Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od oscarového® režiséra Rona Howarda, Oheň je strhující, emocemi nabitý thriller o nebezpečném životě profesionálních hasičů. Kurt Russell a William Baldwin jsou dva znesváření bratři, pracující podle rodinné tradice jako hasiči v Chicagu. Když se objeví podivné série požárů, které spojuje stejný žhářský rukopis, jsou bratři donuceni dát své spory stranou a věnovat se jejich vyřešení. (Magic Box)

(více)

Recenze (295)

Peytl 

všechny recenze uživatele

Nééé, nebojte se, nebudu komentovat, jen musím vysvětlit, proč zvedám hodnocení na pět. Kurva, já chtěl na sedm, HOMO!!! No nic, není to kvůli Láďovi Hruškovi, na malvice seru, je to natruc Ondřeji Požárovi z TV Noha, protože já straním jiným hasičům alias RDN alias můj neznámý. A to jééé... požár... teda pozóóór, neserte mě, to ví každý... fakt ne? Přece MUPIMUP, soudruzi. On je lepší než ten film asi pětkrát a nechci ho nasrat, poněvadž je to špatný sluha a pán na hovno, tak si to prokalkulujte. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pre požiarnikov som mal vždy slabosť, už v detstve mi to prišlo ako jedno z tých najchlapskejších povolaní, ktoré je ale vo filmovej tvorbe minimálne využívané, ale som rád, že o nich vznikol aspoň jeden poriadny blockbuster a našťastie v prvej polovici deväťdesiatych rokoch, kedy sa takýmto chlapským filmom darilo najviac. Zápletka možno mohla byť aj trochu atraktívnejšia, napríklad, keby sa venovala jednej katastrofe, takto to pôsobí skôr tak epizódnejšie, jednoducho len postavy riešia jeden požiar za druhým, ale ani s týmto nemám väčší problém. Film chcel ukázať životy požiarnikov, samozrejme v akčnejšom prevedení, kedy im ide o život každý deň a to sa podarilo, predsa len ponúka aj nejakú celistvejšiu zápletku sprevádzajúcu celý film, teda hľadanie inteligentného pyromana, ktorý jednotlivé požiare spôsobuje a samozrejme aj nejaký ten rodinný motív, v tomto prípade vzťah dvoch úplne odlišných bratov. Celkovo to funguje, aj napriek nadpriemernej dĺžke si film drží tempo a zaujímavosť, každú chvíľu ponúkne niečo nadmieru atraktívne a tak sa na to pozerá dobre až do konca. Poteší aj obsadenie, William Baldwin určite nepatrí medzi mojich obľúbencov a ani v tomto film ma moc nebaví, ale zase takto funguje tá odlišnosť bratov, keďže Kurt Russell je tu prakticky jeho protiklad a bavil ma tu zase veľmi. A k tomu plno dobre zvolených vedľajších postáv, charizmatický Scott Glenn, Robert De Niro ako požiarny vyšetrovateľ alebo Donald Sutherland, ktorý nemá moc priestoru, ale ten jeho posadnutý pyroman ma veľmi bavil. A jeho znemožnenie pred komisiou je asi najzaujímavejšia scéna z filmu. Veľmi spokojný som aj po akčnej stránke, jednotlivé požiare sú celkom rozmanité, ale hlavne perfektne natočené, technicky dokonalo zvládnuté, vizuálne je na to skutočne radosť pozerať. Tu sa ani nedá vybrať to najlepšie, všetka akcia je v rámci žánru prvotriedna. Ron Howard to zvládol bezchybne, okrem technickej stránky funguje aj napätie a emócie a nesklame ani Zimmerova hudba. Takže zápletka možno mohla byť aj lepšia, ale inak je Oheň výborný film, ktorý si pustím vždy, keď mám chuť na tému požiarnikov. 76% ()

Reklama

Jordan 

všechny recenze uživatele

Odvážna práca nebojácnych a vypuntičkovaných slušňáckych a fešáckych požiarnikov, nevyhasínajúci plameň priateľstva, bratská láska a vkorenená spravodlivosť v heroických jedincoch, to je to, čo drží nesmrteľnú ameriku tak skvelou a dokonalou. Vyleštené červené požiarne autá idú v ústrety zapadajúcemu slnku míňajúc domčeky s vlajúcimi americkými vlajkami za doprovodu monumentálnej muziky, zlí sú postrestaní a dobrí sú ešte lepšími. Kým je tu tím 17, môžete pokojne spať. Nik nespochybňuje technické majstrovstvo pri komponovaní ohňových napínavých hyperakčných scén, ktorým pán Howard oplýva, ale patetický, patriotický a prehnane klišéovitý film, ktorého scenár bolo nutné na viacerých miestach hasiť, povrchné scény plné podivne nesúmerných charakterov a iné pre mňa neodpustiteľné chyby úplne prerobiť tých zopár žiarivých výbuchov nezachráni. Práve naopak. Prečo sa dalo na takýto kompost nahovoriť pomerne veľa pomerne dobrých hercov, ostáva pre mňa veľkou záhadou. Tie dve hviezdičky dávam len z pietnej úcty k nim (a zčasti aj k ostatnému dile pána režiséra, ktorý je tiež len človek a aj on občas stúpi vedľa) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Film, v němž je poměrně dobře vyvážený patetismus smíchán se snesitelnou akčností. Dobrý a nenásilně jímající příběh hasičského řemesla a jeho představitelů s trochu zbytečnou zápletkou, bez které by byl ještě kompaktnější a plynulejší. Russell s Baldwinem hrají seč mohou, avšak film naštěstí směřuje mimo obzor jejich obvyklého hereckého uplatnění, a proto si nejvíce vychutnáme výkony Donalda Sutherlanda a pochopitelně především Roberta De Nira, obzvlášť když se bohužel jedinkrát střetnou i ve skutečnosti. Závěrečnou scénu jsem strávil bez problému, až se tomu sám divím. Jenom by možná neškodilo nevynášet z hroutících se domů malé, bezbranné děti jak na běžícím pásu. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jak se říká, stará láska nerezaví, o tomto filmu to platí tuplem, v pokoji nad akváriem jsem měl vylepený obrovský plakát filmu Oheň, Kurta Russella, jak vynáší malé díte. Jednoznačně nejlepší film o hasičích, který byl kdy natočen s výborně emočně napjatým vyústěním a koncem. Ron Howard dal o svém umu poprvé pořádně vědět, výtečný Russell, výtečný Baldwin, výtečný DeNiro a samožřejmě také Sutherland. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (19)

  • Jeden z najziskovejších filmov roku 1991 bol nominovaný na Oscara v niekoľkých, prevažne technických kategóriách. (ash99)
  • Backdraft je jev, ve kterém oheň, který spotřeboval veškerý dostupný kyslík, náhle exploduje, když je k dispozici více kyslíku, obvykle proto, že byly otevřeny dveře nebo okno. (sator)
  • Kvůli co nejvěrněji podané scéně byl kameraman několikrát oblečen do ohni odolného obleku a vržen i s kamerou přímo do plamenů. (POMO)

Reklama

Reklama