Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladý, přesto již svými moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu, a povinnost s ním spolupracovat není vůbec po chuti… A zdá se, že Martonův pobyt nevyhovuje ani místním, k technickým novinkám nedůvěřivým obyvatelům, kteří před vědou upřednostňují víru v magii a pověry; vyšetřovatelova přítomnost je trnem v oku i obyvatelům zámku – mocné šlechtické rodině Wisniewskych, ve které má každý své tajemství… Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka natolik jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti… Marton s Černým tedy stojí před nelehkou výzvou – překonat vzájemné nesympatie a spolu pátrat po zvráceném pachateli, kterým je podle vesnických povídaček nadpřirozený „Démon“… A podle Martonovy teorie první sériový vrah v dějinách Uherska.
Vyšetřovatelům při práci asistují dva Černého podřízení – místní četníci Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík). Ti díky své lenosti, nebo jindy naopak přílišné horlivosti a především nedostatečné inteligenci, pokazí, co mohou… Ale při řešení menších kriminálních případů (inspirovaných skutečnými historickými událostmi) se občas i na ně usměje štěstí. Zlo na Betliaru ale nespí, mrtvol přibývá a Marton musí udělat vše pro to, aby zabránil dalším bestiálním vraždám… Vyšetřování mu ale komplikují sympatie ke krásné šlechtičně Júlii (Danica Matušová), odměřenost její upjaté matky – hraběnky (Anikó Varga) i nevyspytatelné chování jejího otce, extravagantního hraběte Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podaří se Martonovi odhalit „Démona“ dřív, než si přijde i pro něj?! (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Scraffy k tomuto seriálu (14)

1890 (2017) 

Celkom podarený seriál zo slovenských rúk. Zo začiatku pekne navodil atmosféru, čo je len dobre. Hlavným nedostatkom našich nových seriáloch sú herci. Tí sú väčšinou až neznesiteľne otravný a neprirodzený, ale tu ma to prekvapilo, že takmer úplne všetci boli dobrý. Hlavne Ján Koleník ma prekvapil, kedže predtým som mu nevedel prísť na chuť a tu sa mi páčil. Celkovo jeho postava bola dobrá a mne blízka, kedže podobných detektívov môžem. Jeho vnútorné dialógy boli dobré a mal dobré praktiky. Ešte aj Filip Kaňkovský v zápornej roli bol skvelý. Jedine s čím som mal problém boli tí dvaja žandári, ktorý mi doslova celý seriál liezli na nervy. Slováci konečne urobil niečo, čo by s nadhľadom mohlo konkurovať aj seriálom od HBO. Kľudne mohli príbeh ešte viac zamotať a dať tomu temnú atmosféru. Škoda, že zbytočne išli do toho s tým, že tam dajú vtipné a odľahčujúce veci. Navyše niektoré scény vyzerali skoro ako nejaká telenovela, čo nebolo dobré. Vraha som tušil už o niečo skôr a preto mohli seriál skrátiť tak akurát o nejaké dva diely a bolo by. Som ale rád, že sa telka posúva dopredu a nedávajú nám stále tie isté seriály, len v iných prostrediach. Toto bol zrejme prvý seriál od nás, ktorý sa mi páčil. Len tak ďalej. ()

Démon z Tiesňavy (2017) (E01) 

Celkom dobrý pilotný diel tohto nového seriálu. Odkladal som to hodne dlho, kedže si treba priznať, že na slovensku momentálne nevznikajú dobré seriály. Toto má obrovský potenciál a preto som sa bál, že by ho to nevyužilo. Ale našťastie som veľmi milo prekvapený. Natočené je to naozaj parádne, práca s kamerou je úchvatná, hudba je návyková a obsadenie je čuduj sa svete dosť dobré. Scenár je napísaný veľmi solídne z čoho sa mi obzvlášť páčia Martonové vnútorné dialógy, sem-tam hororový podtón a flashbacky do minulosti, že čo sa stalo, keď bola daná osoba zavraždená. Celý tento diel a v podstate aj seriál je natočený viac filmovým štýlom a nie seriálovým, čo je veľmi dobre a preto z toho nevzniká klasická spŕška debilností. Nepáči sa mi, ako tam nasilu pchajú humor, ktorý je prispôsobený pre radového občana v rozmedzí od 40 rokov a vyššie. Tí dvaja policajti mohli podávať menej humoru a keď už, tak v menšom merítku. Vôbec by som sa nehneval, keby sa do seriálu ponorili ešte viac a urobili z neho temnejšiu kriminálku. Ale aj tak sa jedná o veľmi dobrý seriál, ktorý konkrétne u nás je momentálne najlepší, aký sa dá zohnať. Prvá epizóda je priemer, ale to väčšinou pri nich býva. Dúfam a trošku aj predpokladám, že to naberie neskôr väčšie grády. ()

Krev a mléko (2017) (E02) 

Druhá epizóda je možno ešte o niečo málinko lepšia, ako tá prvá. Tvorcovia tu už začínajú pomaličky nabiehať na tú správnu kriminálku. Dialógy sú tu už lepšie a celkovo je z toho lepší pocit. Ale tí dvaja policajti sú naozaj otravný. Hudba je skvelá. ()

Víno a voda (2017) (E03) 

Opäť skvelá kamera a hudba s dobrým obsadením. Ale stále to nie je veľké bum. ()

Úplněk (2017) (E04) 

O poznanie slabšia časť. Dosť nezaujímavá a zbytočne "vtipná". Príbeh moc nezaujal a začínalo to byť viac televízne. Čo som oceňoval pri prvých častiach, že tu to tak nebolo. Jedine posledných 15 minút stojí za to si to pozrieť. ()

Nahá jezdkyně (2017) (E05) 

Jeden z tých lepších dielov. Zápletka sa pomaly začína zauzľovať a to je len dobre. Duo Koleník/Majer sú výborný. Avšak tý dvaja žandári mi začínajú pekne liezť na nervy. Nemám rád takýto nasilu robený humor. A tu sa zrovna nehodí, aj keď zasa musím priznať, že si na nich začínam zvykať. ()

Vabank (2017) (E06) 

Tak prvý diel, kde idem nad 3 hviezdy. Toto ma konečne bavilo a takmer to využilo svoj potenciál. Nebyť opäť tých žandárov, ktorý mi tam proste nepasujú, tak by to bolo dokonalé. Bavil som sa. Konečne nabitý diel! ()

Kabinet kuriozit (2017) (E07) 

Kto bol vrahom? Konečne sa to dozvedáme. Veľmi dobrá časť, kde keď Marton vysvetľoval, kto bol vrahom, tak to bol najlepší úsek v tomto seriály. Naozaj paráda. ()

Hrobka (2017) (E08) 

Opäť dobrá časť. Prvé diely boli také slabšie, ale teraz je takmer každý dobre rozbehnutý. ()

Smutná oslava (2017) (E09) 

Priemerná časť, ktorá má pár dobrých okamžikov. ()

Zázrak (2017) (E10) 

Dobrá epizódka, kde je všetkého tak akurát. Možno zatiaľ najlepšia. A konečne tam tí dvaja žandári neboli taký trápny a prehnaný. ()

Volavka (2017) (E11) 

Príjemná časť, kde je z každého súdku. Bavil som sa. ()

Krysa (2017) (E12) 

Dosť nadupaná epizóda, kde sa veľa vecí deje a neupúšťa sa na atmosfére. Na konci sa to pekne zamotalo. ()

Konec (2017) (E13) 

Ale čo, nebolo to také zlé a toto bolo celkom dôstojné ukončenie tohto seriálu. Filip Kaňkovský bol dobrá voľba pre zápornú postavu. ()

Reklama

Reklama