Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Richie24 

všechny recenze uživatele

… and another gala performance by Geoffrey Rush! Když se k tomu přidá dechberoucí zvrhlá zápletka a vynikající herectví též od Kate Winslet a Joaquina Phoenixe, vychází Vám jediné – 5 *****. ()

Danny88 

všechny recenze uživatele

„...aby sme poznali cnosť, musíme sa oboznámiť s neresťou. Jedine tak zistíme, čo všetko sa v človeku skrýva.“ ()

tragos 

všechny recenze uživatele

Well... O tom, jak moc byl markýz de Sade "odlišný" od většiny z nás, jsem přestal pochybovat poměrně rychle. S přibývajícími minutami jsem mu ovšem začal částečně rozumět a snad si ho i oblíbil. Vždyť šlo přece jen o nemocného člověka, jehož knihy plné choromyslných představ nemohly nikomu ublížit (pokud tedy pominu mravní výchovu mláděže :)). Nebo že by přece? ||| Kaufmanovi se povedlo natočit hodně syrový film, který - pokud přistoupíte na jeho hru - z hlavy jen tak nevyženete. ()

Mattezs 

všechny recenze uživatele

Snímek o člověku, podle kterého se jmenuje sadismus. Nezakládá se úplně na pravdě, což mu ale neubírá na zajímavosti. Mohl by být ale trošku víc prasácký...čtu totiž v současnosti knihu 120 dnů sodomy a v ní je markýz daleko nechutnější, chápu však že by to asi širší publikum nerozdýchalo. Osobně mě tento film přišel velice vtipný i když mi příjdou většinou směšné jiné věci než ostatním. Vynikající výkon podali zejména Geoffrey Rush a záporák Michael Caine. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Smutné, ohavné a kruté, tato tři slova plně vystihují celý film. Dá se na to koukat, ale je to o ničem... a některé vychytávky jako milování se s mrtvolou, vyřezávání jazyků, znásilňování jeptišky, výkaly jako inkoust a mnoho dalších obrazů mě příliš nelákají. Vlastně bych řekl, že platonický vztah pisálka, služebné a kněze je zde jen jako zástěrka pro ukázky chování, jež nelze považovat za zábavu... ()

Heroine odpad!

všechny recenze uživatele

Někdy prostě otevřu stránku nějakého filmu, a když vidím že má hodnocení nad 70%, mám chuť se jít zahrabat. Ono se to lidem líbí! Je to trapné, nudné, blbé, prvoplánové, směšné a hnusné, a lidem se to líbí! Tenhle "markýz" si u mne stále udržuje čestné místo v žebříčku nejhorších filmů co jsem kdy viděla, a asi tam i zůstane. ()

matthew.17 

všechny recenze uživatele

Ponurá, temná atmosféra francúzskeho blázinca nepotrebuje lákať diváka pôvabným vizuálom, keďže štiplavé a aj v dnešnej dobe provokatívne texty sa postarajú o dokonalý umelecký ba až priam divadelný zážitok behom celých tých 119 minút. Všetky tie perverznosti, pokrytectvá a ľudskí démoni ukazujú kto sú vlastne blázni a kto tí jasnozriví. Geoffrey bol dokonalý, Kate proste nadpozemská ako vždy a Joaquin nádherný. Naozaj som sa dnes pristihol pri tom, že som sa zrejme zamiloval do Kate Winslet, pretože kontrast ktorý vytvára medzi svojimi postavami je proste nadľudský. ()

