého dílu, kdy bylo to zoufalství skoro až hmatatelné. Já si tuhle jízdu neskutečně užil, především „úniková hra“ mezi Dazaiem a Fjodorem byla úžasná. Líbila se mi i motivace hlavních záporáků, i když to celé jeden z těch hlavních v podstatě jen tak nějak „zandal na Lelouche“. Tady za mě zkrátka není o čem, těšil jsem se na každý další díl, pár zvratů mě doslova zaskočilo (u některých jsem si až říkal, jestli to tvůrci už nepřehání) a protože mám rád, když nevím, co bude, když mě akční seriál na svém vrcholu nechce nechat vydechnout a drží si svoji stylovost i cool faktor, tak to prostě náležitě ocením a dám páté sérii 5*. Dokonce i můj strach, co bude dál, když se tohle drama vlastně vyřešilo, byl parádně rozptýlen závěrečnou scénou, takže se na šestou sérii těším. 8,8/10 ()

Reklama

Reklama