Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ja su haviř, kdo je vic! Příběh (z) doby, kdy se socialisticky žilo, kapitalisticky pracovalo a kdy poslední z posledních byli prvními. Dvoudílný televizní film o osudech rodiny elitního havíře na pozadí největší důlní katastrofy druhé poloviny 20. století. 
1. část:
Osmnáctiletý Petr přivede do jiného stavu svou první lásku Janu. Aby získal byt, nastoupí přes odpor rodičů do dolu, ve kterém pracuje jeho otec Milan. Elitní havíř pronásledovaný záchvaty klaustrofobie po prožitém závalu. Petrovýma očima poznáváme drsné parťáctví i fyzicky a psychicky nepředstavitelně tvrdou práci 600 metrů pod zemí. Práci, při které jde každý den o život. A na povrchu? Tam Jana tráví dny s Petrovou matkou Marií. Ráznou ženou, která křehkou dívku nemůže vystát.
2. část: 7. 7. 1961. Marii se rozpadá rodina. Petr hrubne, zhrouceného Milana přeřadili na hůře placené místo a Jana vyzradí Mariino nejtemnější tajemství. Ten den se Důl Dukla promění zanedbáním bezpečnostních pravidel v hořící peklo. Strach, chaos, panika, ale také statečnost a odhodlání zachránit ty, kteří zůstali pod zemí. A na povrchu? Ženy vyhlížející manžely, syny, milence. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi slušné. Tragická událost je natočena s citem a přes televizní produkci na opravdu vysoké úrovni (podobně jako nedávný Metanol). David Ondříček umí. Není to samozřejmě bez chyb. Po dějové stránce snímek zbytečně hraje na city (hlavní postava prostě musí mít těhotnou přítelkyni) a kritika doby a režimu je možná místy až zbytečně doslovná, ovšem nejde o nic, co by vyloženě vadilo. Obsazení je dobré, ale ten ostravský dialekt by zdejším hlavním hercům neuvěřil snad nikdo. Je škoda, že si tvůrci nedali více práce a neobsadili herce pocházející přímo z Ostravska. Jsou to však detaily, celkový dojem je dobrý a rozhodně budu rád, když se ČT bude pouštět do projektů v podobném duchu! ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Havířov, tma a hrubost světa pod povrchem, drsnost i velké srdce místních uprostřed jejich krutých osudů a jedno z největších neštěstí v Československu. Námět, který se píše skoro sám a tady právě vzniká největší úskalí snímku. Je skvělé, že se do tématu Ondříček pustil, a zpracoval ho vážně solidně, bohužel se rozhodl si vystačit pouze s tím, co celá událost nedávné minulosti nabízí sama o sobě. Naprosto zde postrádám jakoukoliv vlastní invenci, nápady, které by příběhu dodaly šťávu, a snahu vytáhnout se z televizního průměru. Herecké výkony jsou často strnulé, Pražáky ostravský dialekt člověk přes veškerou snahu nenaučí, snaha přidat dějovou linku nad rámec celé katastrofy působí místy uměle a celý film se táhne. Příjemné překvapení na televizní obrazovce, jenže za mě měl snímek mnohem větší potenciál, než být pouze jednookým mezi slepými... ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

No, žiaden zázrak. Z nosného príbehu vytvorili tvorcovia priemerné dielo. Mohlo byť predovšetkým kratšie, aby pôsobilo dynamickejšie. Nie som odborník na ostravský dialekt, takže som to lopotenie sa pražákov s ostravčinou nebral príliš osudovo. Ale prekážalo mi to silené hranie sa na chlapákov, drsňákov. To som im jednoducho neveril aj keby používali dvojnásobok vulgarizmov. A tam, kde bolo potrebné pridať, teda bezprostredne po nešťastí, tam to prebiehalo, ako keď sa v škole rozdávajú vysvedčenia a žiaci sa dozvedajú, kto prepadol. Celkov to nemôžem hodnotiť inak, ako málo využitú príležitosť. A mimochodom, nepochopil som, prečo Hesovi namaľovali oči. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde se nedbá na bezpečnost práce, tam se brzy něco šeredně posmolí.. Syrové sociální drama na pozadí důlní tragédie, kterému náramně prospělo konvenční pojetí a autorská odpovědnost vůči prostředí a námětu. Sitcomový Langmajer sice chvílemi působil, že si z havířovského zimního stadionu odskočil do štoly, ale to jsou jen také drobné cypoviny, které nemohou poškodit jinak dobrý dojem z Ondříčkovy poctivé práce. Zdař bůh a soudruhům na vedoucích pozicích věčný klid.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká televize opět udeřila kvalitním tématem a perfektním zpracováním. Pravda sice je, že první díl byl trošku rozvleklejší, ale být musel. Vytvořil totiž emotivní část filmu, která je založená na seznamování s místními rodinami havířů. S jejich přístupem k životu, který se rozhodně vymykal od zajetého komunistického standardu tehdejší doby. A je pravda, že i přes onu vleklost a občasnou nudu, si mě tvůrci získali precizně ztvárněnou atmosférou tehdejší doby, která vhodně nalákala na druhý díl. No a druhý díl? To byla jedna velká emotivní smršť, která nebrala konce. Závěrečný pohled Roberta Mikluše mě utvrdil v tom, že za komunistů havíři sice umírali, ale havířina stále pokračovala vpřed. Dukla 61 je perfektní filmařský počin, kterému jsem přes jazykovou bariéru havířského slangu sem tam vůbec nerozuměl, ale stejně mi to bylo jedno. Užíval jsem si filmařský zážitek, který mi opět připravila Česká televize a já ji za to děkuji. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (20)

  • Při tomto důlním neštěstí zahynulo celkem 108 horníků. (majky19)
  • Většina obětí se udusila oxidem uhelnatým, malá část havířů uhořela. Nejmladší oběti ještě nebylo sedmnáct, nejstaršímu šestapadesát. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • Auta, která se ve filmu vyskytují, mají všechna SPZ pro město Ostrava, ačkoliv je Havířov, kde důl leží, součástí okresu Karviná. Místo OV na značkách mělo být KA. Havířov byl součástí okresu Ostrava - Město, ale jen do 1. 7. 1960, kdy nastala administrativní změna a Havířov začal patřit pod nedaleké okresní město Karviná, i když má více obyvatel. Děj se odehrává až o rok později, a tedy po této změně. (Svatopluk.Vi)

Reklama

Reklama