Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

POMO 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář precizně sleduje vzrůstající napětí a závažnost dění ze všech uhlů pohledu zúčastněných - ponížení trpících “vězňů”, zneužívání moci bachaři i výčitkami užíraných sledovatelů, neboli organizátorů experimentu. Ve správnou chvíli vstupuje na scénu ženský, empatičtější element, který situaci popíše lidsky a nejpřesněji. Režijně a herecky taky skvěle zvládnuté, Billy Crudup exceluje. Lepší film než jsem čekal, prakticky bez jediného slabého místa. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Na filme je jednoznačne odvedená skvelá robota. A je to na ňom veľmi aj vidno. V prvom rade si povedzme, že je to príbeh podľa skutočnej udalosti a myslím si, že ju zachytáva veľmi dobre. Možno som čakal, že bude film trošku drsnejší po fyzickej stránke, no to nič nemení na fakte, že si viem všetkých väzeňských účastníkov tohto experimentu predstaviť, že to pre nich bolo skutočne väzenie. Človek dokáže s chalanmi veľmi súcitiť a je skvelé vidieť, že sú to mladí herci, ktorí toho ešte nestihli moc preskákať. Nemyslím to ale v tom, že by podali zlý výkon. To naopak. Ale nie sú tu žiadne tváre, ktoré by som okamžite niekam priradil. A to robí spojenie s ich trápením oveľa efektnejšie. Hudba je rovnako skvelá, plus aj to ako celý ten projekt atakuje nielen väzňov a strážcov, ale aj samotný tím, ktorý si začína veci pomaly ale isto uvedomovať, že to nie je v poriadku. Veľmi dobrá psychológia, veľmi dobre je film natočený a rovnako je veľmi silný. Osobne si myslím, že to mohli poňať aj trošku drsnejšie po fyzickej a vizuálnej stránke, no napriek tomu je tu drsných a silných momentov veľa. A kto vie či by boli veci inak, keby roztriedili tých chlapcov opačne. Vedeli by sa v tom prostredí správať lepšie? Ja si nemyslím. Veľké filmové očakávanie nesklamalo a rozhodne film k zhliadnutiu doporučujem. Hodnotenie: A- ()

Reklama

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Neobjektívne 4, nakoľko ma tento experiment hrozne fascinuje. Ale neviem či by sa to zverstvo, čo sa tam udialo nedalo urobiť aj lepšie. Príliš veľa zoom-in, kulisy boli strašne neprehľadné, niektoré scény príliš zdĺhavé (chápem zámeru zhustiť atmosféru, ale po 84x už skôr nudia). Ale plusy sú jednoznačne herci, story a relatívne happy end outro. ()

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Potenciál mohol byť ešte využitejší, emocionálny a psychologický dopad tu vyznieva skutočne tak, že v podstate sa nič až také hrozné nedialo. Devastačnosť, ktorá z toho mala vyjsť je tak prítomná iba v hudobnej zložke. Herci ale hrajú ako diví a samotní film len málokedy nudí. Aj keď prestrihať by mu nezaškodilo... ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré, byť lehce okoukané kvůli konkurenci,ale mě vězeňské témata zkrátka neomrzí. Vysoce znepokojivé, herecky působivé ( John Wayne byl na oscara), na psychiku útočné a nenudící. Škoda, že zde nedošlo i k výraznému fyzickému násilí( zřejmě se museli tvůrci držet předlohy), kdyby se poslední půl hodina zvrhla v drsný torture explo, tak zde máme letošního krále, ale i tak spokojenost. 80% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama