Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavě pojatý western, který hraničí mezi dramatem a parodií. Sledujeme založení, velký rozkvět a nakonec strmý pád jednoho zapomenutého městečka v Texasu, kterému svými zákony vládl soudce Bean a jeho pět šerifů. Paul Newman jako samozvaný soudce nemá chybu. I když příběh má ke skutečnému asi hodně daleko, tak tohle pojetí se mi velmi líbilo..... ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Je to westernová komédia v tom zmysle, že má dosť odľahčený tón, hoci vzhľadom na Beanovo liberálne používanie trestu smrti a jeho pripravenosť siahnuť po zbrani pri najmenšej provokácii je komédia často skôr čierna. Rovnako ako mnohé historické westerny aj tento manipuluje s historickými faktami, ale skončí to ako portrét starého západu nie taký, aký bol, ale taký, aký by sme si ho chceli pamätať. 8,5/10 ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Ja som sudca. Bude tu zákon. Bude tu poriadok, pokrok, civilizácia, mier." Klasický westernový príbeh o tvrdom presadzovaní istej morálky v tomto filme posúva do jedinečnosti predovšetkým komediálna nadsádzka. V istých chvíľach, keď zásadový sudca už niekoľkokrát za sebou protivníkom propagoval jediné možné konanie a opatrenie "podľa zákona" a nakoniec k tomu vyťahuje pištole, som mal pocit, ako by si sám Paul Newman zo svojej postavy a filmu doslova robil srandu. V momente krásneho zostrihu scénok so živým medveďom (kúpanie medveďa v rieke, dokonca hojdanie nedveďa na posteli zavesenej na strome!! :)) som si napokon toto možné vnímanie filmu len potvrdil. Sám nie som fanúšik westernov a Divokého západu, toto bol snáď prvý film v tomto duchu, ktorý ma nesmierne bavil od začiatku do konca. Vnímam tu pomerne originálnu kombináciu klasického divokého westernu (a že dôjde hlavne k záveru aj na silné dramatické momenty), komédie (až paródie na tento žáner) a životopisného filmu s historicko-dokumentárnou hodnotou. Však aj tam, kde sa buduje morálka a vzdelanie, môže byť aj priestor na humor! Veľmi milá žánrovka s výborným Newmanom. Naviac historické pozadie príbehu ohľadom priekopníckych udalostí ako vybudovanie prvých železníc skoro vždy ocením, či už ide o československý seriál (Sňatky z rozumu, Alžbetin dvor) alebo americký western. ;-) (85%) (52 rokov filmu za 52 týždňov ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Poněkud rozvláčná westernová komedie s charismatickým Paulem Newmanem v titulní roli. Zajímavé scény: Po poškrabání plakátu milované pěvkyně Langtry medvědem soudce Bean řve zblízka na medvěda a medvěd mu řevem oplácí; později zase přijíždí na koni albín Zloduch Bob (představte si mnicha Silase zkříženého s fotbalistou Pavlem Nedvědem) a je zabit sice v sebeobraně, zato bez šance zezadu puškou soudcem Beanem (kamera přiblíží na díru velikosti menšího míče v Bobově břiše). Trailer: http://www.sms.cz/film/zivot_a_doba_soudce_roy_beana/ukazka ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Tak hořkosladký příběh z Divokého západu už jsem dlouho neviděla. Tak neuvěřitelné perly co tam uslyšíte, to je skvost, a modré oči Paula Newmana, to je zkrátka zážitek. Absolutní prosazování samozvaného rádoby soudce, mladičká Victoria Principal -ještě je si podobná, plastiky byly v nedohlednu, a krásná tečka Ava Gardner na závěr. Prostě skvělé. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • První filmová role Victorie Principalové a Steva Kanalyho. Oba později proslavil seriál "Dallas" (1978). (džanik)
  • Victoria Principal byla v roce 1973 za svůj výkon nominována na cenu Golden globe award v kategorii Objev roku. (Terva)
  • Režisér John Huston po celou dobu natáčení popíjel čistou vodku, což vysvětlovalo jeho hravou náladu. (Mikino00)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama