Reklama

Reklama

Baletky, které musí předčasně ukončit svou kariéru, to nemají jednoduché. Celý svůj život do té chvíle věnovaly jen tanci a jejich příprava na skutečný život není dokonalá. Až na maximální sebekázeň a vůli dohnanou až do krajnosti. Bývalá primabalerína Dominika Jegorovová (Jennifer Lawrence) navíc žije v dnešním Rusku a se svou matkou čelí bezútěšné a nejisté budoucnosti. Díky tomu se stává snadnou kořistí ruské tajné zpravodajské služby a dostává se do jejího kurzu, v němž školí „volavky“. Zde probíhá tvrdý výcvik, jehož cílem je naučit své „žákyně“, aby v roli profesionálních svůdnic využívaly své tělo a mysl jako dokonalé zbraně. Po ukončení zvráceného a sadistického tréninku je Dominika jako nejnebezpečnější volavka nasazena na Nathaniela Nashe (Joel Edgerton), důstojníka CIA, který řídí jednoho z nejdůležitějších špiónů v Rusku. Dominika s Nathanielem vede souboj silných vůlí plný špionských triků, nedůvěry, ale především vnitřně bojují s nevyhnutelnou vzájemnou touhou. Dokáže ji Nathaniel přesvědčit, že je právě on tou jedinou osobou, které může věřit? (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 4

Recenze (586)

Ant 

všechny recenze uživatele

Fantastický špionážní thriller s podmanivou hlavní hrdinkou, která je schopna pro přežití udělat cokoliv. Jennifer Lawrence je magnetická a celý film nese s naprostou lehkostí i v těch nejnepříjemnějších scénách. Jedna z mých nejoblíbenějších ženských hrdinek za poslední roky. Příběh nabírá na obrátkách pomalu a věnuje se rozvoji vztahů i celkové politické situaci v ruské tajné službě. Buďme upřímní, málokterý film se dneska obtěžuje nebo může věnovat takovou stopáž pomalu budované zápletce. Lawrence ale jasně věděl, co dělá, protože tempo nikdy nepoleví, příběh je přehledný a emoce a motivace postav jsou všudypřítomné a jasné. Kromě skvělé kamery a vynikající hudby film především nesou na ramenou herci v čele s Lawrence a pak především Joel Edgerton a Matthias Schoenaerts. Vynikající film pro dospělé publikum, co čeká od návštěvy kina trochu víc. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Dovedu si představit, že kniha je mnohem komplexnější a nešlo jí zpracovat méně než 140 minutovou stopáží, ba naopak mi přišlo, že spousta linek byla ještě zásadně zkrácena. Na mě to ale bylo celé poměrně zdlouhavé a pořádně jsem se nedokázal na film naladit. Tandem Lawrence-Lawrence už toho má hodně za sebou a co se týče nějakých těch řemeslných kvalit, tak tady není o čem pochybovat, barevná paleta krásně symbolizuje studenost celého konfliktu a chvilku jsem i přemýšlel o tom, že kdyby se všude neválely ty ultrabooky a smartphony, tak se jedná o 30-40 let starý konflikt. Naproti tomu J-Law přijmula rozhodně nejodvážnější roli v kariéře a jistě se jí moc nelíbilo, že Rudá volavka tak zásadně prohučí a kritikou bude odsouzena jako laciné ruské soft-porno, bijící na první signální. Celkově je tedy Red Sparrow dle mého rozhodně dobrý film, který si svou cílovku jistě najde, ale bohužel nenaskýtá moc důvodů, proč bych na film rád vzpomínal, nebo si jej pustil znovu. Ale možná to tomu bude více sedět v televizi než v kině. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Špionážní psychologický thriller první jakosti. Nejde sice tak do hloubky ve vykreslení vztahu dvou klíčových postav a eskaluje víceméně nenápadně, ale o to více se zvládá odvíjet nepředvídatelně a průběžně naťukávat motivy, které v závěru inteligentně zužitkuje, aniž by narušil soudržnost nastíněného světa, jeho záměrné odtažitosti a nedůvěry. Délka není problém, jelikož Lawrence vynalézavě a efektivně přelévá zhuštěné dění pomocí křížových střihů (úvodní sekvence je jednou z nejlepších z celého roku) nebo překrývání více časových linií (postavy probírají plán, zatímco divák už sleduje jeho realizaci). Film je navíc náplastí pro dosud absentující psychologizaci prostřednictvím sexuálního napětí, s nímž sice občas zachází neurvale a násilně (poměrům ve výukovém centru nelze uvěřit), ale ve vztahu k vývoji hlavní hrdinky naopak citlivě a systematicky (a dramatizuje se tím i vztah mezi titulní dvojicí - "Jestli ti dá, je to určitě Volavka"). Sice mě trochu zklamal důležitý twist ohledně identity prozápadního "krtka", který zavání pohádkovostí, ale vyústění mě přesto potěšilo a překvapilo. K dobru lze určitě ještě připsat promakanou audiovizuální stránku, která je možná samozřejmostí, ale i tak - moc lépe vypadajících snímků se loni v kině neobjevilo... 80% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Keď chcete tročiť film o ruskej tajnej službe tak ho kurva točte v Rusku alebo aspoň s ruskými poradcami. Priehľadné, naivné a hlavne miesto on skôr off. V tej Anne bol aspoň ten чебурашка v skrini, kopa matriošiek a ruskí herci. Čo je tu? Belgičan čo vyzerá ako Putin a hovorí s nejakým dementným prízvukom. A Jennifer ktorú sme videli full frontal už vo fappeningu. U mňa ťažký priemer. 5/10 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Vaše tělo patří státu. Stát ho od narození živil. Teď stát žádá něco na oplátku." Takže Rusové jsou zlí a hloupí, kdežto Američané jsou hodní a chytří? Tak to nezní ani trochu jako klišé, proto si toho nebudu všímat. Zato si všimnu jiný a to mnohem zřejmější skutečnosti - Rusové jsou mnohem tvrdší než kdokoli jiný. A dokazuje to i baletka Dominika, která mě docela bavila a to nejen při výcviku, nahotě a mučení. Možná bych k ní mohl mít drobný výhrady, že jako Ruska nepíše azbukou, ale rád jí to odpustím, protože její překombinovaná pomsta mě potěšila. A to přesto, že to byla trochu blbost. Já však mám rád mix sexu, násilí a srovnávání účtů, takže jsem realitu hodil za hlavu a snímek si užil. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (37)

  • Natáčelo se od 5. ledna do 10. května 2017. Mimo Slovenska a Maďarska se natáčelo ve Velké Británii, v Rakousku a na londýnském letišti Heathrow. (Varan)
  • Celý film je založen na skutečných činnostech sovětských špiónů, s nimiž se Matthews seznámil během práce u CIA. (griph)
  • Celosvětová premiéra proběhla 19. února 2018 v Londýně. (Varan)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama