Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Trpaslík je od dua Prušinovský + Kolečko asi nejméně vtipný seriál, což na jednu stranu není vůbec na škodu. Pořád je vtipný opravdu dost. Na druhou stranu je ale nejoriginálnější a to samo o sobě taktéž o něčem vypovídá. Za mě mohu říct akorát to, že herci byli výborní, některé scény naprosto luxusní a šest dílů sakra málo. Nicméně chápu myšlenku a nezbude mi nic jiného, než to respektovat. Jsem ale rád, že se na naší scéně ustálil tandem Kolečko + Prušinovský, protože to, co spolu vytvoří, je většinou perla, kterou náš národ potřebuje jako sůl. O Trpaslíkovi se totiž kolem mě nejen mluví, z Trpaslíka se i hláškuje. K tomu pánové jako Suchánek, Hofmann nebo Nárožný tu předvádí tak skvělé výkony, že jednou totálně zlidoví. A to si, myslím, je skvělý přínos k české kinematografii. No ne? Nemůžu se dočkat dalšího projektu od této dvojky...:-) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se to odhaluje ve chvílích, kdy se to pokouší moralizovat - když pochopíte, co je podle Kolečka správně a co za vším tím výsměchem stojí. Obecně mi není blízké vysmívat se slabším, a to je základ Kolečkova resumé. Plus všechny ty klišé a stereotypy, z nichž většina je odkoukaná z amerických komedií, takže v českém prostředí působí extrémně nepřirozeně. Když se k tomu připočtou špatně vedení dětští herci, kteří by to měli táhnout... ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že Miloš Macourek by měl z téhle crazy podívané radost, ne šok jako někteří přehnaně prudérní jedinci. A zřejmě by se dost nasmál. Samozřejmě, Trpaslík není každou minutu skvělý. Ale velmi často je to tak originální smršť všemožných nápadů, jejíž tvůrci se nenechali svázat snad žádným pravidlem a dělají si, co se jim zamane. Navíc je ta smršť s velkým přehledem zahraná (Michal Suchánek, Petr Nárožný, Martin Hofmann...) a zručně natočená, takže nakonec pozitivní dojmy vlastně musely převážit. Velkou zásluhu na tom měla i nejlepší závěrečná epizoda, kde se podařilo využít vše, co bylo připraveno, promíchat to a suverénně podat dobře se bavícím divákům (teď mluvím hlavně o zombie scéně v chatě). ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Inu, ČT slovy svého ředitele Petra Dvořáka láká mladé lidi k obrazovkám. Bylo to tuším v Událostech. Pan ředitel a jeho podřízení mají asi pocit, že mladí by měli opustit hostinské lokály a feťácké diskotéky, přestat mluvit sprostě a přilepit své frňáky k obrazovkám. Je to krásná myšlenka, ale utopistická. Především proto, že teenageři mají své PC se sociálními sítěmi a na telku svého fotra budou kašlat vždycky, i když tam pracovníci ČT nacpou tu slovy a dialogy vulgární komedii, jako je TRPASLÍK. Jo, je to sice plytká hovadina s diváckým nadhledem zábavná, ale i když je především o teenagerech, neměla by být pro ně. Byla zařazena v časovém rozvrhu na 21. hodinu, což je čas, kdy tato ještě duševně nezralá populace člověka nespí ve svých peleších a pokud se na TRPASLÍKA dívá, nasává vulgární slova za přítomnosti svých rodičů a světe div se, dokonce legálně z televizní obrazovky. Proto ODSUZUJI VEDENÍ ČT za nezodpovědný přístup ke své tvorbě. FUJ PANE DVOŘÁKU. Národ se stává bezohledným a vulgárním i přičiněním ČT. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem ptákovinu a dostala jsem... ptákovinu. Ale tak zábavnou a svěží, že jsem se začala těšit na pondělky. Od "Okresního přeboru" (Náhoda? Nemyslím si.) tady nebyl lepší komediální seriál, na některé scény budu ještě dlouho vzpomínat. A abych nezapomněla, životní role Martina Hofmanna, v "Ulici" je toho kluka škoda. BUDE KAŠE? ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Natáčení probíhalo v Nymburce, Brandýsu nad Labem-Stará Boleslav, na zámku Lysá nad Labem a v Rozkoši – Kostomlaty nad Labem. (SONY_)
  • První verzi scénáře napsali Jan Prušinovský a Petr Kolečko krátce po dotočení seriálu Okresní přebor (od r. 2010) a tehdejší koncept počítal s tím, že všichni dospělí se promění v děti. Až při psaní druhé verze scénáře, již těsně před realizací v České televizi, vznikla současná podoba Trpaslíka. (Šéfik)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama