Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejslabší Hitchcock. Neříkám že je to špatné ale pro mě dost nevýrazné a nemá to takovou atmosféru jako jeho starší kousky. Navíc ty násilně vsunuté humorné prvky mi nesedly. Při tom ale film nezačíná špatně. Mrtvola uškrcená kravatou. Nicméně narozdíl třepa od Topazu či Vertiga tu ani nejsou moje oblíbené hrátky s kamerou. PRostě jsem v tom moc necítil klasického hitchkocka. Škoda. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem měl vůči tomu filmu předsudky, protože jsem si říkal, že už byl Hitchcock starý a kdesi cosi, ale ten film je dokonale rozmetal. Absolutně mě to dostalo od samého začátku a hltal jsem každý záběr, každou scénu. Zabitých holek mi bylo líto, ačkoli je hrály hrozné ošklivky, a překvapily mě ty dva záběry na odhalenou bradavku jedné a holou zadnici druhé, což by byla věc v Hitchcockově starší "cudné" tvorbě zcela nemyslitelná - posun v zobrazení nahoty je zde zřejmý. Navzdory tomu, že se jedná téměř o 2 hodinový film, mi to uteklo jako nic, jak jsem byl napnutý od začátku do konce, a finální rozuzlení je prostě výborné a cítil jsem u něj příjemné zadostiučinění, že to skončilo přesně tak, jak mělo. Myslím, že nejlepší způsob, jak si ten film užít, je nic o něm předem nevědět a nesrovnávat ho se staršími Hitchcockovými známějšími snímky, a prostě se mu jen poddat a zapomenout na všechno okolo. Btw. vrchol filmu je asi scéna na korbě náklaďáku s bramborami, která dá vzpomenout na to, jak si Hitchcock uměl vždy se svým divákem pohrát, ale výborných momentů se tam najde víc. Zběsilost mi připravila velmi příjemné filmové překvapení spojené s poučením, že není radno podceňovat filmové legendy jen proto, že jsou (byly) v důchodovém věku. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Takže od konca. Záver je skvelý, ba priam dokonalý! V dobe, keď sa ku svojej dravosti prebúdzal Nový Hollywood, prišiel Alfred s klasicky strihnutým, staromódne založeným thrillerom, ktorý neobsahuje ( okrem dvoch párov pŕs ) sex, explicitné násilie ( v pomere k ostatným odvážnym snímkam toho obdobia ) a ani klipovitý prednes ( ide len o pekne nasnímané zábery ). Proste pán režisér nemienil meniť svoju módu. A predsa nudí. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Zářný příklad toho, jak může režijní tvůrčí invence udělat z průměrného filmu nevšední zážitek. Chvilku jsem si musel zvykat na ty šílené ohozy a účesy evropských 70. let, ale v moměntě, kdy se Hitchcock vytasil s prvním brilantním momentem, došlo mi, že i když se změnila dekáda a kontinent, ten filmový génius tam pořád je. Pokud si budu Frenzy kvůli něčemu pamatovat, bude to Hitchova práce s tichem, napětím a jeho odvaha být v určitých momentech sexuálně vulgární, za což mu nikdy nepřestanu tleskat. Ve výsledku vás tak čeká několik momentů, kde "Hitchcock touch" jede na plné obrátky, a které by žádný jiný režisér nikdy takhle nenatočil. Možná se to může zdát jako povrchní úvaha, ale pro mě je tohle dostatečný důvod k tomu, aby se obyčejný film stal alespoň trochu neobyčejným. 7/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na Hitchcockovi mám nejradši to, jak dokáže skvěle zobrazit prostředí, kde se film odehrává. Ty uličky okolo hospody Globus a Ruskova obchodu působily strašně reálně a živě. No a k tomu takové ty lahůdky jako hodně morbidní, úchylný, ale taky zábavný vrah, chudák hladovějící inspektor, který nenávidí francouzskou kuchyni a jeho žena, která naopak nepoživatelné francouzské blufy neustále vaří. ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Scéna, kdy kamera projíždí pod Tower Bridgem, musela být přesně načasována, neboť most se zvedá pouze dvakrát denně. K vytvoření této iluze bylo zapotřebí mnohonásobného zoomu, jelikož letadla mají přísně zakázáno pod mosty létat. ((mOnkey))
  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)

Reklama

Reklama