Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (738)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knižní předlohu ještě před shlédnutím filmu. Do té doby to byla nejlepší kniha, kterou jsem si přečetl. Filmová adaptace není špatná. Brad Pitt i Antonio Banderas byli výborní. Ale omlouvám se, Tom Cruise se mi moc nelíbil. Kniha byla více detailnější a poskytla mi lepší popis transformace v upíra. Má rada: přečtěte si knihu, podívejte se na film a až pak si o převodu na stříbrné plátno udělejte názor. Tohle bych nikdy nenapsal, ale s tímto snímkem musím udělat vyjímku. Tohle nelze hodnotit jako film, ale jako adaptaci knižní předlohy. Bohužel. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Zatím žádnému filmu Neila Jordana jsem nedal nadprůměrné hodnocení a tenhle není výjimkou, ačkoliv k tomu má asi nejblíže. Výborní herci, hutná temná atmosféra, několik přímo vynikajících scén... A tím to tak nějak končilo, protože děj na mě po většinu doby působil spíš prázdně, skoro až nezajímavě a rozvláčně, v příběhu upíra, který si zachoval zbytek lidství, jsem si nevšiml žádné přidané hodnoty, občas se mi zdálo, že se dívám spíš na parodii (třeba přespávání v rakvích mi připadaly spíš jako z Co děláme v temnotách nebo z Drákulovin), a vyloženě mě rozčilovalo, jak se film vymezoval takřka proti všemu, co k žánru patří, jen aby se odlišil a byl zajímavý. ()

Reklama

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem to, ale fakt se mi to líbilo. Kde v tom byl Horor? Něják jsem si ho nevšimla. Po přečtení knížky musím konstatovat, že je tenhle film mnohem lepší. Brad Pitt hraje úžasně frustrovaného upíra (kam se na něj hrabe Edward Cullen se svýma sebevražednýma sklonama) a Tom Cruise alias Lestaite má hodně velký charisma. A navíc je to jeden z mála filmů kde mi nevadí ani Kristen Dunst (a musím uznat, že hrála dost dobře). 4* ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle horor mám prostě rád. Už jen proto, že téma nadpřirozeného světa mne velmi zajímá a tento film mi dává dokonalou možnost do něj nahlédnout. Tom Cruise, stejně jako Brad Pitt se zde objevují ve svých nejcharizmatičtějších rolích a nutno říci, že ty role jim sedí velmi perfektně. Tom Cruise jako zapšklý upír Lestat, Brad Pitt jako mírný upír Louis, kterému se příčí zabíjet lidi kvůli své žízni. Do toho vynikající scénář a neméně bravurní režie Neila Jordana. Film má také velice zajímavou a pozoruhodnou atmosféru, která dokáže vtáhnout do děje. Jedná se o jeden z nejlepších hororů, které jsem kdy viděl. Ale bohužel na ty nejlepší filmy, kterým jsem dal pět hvězdiček, mu něco schází. Nedokážu říci co, ale přesně takhle to cítím, a proto čtyři hvězdičky... ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Gotické horory mají své kouzlo, to jenž nejde slovy pospat a duše s ním je v podivné symbióze. Neil Jordan prokazuje svou schopnost vypravěče v každém záběru, při každém vašem nádechu. Výpravná, pompézní podívaná, notně zahalená do hávu depresivní nálady. Vše ještě dokreslují velmi temné a chladné kulisy. Po výpravné stránce jest film naprosto dokonalý, svazuje diváka neviditelnými lany emocí a prostupuje jím až do hlubin jeho podvědomí. Démoničnost Brada Pitt, to s jak temnou elegancí kráčí dějem, to silné upírské charisma jenž vystupuje z obrazu, to je až neuvěřitelné. Tom Cruise se svou gotičností mírně zaostává, i když jeho role má svojí hloubku. Roztomilá, avšak ve své podstatě nepříjemná mladá dáma v podání Kirsten Dunst je tak zvláštním protipólem ku dospělému upírskému já. Ten jenž mi jeho role přišla přinejmenším zvláštní, tím jest Antonio Banderas. Jeho jižanský náboj mi do toho chladně depresivního prostředí příliš nezapadal. Ovšem nejen obraz navozuje tu správnou podivnou atmosféru, ale i hudba Elliota Goldenthala, chorální mužské sbory, depresivní tóny jakoby z hlubin lidského myšlení a chápání. Novela Anne Riceové přináší jiný pohled na upírské legendy, jiný než na hraběte Draculu, v něčem více a v něčem zase méně originální. Co filmu chybí? Jediná věc, schopnost zarýt se pod kůži diváka, ta schopnost jež mají mnohá nezapomenutelná hororová díla, ta schopnost co z nich dělá něco nezapomenutelného. Ovšem spíš než hororová děsivost je tu ponurá poetičnost, takže se vlastně ani není čemu divit. Zkrátka typický Neil Jordan. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (43)

  • Autorka předlohy Anne Rice byla nakonec s filmovou adaptací tak spokojená, že si koupila dvoustranu v časopisu Vanity Fair a v deníku The New York Times, aby své nadšení vyjádřila formou inzerátů. (don corleone)
  • Nabídku na roli odmítl Jeremy Irons. Důvodem bylo mimo jiné to, že nedlouho předtím hrál v Domě duchů (1993), ve kterém na sobě musel mít mnoho make-upu, což nechtěl v tak blízké době absolvovat znovu. (Geriel)

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama