Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Philip Kaufman dokázal natočit velkolepý, skvělý, úžasný, výpravý, vtipný, jiskřivý film, ale zároveň i seriózní a informativní, ale přesto neskutečně zábavný a přetékající charismatem. Jestli si myslíte, že to není možné, tak se pletete. The Right Stuff je zřejmě jedním z posledních hollywoodských velkofilmů, které se nesnaží podbízet nejpřízemnějšímu vkusu a místo hraní na první signální soustavu sází na vtipný, inteligentní scénář a nenápadnou, ale chytrou a lehkorukou režii. Dnes už se málokterý drahý velkofilm odváží jako Chuck Yeager vzlétnout až k nebesům, i za rizika, že se může zřítit z nadoblačné výšky. Všechny blockbustery se těžkopádně motají u země, aby zpohodlnělí diváci nemuselí příliš zaklánět hlavy. Doufejme, že ta doba se zase vrátí, stejně jako že dojde ke znovuzrození troufalého a velkolepého kosmického programu, kdy hrdinové jako Alan Shepard, John Glenn nebo Gordon Cooper posouvali hranice lidského důvtipu výš a dál, až ke hvězdám. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Svým obsahem vcelku netypická odysea, popisující teprve nějakých dvacetpět až dvacet let "poté" počátky amerického vesmírného programu, především osudy tzv. Mercury Seven neboli prvních sedmi astronautů. Ti, ale právě nejenom ti, představují tu titulní "Right Stuff" neboli tu správnou sortu vlasteneckých průkopníků a svého druhu šílenců, kteří se rozhodli posunovat limity toho, jak vysoko (nebo daleko) a jak rychle se dá dolétnout. To není zlehčování - vedle Mercury Seven je totiž tento film holdem zkušebním pilotům, které reprezentuje Sam Shepard jako Chuck Yeager, první pokořitel rychlosti zvuku, a jeden z kandidátů na post astronauta, kterého vyřadilo jen a pouze to, že neměl vysokoškolský diplom. Aby se to nepletlo, tak tu ještě Ed Harris hraje Johna Glenna a Scott Glenn Alana Sheparda (o Samovi už byla řeč;)). To je asi jediný nezáměrný vtip, který se u tohoto filmu dá najít. Ale překvapivě je tam spousta humoru naprosto záměrného, v drtivé většině "podle skutečné události". Režie a herecké výkony jsou tu naprosto mistrovské, filmu se daří jednak ukazovat bez příkras, jakým skokem do neznáma byla de facto každá etapa amerických pokusů o dopravení člověka do vesmíru (ani nijak nezastírá, že tomu všemu do značné míry dopomáhali ne úplně košer vědci velkoněmeckého původu), druhak jde o velmi líbivou historickou podívanou (ovšem pozor, podívanou oné historii ne vždy věrnou), a především ukazuje hrdiny nejenom svojí generace jako sice nedokonalé, ale přesto jako lidi, s nimiž byste s radostí zašli na panáka. Výjimečná podívaná, která se dá navzdory víc jak tříhodinové stopáži na jeden zátah zhlédnout jako nic. Faktem je, že tříštění vyprávění mezi linii Chucka Yeagera a linii astronautů není úplně zvládnuté, ale i tak je Right Stuff naprosto úžasná podívaná. Nemá sice efekty, které o nějakou dekádu později nabídlo Apollo 13, ale má unikátní atmosféru a taky duši. 90% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Možná to nemuselo být až natolik romantizující a odlehčené, ale zase by to pak přišlo o tu tolik specifickou auru, díky které je ona olbřímí stopáž více než snesitelná. Každopádně pocitu, že to jsou násilně pospojované dva filmy (jeden o Yaegerovi a druhý o sedmi pionýrech vesmíru; a oba výtečné!), které spolu dohromady ne úplně štymují, jsem se nezbavil po celou dobu. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dost neznámý a opomíjený kosmonautský film. Zcela jistě by mohl mít své místo třeba někde u Apolla 13. Pokud zvládnete tu délku, která se snést dá (ale i tak je film podle mě zbytečně dlouhý) dostanete skvěle natočený a nasnímaný příběh, který má sice vzhledem ke zmiňované délce slabší momenty, ale působí příjemně monumentálním dojmem filmového díla, které dnes už pravděpodobně neuvidíte. Sluší se vyzdvihnout scény na obloze a v kosmu. Je to přesně ten typ vizuálních efektů, které považuji za čistě filmové a vzhledem k dnešní době za oceněníhodné. 7/10 ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

prva polhodina sa nesie v podobnom duchu, ako to bolo v donnerovej malo znamej x-15tke t.j. krasny vizual leteckych scen, ale nijak zvlast vynimocna story. potom sa to chvalabohu prehubne do atraktivnejsieho prostredia, medzi astronautov.. v tom momente som sa zacal bavit o dost lepsie. vdaka dlhej stopazi vsak reziserovi a scenaristovi v jednej osobe dochadza dych a tym padom neponuka akosi nic nove pod slnkom. tradicna premisa, vyleti jeden, druhy, treti.. aby sme sa nenudili dalsi musi nieco posrat atd.. nehovorim, ze je to absolutna nuda, zrucnejsi clovek za kamerou by vsak z nametu vytazil o kus viac. co sa tyka hereckej posadky ta je vyborne namiesana, radost pozerat. slusnych 70%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Ken Wahl si měl původně zahrát Gordona Coopera. Nahradil jej Dennis Quaid, který se tak vzdal natáčení filmu The Outsiders (1983). (HellFire)
  • Grissom (Fred Ward) nelhal, když tvrdil, že se dveře kabiny otevřely samy, následkem čehož se loď potopila. Testy ukázaly, že je to možné. Proto již v lodích Apollo nebyly odpalovací patrony. Kdyby tam byly, Guss Grissom a dva další astronauté by nemuseli uhořet v kabině Apolla 1, když se jim nepodařilo dveře ručně otevřít. (Chegi)
  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama