Reklama

Reklama

Obsahy(1)

A je tu zpět jedna z nejúspěšnějších českých filmových komedií od renomovaných tvůrců - režiséra J. Hřebejka a scenáristy P. Jarchovského s řadou skvělých herců. Vraťme se tedy s oblíbenými postavami k rodinným rituálům, láskám a trapasům odehrávajícím se na sklonku šedesátých let minulého století v jedné pražské čtvrti. Jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro vyprávění životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968… V jedné dvoupatrové vile tu žijí dvě rodiny - Šebkovi a Krausovi. Otec Šebek (M. Donutil), prostoduchý, ale dobrácký důstojník z povolání, je zastáncem panujícího režimu a stejně vehementně obhajuje i vlastní neomylnost v roli hlavy rodiny. Elegantní otec Kraus (J. Kodet), bývalý odbojář s trpkou válečnou zkušeností, je naopak zarytým opozičníkem. Také on je přesvědčený o tom, že má za všech okolností pravdu - není proto divu, že se tihle dva nemají zrovna v lásce. Jejich děti - gymnazista Michal (M. Beran) a jeho spolužačka Jindřiška (K. Nováková) - spolu vycházejí docela dobře. I když Michal by byl rád, kdyby ho jeho sousedka brala trochu víc na vědomí. Ta má ale oči pro jiného. Nezbývá mu tedy nic jiného, než aby smutně přihlížel, jak mu jeho první milostné body krade spolužák Elien (O. Brousek). U Šebků a Krausů se zatím střídají rodinné návštěvy, ve vší obřadnosti se tu slaví Vánoce, svatba i nečekaný, bolestný pohřeb. Do zabydlených domácností vtrhnou i některé novodobé vymoženosti v podobě umělohmotných lžiček, nerozbitných sklenic i podivných her pro statečné pionýry. Mládež zatím pokukuje po lákadlech světa kapitalismu a snaží se žít svůj vlastní, na rodičovských autoritách a "velké" historii nezávislý život. V soukromí rodinných pelíšků se tak čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů, která se v paměti jejich účastníků otisknou už nejspíš navždy… (Česká televize)

(více)

Recenze (1 912)

brano921 

všechny recenze uživatele

Tak toto je bezpochyby vyborny film s uzasnymi hereckymi vykonmi a nezabudnutelnymi vyrokmi. Hlavne samovrazedne pokusy Michaela Berana vyzneli veelmi doveryhodne, hlavne pokus otravit sa v elektrickej trube;) Netreba ale zabudnut na stavky Polivka vs. Donutil a to hlavne ten s kodiakom a zadrziavanim dychu(stejne to nema cenu, neni pod vodou...co pod vodou?...to je jako kdybych sel na kole z kopce...jak to myslis?...no ze nemusis slapat...a do toho ich filmova matka:a pod vodou se musi slapat?=))) A hoci Kodetova postava vo filme davala rok, maximalne dva Bolsevikovi, ja tomuto filmu davam ovela viac rokov ktore pobezi v rovnakej oblubenosti, pretoze sa odohrava v dobe, na ktorej sa uz nic nezmeni... ()

Blue.Cat 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála porevolučních českých filmů, na který můžete koukat pořád do kola a nikdy se neomrzí. Výborný je scénář, soundtrack a herecké obsazení, kde vyniká především Jiří Kodet. Film má výbornou atmosféru, která nás přímo vtáhne do 60. let a připomene nám s hořkosladkým úsměvem kus naší historie. ()

LuckyCZ 

všechny recenze uživatele

Užasný scénář, užasné herecké výkony, úžasné písničky, úžasné hlášky. Dodnes když slyším letadla, sama pro sebe si řeknu :,, Kluci, vy pitomci jsou tady Rusové." ,, Tak je pozvi dál." ()

Morsix 

všechny recenze uživatele

Znáte nějaký jiný český film, ze kterého si lidé tak často vypujčují hlášky a dokáže pobavit celou rodinu jak na Vánoce, tak v letním parnén dnu? Já tedy ne, tento snímek Jana Hřebejka považuji za nejlepší v jeho dosavadní kariéře. Ikdyž jsem období 1968 nezažil, podobně jako značná část ostatních fanoušků filmu zde, uvědomil jsem si díky Pelíškům, jak těžká to musela být doba pro moji babičku a dědu. Díky dokonalé vyváženosti radosti a smutku v tomto díle nelze přesně říct jestli jde o drama nebo komedii, každopádně by se na něho měl podívat každý čech a slovák, aby si uvědomil v jaké době museli naši předkové žít. Moje hodnocení: 100%. ()

Gridd 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Český film v posledních letech. Jak jsem překvapený, že pan režisér od té doby nenatočil nic co by mě zaujalo. Pánové Kodet, Donutil a Polívka.....paráda ()

hujerita 

všechny recenze uživatele

Chvalabohu, že je tá doba za nami a teraz sa na tom môžme zabávať a smiať aj keď vtedy to moc na smiech nebolo. Bavil som sa kráľovsky. ()

DonnDarko 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, to je to, co dělá tenhle film výjimečným. Přičtěte k tomu kultovní hlášky a máme tu 5 hvězdičkovou podívanou. ()

PEPESstudio 

všechny recenze uživatele

Skvělý film se skvělými herci opravdu boží film. Takhle jsem se aště nikdy nezasmál jako u koukání na tenhle film. Výkon herců je suprový hlavně herce Jiřího Kodeta. Jan Hřebejk se zase jednou předved paráda:) ()

Toms391 

všechny recenze uživatele

Jednoducho skvelé! Nezabudtuteľné hlášky ..... "Pojď mi to povědět sám, ty Koněve! Nemusíš za sebe posílat spojku, tady nejseš na generálním štábu". Plné humoru no i vážnosti. ()

Method76 

všechny recenze uživatele

A komu tím prospějete co ?! Druhé straně. Nezapomenutelný moment s filmu. Snad nejlepší výkon našich herců. Tento film je snad nejlepší co kdy naše země vyprodukovala. ()

neo101 

všechny recenze uživatele

Tak květinová alternativa v rodině důstojníka lidové armády?! Tenhle film má pro mě zvlášní hodnotu. Patří k tomu nejlepšímu co česká filmová tvorba kdy vypustila do světa. A to nemyslim jen porevoluční filmy, ale všechny ty skvosty zvané česká komedie(postřižiny,slavnosti,na samotě, vesničko má, vrchní prchni....) jsou jich desítky. Klenoty, které neomrzí a Pelíšky k nim patří a to na žebříčku hodně vysoko. Kodet je něco neuvěřitelného a skvělá je i jeho proměna. Scénu s noky si vybaví každý, "poslední knedlik nech knedlikem a táhni! " A skvělý kontrast přichází po smrti ženy. "Ostatně, já snim všecko, kriminál mě naučil..." Donutilovi ti lampasáci seděj. Tady sice nehraje takovýho troubu jako v Baronech a Praporu, ale jeho Jídelníček,lžičky, skleničky, mánička, facka synkovi po zapětí koledy nebo kodiak, to je na oscara. Stašová taky výborná. Kuře, nastavená noha při honičce u kina, prskavka. Holubová slabší, Polívka a Dušek parádní a ani děti nezaostávají. Velmi rád si to pouštim o volných víkendech, nikdy to neomrzí. A i méně známé hlášky stojí za pozornost. Teto mi říkej doma, ale ve škole jsem pani učitelka. Soudružka učitelka ! Je Jindra doma? Ne neni, šla na procházku s chlapcem ! Prosim tě, můžeš mi říct cos obalila? Ten kapr plove ve vodě. Jak mám asi udělat značku? Drápem, ne vole. To je vůl ten Boris. ()

Brambuuu 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z nejlepších filmů, který v ČR vznikl. Skvělé herecké obsazení, nezapomenutelné hlášky a hůmornou formou, opravdu realisticky zachycena tehdejší doba.. Pro mne je tento film, srdcová záležitost!:-) 100% ()

altumm 

všechny recenze uživatele

Film který si vydobyl vrchní příčku u mě i mnoha českých diváků, nadupaný hláškami které stále letí. Pokud se někomu nelíbí, jeho věc. "A komu tím prospějete?" ()

Hodslavska 

všechny recenze uživatele

Česká klasika, kterou MUSÍ ZNÁTkaždý Čech.Můj zamilovaný film, tak vtipný, geniální situace, geniální scénář.Málo lidí si však uvědomuje, jak smutný a bezmocný film to je.A nejsilnější scéna? Kodet a jeho pomník letcům ... to mi slza ukápne :) Jen škoda, že je zde pouze 5 hvězdiček :) ()

patko7777 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších českých počinov, spojene Donutila a Polívku je vždy zárukou kvality - film je naozaj obrazom doby ako to chodilo v rodinách ... nie je čo vytknúť (*****) ()

makrela98 

všechny recenze uživatele

Dá se vůbec komentovat humor komunistického Československa? Je to jedna velká originalita. Rozpadající se lžičky, měřené medvěda kodilaka, přísný a uřvaný Jiří Kodet, pošahaný Bolek Polívka, úžasná Stella Zázvorková, Eva Holubová... To se opravdu nedá komentovat. Asi každý si občas vzpomene na hlášky z Pelíšků a musí se prostě zasmát, ikdyž zrovna jede v tramvaji a všichni se na něj dívají jako na blázna. !! Paráda! ()

kakakakakaka 

všechny recenze uživatele

Rzmýšľam si tak že čo je to tu za hnusnú máničku alebo kde urobili súdruhovia z NDR chybu. Nezabudnuteľné hlášky. Ja som za komunizmu nežila takže neviem ako to chodilo. Ale toto je super. ()

Související novinky

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Kánon filmu 2011

Kánon filmu 2011

13.02.2012

V sobotu 21. ledna byl ukončen výběr filmů Kánonu filmu za rok 2011 a přinesl opět zajímavé výsledky. Původní prosincový termín konání výběru byl z důvodů nečekaných a smutných předvánočních událostí… (více)

Reklama

Reklama