Wolvie 

všechny recenze uživatele

Obrazově krásné,herecky mimořádně zajímavé,ovšem často také nepříjemně statické a nudné.Obsah je navíc těžce nevyrovnaný a celá ta rádobyšokující a kontroverzní slupka filmu nepůsobí úplně dobře.Celkově kvalitní film,který bych ovšem ani kvůli Kate nechtěl vidět znovu. ()

herák 

všechny recenze uživatele

čekal sem od toho trochu víc..dávám pouze 3, přišlo mi to takový nevýrazný..ale kdybych hodnotil výkon Geoffreye Rushe musel bychdát aspoň 6 hvězd ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Nádherný film. Pokud se vám líbí prostředí bláznů a úchylů, můžete se v této bažině radostně vyrochnit. A to nutně nemusíte být nějaký (ne)spoutaný Ukájínek, který býval tradičním hostem Šmuclerova Tabu. Tento film zkrátka vypovídá vše o lidské povaze. Zaujaly mě tedy především postavy. Rozpolcený kněz, pokrytecký doktor, lehce nemravná pradlena a úchylný... úchyl. Všechny z nich jsou dokonale herecky ztvárněné. Takže nakonec tento snímek hodnotím pěti roubíky z pěti. ()

Ygnor 

všechny recenze uživatele

Maximálně kontroverzní, avšak mimořádně zpracované. S přibývajícím věkem a schopnostmi rozumím posedlosti psaním, které se může stát drogou. Neospravedlňuji "padlý" obsah Markýzových textů, kterým je pan Freud jistě v uměleckém nebi kmotrem. Je to příběh lidí a o lidech, tajných vášních a neukrotitelných pudech. Vivat pane Kaufman, snad až na ten propíraný závěr... ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Filmový plakát sliboval daleko víc perverzností nebo alespoň erotických scén, než je možno ve skutečnosti vidět na plátně. Ve filmu je erotiky dost, ale povětšinou se o ní jen mluví a divákovo oko zůstává nepotěšeno. Naštěstí i přes tyto skutečnosti je o zábavu postaráno a to především díky výborným hereckým kreacím Rushe, Winslet a Phoenixe. Působivá je rovněž výprava. Třešničkou na dortu je pak mladá, neokoukaná a hezká Amelia Warner. ()

Kalimero13 

všechny recenze uživatele

Nádherný příklad, když velice dobré herecké výkony, styl a výprava jsou rozprášeny do prostoru velmi slabého až nulového poselství. Veškerý dobrý potenciál a zajímavé scény jsou z celkového pohledu degradavány absencí vyššího smyslu celého filmu, který každý dobrý film má. Nemusí jít nutné a poselství typu "Buďme hodní", "jezme špenát" a podobně, ale něco co z díla čiší a co podvědomě vnímáme, že jsme si z filmu odnesli. Zde koukáme na sled více někdy méně perverzních scén, jenž jsou bohužel většinou šíleně samoúčelné. Ač nerad dávám pouze 3* ()

Desdemone 

všechny recenze uživatele

Jen zopakuji, co už po zběžném přelétnutí komentářů několikrát padlo. Po herecké a výpravné stránce si film zaslouží plné hodnocení- a víc, a to i přes Canea, který je tak nechutný a odporný, že by zasloužil zarazit do řiti jednu z markýzových "bytových dekorací". Příběh také není úplně špatný a jelikož Sade je rozporuplná postava, řekla jsem si- proč by takhle ne? Nicméně závěr je kýč jak bič a kazí jinak podle mě fungující, našlápnutý a komplexní = nadprůměrný film. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

V prvom rade musím vyzdvihnúť herecké obsadenie, lebo tento film je vyslovene založený na výborných hereckých výkonoch všetkých zúčastnených. Rush, Phoenix, Caine a Winslet ponúkajú strhujúci koncert, ktorý zatieňuje to, že obsahovo zas ten film tak úžasný ani zďaleka nie je. Je to populisticky kontroverzná dobová dráma, ktorá sa v závere láme do nečakanej a nepríliš sa hodiacej katarzie. Ale kvôli tým hercom si štyri hviezdy určite zaslúži. 7+/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Výborný film o zvrhlém markýzi, u kterého jsem se vůbec nenudil. Drama až dokonce bylo místy i úsměvné a zábavné. Bylo neuvěřitelné sledovat pornografického spisovatele, s jakou nápaditostí dostával své rukopisy ven z cely. Třešničkou na chutném dortu byla opět moje oblíbená Kate Winslet. I ostatní hvězdy však hrají přesvědčivě a tak mohu konstatovat, že jsem viděl nadprůměrný film. ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama